5 garnituri pentru masa de Craciun

19 Dec 2016, Cristina Mazilu

Cum de cartofi m-am ocupat in episodul anterior, am simtit nevoia sa subliniez ca exista si alte variante. Cum ar fi cele cinci de mai jos, preferatele mele de anul asta pentru masa de Craciun.

Pe locul 1 in topul preferintelor as pozitiona piureul de pastarnac, insa radacinoasele coapte mi se par ca merg cu orice, mazarea e incredibil de usor si de rapid de facut, varza de Bruxelles poate fi pregatita din timp si doar reincalzita, iar sfecla coapta it’s just so damned pretty. Asa ca nu stiu ce sa zic, incercati-le si voi and let me know.

 

Radacinoase coapte cu mere si sirop de artar

INGREDIENTE

40 de minute, 4-6 portii

    • 800g amestec de pastarnac, morcov, telina, cartof dulce si mar
    • 1 capatana de usturoi
    • 2 linguri de mustar cu boabe
    • 2 linguri de sirop de artar
    • 1 lingura ulei de masline
    • sare si piper proaspat ranit

 

Incinge cuptorul la 200°C. Curata toate legumele si taie-le in bucati aproximativ egale. Taie capatana de usturoi in doua, transversal. Pune-le pe toate in tava de copt, amesteca-le cu restul ingredientelor si da-le la cuptor timp de 40 de minute, sau pana ce sunt facute si rumene (amestecand si intorcandu-le de pe-o parte pe alta la jumatatea timpului).

Poti sa le servesti calde sau le poti pregati din timp si reincalzi inainte.

 

Incearca si combinatiile urmatoare:

  • legume + 2 linguri ulei de masline + 2 linguri de miere lichida + 2 lingurite de boabe de coriandru usor zdrobite in mojar
  • legume + 2 linguri de unt + 2 linguri de frunze de cimbru proaspat

 

 

Sfecla coapta cu miere, otet balsamic si cimbru

INGREDIENTE

30, 4-6 portii

    • 600-800g sfecla fiarta (o poti cumpara gata fiarta de la supermarket, dar ai grija sa nu iei una in otet)
    • 2 linguri ulei de masline
    • 2 linguri de miere
    • 2 linguri de otet balsamic
    • 2 linguri frunze de cimbru proaspat, plus extra pentru presarat la final
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Taie sfecla in jumatati si apoi in felii (wedges). Pune-o in tava si amestec-o cu restul de ingrediente, pastrand doar cateva frunze de cimbru pentru presarat la final.

Da tava la cuptorul incins la 200°C timp de 20 de minute.

Inainte de a servi sfecla, presara deasupra frunzele de cimbru ramase.

 

 

Mazare cu unt, usturoi si busuioc

INGREDIENTE

10 de minute, 4-6 portii

    • 600g mazare congelata
    • 40g unt
    • 1 mana de frunze de busuioc proaspat
    • 2 catei de usturoi
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Pune o oala cu apa sarata la fiert. Cand da in clocot, adauga mazarea si fierbe-o aproximativ 4-5 minute, pana ce se inmoaie putin, apoi scurge-o si pune-o inapoi in cratita. Adauga untul, usturoiul tocat foarte marunt, busuiocul, sare si piper si amesteca bine. Asta-i tot :-)

 

Alte variante in care ai putea aroma mazarea ar fi:

  • coaja rasa de lamaie, portocala sau mandarina
  • ghimbir ras si seminte de susan alb si/sau negru
  • menta si ulei de masline
  • ceapa taiata marunt si calita in unt

 

 

 

Piure de pastarnac cu topping crocant de parmezan si ceapa

INGREDIENTE

50 de minute, 6-8 portii

    • 800g pastarnac
    • 150g smantana
    • 2 linguri cu varf de crema de hrean
    • 3 linguri de frunze de cimbru proaspat, plus cateva crengute
    • 1 ceapa
    • 50g de pesmet proaspat, tocat grosier
    • 25g parmezan ras
    • sare si piper proaspat rasnit

 

Curata pastarnacul si taie-l in bucati. Pune-l apoi intr-o oala cu apa sarata si lasa-l sa fiarba pana ce se inmoaie (la fel ca la cartofi :-). Scurge apoi pastarnacul si pune-l inapoi in oala, impreuna cu smantana, hreanul, 2 linguri de cimbru, sare si piper. Paseaza-l apoi pana obtii un piure (nu trebuie sa fie foarte fin, asa ca nu te chinui).

Pune-l intr-o tava ceramica, niveleaza-l cu o lingura si presara deasupra ingredientele pentru topping: permetul, parmezanul si 1 lingura de frunze de cimbru. Da tava la cuptorul incins la 200°C, pe functia grill, timp de 10-15 de minute, pana ce toppingul e rumen.

Intre timp, pregateste ceapa crocanta: curata ceapa si tai-o in felii subtiri. Pune doua linguri de faina intr-o farfurie, amesteca cu sare si piper si tavaleste bucatile de ceapa pana sunt acoperite. Intr-o tigaie cu pereti inalti, incinge 200ml de ulei de floarea soarelui si prajeste ceapa, in transe, pana ce devine rumena si crocanta.

Cand piureul s-a rumenit, scoate-l din cuptor, adauga ceapa si crengutele de cimbru ramase.

Acesta poate fi pregatit din timp si reincalzit inainte de a fi servit.

 

 

Varza de Bruxelles cu bacon crocant, in untura de gasca

INGREDIENTE

30 de minute, 2 portii

    • 400g varza de Bruxelles
    • 150g bacon cuburi
    • 2 linguri untura de gasca
    • 2 lingurite de sare
    • piper proaspat rasnit

 

Curata varza de Bruxelles taiand cativa milimetri din cotor si inlaturand primul strat de frunze. Capatanile foarte mici le poti lasa intregi, iar pe cele mai mari – taie-le in doua.

Pune o oala cu apa sarata la fiert. Cand da in clocot, adauga varza de Bruxelle curatata si fierbe-o aproximativ 4-5 minute, pana ce se inmoaie putin.

Scurge varza si pune-o intr-un bol in care adaugi o mana de cuburi de gheata. Astfel, varza isi va pastra culoarea si va ramane crocanta. Dupa ce ai racit-o cu gheata, las-o la scurs.

Intre timp, prajeste baconul intr-o tigaie nonaderenta (nu e nevoie sa adaugi ulei) timp de cateva minute, pana cand se rumeneste si devine crcocant. Scurge-l apoi pe niste prosoape de hartie.

Incinge o tigaie incapatoare si pune unutura de gasca. Adauga apoi varza de bruxelles si baconul. Amesteca si lasa pe foc pana cand foile de varza incep sa se desprinda putin si sa se rumeneasca.

La final, adauga piper proaspat rasnit si sare, daca mai e nevoie.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram