Supa crema de linte

20 Apr 2010, Cristina Mazilu

Nu stiu ce impresie aveti voi, da’ eu am mai facut o singura data supa, acum vreun an, si a fost o chestie jenant de basic si fada. Asta recunosc eu acum, pentru ca atunci eram fascinata ca am reusit sa fierb apa :p

Asa ca luni, pentru ca am intrat din nou in febra light & healthy (daca nu acum, cand sunt pline pietele, atunci cand?!), am zis sa fac o supa de linte – my very first.

Am luat un morcov mai mare, un pastarnac, o jumatate de telina si o ceapa mare si le-am taiat cubulete. In wok am incins o lingura de ulei de orez si am prajit legumele (adaugand si o lingura de chimen la sfarsit) (dar merge foarte misto si chimion), in timp ce pe un alt ochi de aragaz am pus la fiert patru cani de apa cu ceva sare.
Photobucket

Cand legumele s-au rumenit un pic (zaharul s-a eliberat), am masurat o cana de linte rosie
Photobucket
…, am pus legumele in apa care fierbea si tot acolo am turnat si lintea. Vreo 10-15 minute mai tarziu (cand legumele se muiasera si lintea se umflase), am luat oala de pe foc si am bagat blenderul vertical pana ce supa s-a facut cremoasa.
Photobucket

Ce-i drept, supa mea de linte a fost more like piure, dar asta nu conteaza prea mult. Daca iti place mai lichida – adaugi apa, it’s that simple.
Photobucket

Deci luni am mai aflat o chestie – supa se face in 20 de minute. Ha!

Dar cum asta e o supa de linte basic, sunt multe chestii pe care le poti ajusta dupa gustul tau: ca de obicei, eu am adaugat ardei iute si patrunjel (tura asta am sarit usturoiul, dar care ar fi mers fara probleme :P) si am mancat-o cu ridichi si ceapa verde.

 

tips and tricks

 

Incearca sa o aromezi cu ghimbir ras, sa o acresti cu lamaie, lime sau otet, poti s-o mananci cu crutoane sau grisine, sa mai adaugi la gatit rosii, cartof dulce sau dovleac – sky’s the limit!

Bottom line e ca daca odata supa de linte era mancarea saracului, acum se stie ca e plina de nutrimenti si bogata sursa de proteine, fibre, fier si potasiu.
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (36)
  1. Florin says:

    next time poti s-o modifici putin dupa reteta turceasca de ezo gelin, care mai are in ea si bulgur plus multa menta. si da, se serveste cu un drizzle de ulei de masline si cu un sfert de lamaie pentru stors pe deasupra. o s-o postez si eu pe blog in curadm cand o sa-mi fac timp, ca am ramas in urma rau :))

  2. Mazilique says:

    sedintele astea foto take the best of you, asta e :p

  3. Cata says:

    Ador mixerul ala de la Philips.

    Cum ar fi daca ai adauga chimenul la inceput, ca sa dea gust uleiului?

  4. Mazilique says:

    @cata – chimenul se arde, dar daca il pui aproape de sfarsit – aroma se elibereaza si se simte foarte bine in supa :)

  5. NightOn says:

    Am facut si eu de cateva ori si sincer este cea mai buna supa. Sincer, as face mai des dar lenea e mare :P.

  6. Mazilique says:

    @nightOn – cmon, dureaza asa putin!

  7. NightOn says:

    Ai dreptate :P. Adevarul este ca pe langa faptul ca e foarte buna, este si foarte sanatoasa. De acum inainte voi face mai des. Am zis :P

  8. Mihachu` says:

    eu sunt un fan supe crema, mai ales ca dureaza doar 20 de minute :)
    my special touch sunt cateva firmituri de gorgonzola puse direct in castron sau 2-3 linguri de smantana in timp ce pasezi legumele. stiu ca nu mai suna light & healthy, dar fac asta pentru ca nu prea-mi place sa calesc legumele ci doar le fierb.

    yum!

  9. Cata says:

    Eu am invatat de la un prieten indian tot felul de retete de-ale lor si el mi-a aratat ca ei pun chimen, boabe de mustar si condimente in ulei inainte de orice altceva.
    Cred ca dau o tura pe la turcul de pe colt sa cumpar niste legume pentru o supa, mi-ai facut pofta.
    Apropo de legume, eu stau in Germania si sunt frustrat pentru ca unele legume basic sunt extrem de greu de gasit. Inca n-am gasit nicaieri cartofi rosii si de cateva saptamani caut hrean proaspat si nu gasesc. Astia mananca tot de la borcan.

  10. Misaki says:

    Ma uit la poze, ma gandesc ca e exact pe gustul meu (light and healthy freak aaaalll the way) si apoi oftez cu privirea la un colt de bucatarie…unde inainte se afla robotelul…inainte sa-l ard, that is! :((

  11. Mazilique says:

    @misaki – arunca un ochi aici http://www.choicebrand.ro/electrocasnice/blendere-de-mana.html

    poate gasesti ceva :)
    (faza e ca-s ieftine ;)

  12. Pecta says:

    Foarte buna reteta. Am bricolat-o putin. Am folosit linte verde in loc de rosie findca de asta aveam. Legumele si chimenul le-am rument in unt si am mai pus un pic de cimbru

  13. Florin says:

    sper ca voi va referiti la chimion (cumin, de la indieni sau arabi) cand spuneti chimen, nu la carraway (chimenul romanesc de pus peste saratele), deoarece diferenta e semnificativa

  14. Mazilique says:

    @florin – no dear draga, ca fac diferenta intre:)) eu am pus chimen de saratele, ca i love it to bits :)

  15. Misaki says:

    Mersi pentru link! Am aruncat un ochi :D Ca la toate cele, cand imi cade cu tronc, mai greu sa observ si altceva :)) Uite my latest tronc-object: http://www.consumer.philips.com/c/produse-alimentare-procesor-si-amestecul/aluminium-collection-1000-w-hr7775_00/prd/ro/

  16. Ciuleandra says:

    Pleeaaase, spune-mi si mie unde mai gasesti tu linte rosie, eu in ultimul timp gasesc doar verde in magazine.

    btw si eu folosesc tot chimenul romanesc, pe care il incing putin in oala impreuna cu niste fulgi de ardei iute ca asa m-a invatat bbcgoodfood :) you know..

  17. Mazilique says:

    @ciuleandra – linte rosie am cumparat de la un magazin arabesc. gasesti pe http://goodfood.ro/2010/04/magazine-arabesti-in-bucuresti/ o lista cu locurile ;)

  18. oq says:

    Menta! Proaspata, daca se poate:D

  19. Jo Ilie says:

    Bună ideea cu linte roşie. Am făcut odată supă-cremă cu linte verde şi arăta oribil (chiar dacă era bună la gust).

    Am o singură nelămurire: ce ulei de orez foloseşti tu de are numai 150 de calorii/100ml? Că acum m-am uitat pe eticheta celui de la Scotti şi scria că are 900.

    Chiar m-ai făcut curioasă. Mersi.

  20. Mazilique says:

    @Jo Ilie – uleiul este pietro coricelli rice bran :)

  21. maria says:

    cristina, a durat ceva pana am gasit linte, dar nu m-am lasat.
    azi am facut supa ta si a iesit o mi-nu-ne! eu am pus 5 cani de apa si a avut o consistenta numai buna.

  22. Anya says:

    Buna, m-am invrednicit si eu sa fac supa asta si a iesit delicioasa. As putea deveni vegetariana, zau asa. Eu am adaugat 2 rosii la gatit, si am pus la fiert si putin busuioc si piper. Singurul Draw-back ca am folosit linte verde si arata cam…verde. Gustul insa e foarte delicat. Merci, Mazi, esti o inspiratie culinara pentru mine

  23. Anya says:

    Buna, m-am invrednicit si eu sa fac supa asta si a iesit delicioasa. As putea deveni vegetariana, zau asa. Eu am adaugat 2 rosii la gatit, si am pus la fiert si putin busuioc si piper. Singurul Draw-back ca am folosit linte verde si arata cam…verde. Gustul insa e foarte delicat. Merci, Mazi, esti o inspiratie culinara pentru mine

  24. cosmofever says:

    Este excelentă! Eu am adăugat păstârnac, fenicul şi cimbru – a ieşit foarte bună şi aromată.

  25. Anonymous says:

    Buna Mazilique

    se poate face cu linte verde?

  26. Bianca says:

    Cumparat linte rosie, ramas in pana de morcovi si pastarnac. Dar ma invrednicesc si de alea si sa vezi atunci…mama mama. Intre timp, supa de dovleac copt…sa vedem ce iese :)

  27. Anonymous says:

    mazi, lintea nu era fiarta, right?tks. iar chimenul nu era d-asta d-al nostru, nu?tks

  28. Mazilique says:

    lintea era uscata (nu de la conserva) si am fiert-o in supa..
    chimenul e romanesc. ea in mod traditional se face cu chimion, da’ eu mi-am facut de cap cum mi-a venit :p

  29. Anonymous says:

    da, si eu am facut prima data cu chimen, insa cea cu chimion mi s-a parut mai tare. nu mai stiu pe unde sa gasesc chimion :-s. anywayz, tks, mazy rulz!

  30. Anonymous says:

    Felicitari pentru retete. Sunt chiar o sursa de inspiratie. Exista insa ceva greu digerabil in blogul acesta. Amestecul trist si snob de romana si engleza, piperarea asta nefericit aleasa ce ma face sa inchid imediat pagina.

  31. Laura says:

    Vaiii de mine,m-ai zapacit cu retetele tale!!!Sunt multe prea multe si bune!Te rooog sa pui cat mai multe ca tare imi place stilul tau;) Ce zici,merge cu linte verde in loc de rosie?Eu n-am mai gustat din aceea rosie si nustiu exact care-i diferenta la gust:/

  32. @laura – sigur merge :-) dar incearca si varianta rosie ;-)

  33. Laura says:

    Ce propui in loc de pastarnac?Ca tocmai acum nu mai am cand vreau sa prepar bunaciunea asta:(

  34. foloseste alte radacionoase. ce ai la indemana?

  35. Laura says:

    Gata,gata,am reusit,am pus patrunjel in loc de pastarnac,acum fierbe,dupa ii dau o blenduiala si gata mancarea:P Super ce ai tu pe-aici,like it;)

Comenteaza
Follow on Instagram