Supa crema de linte
Nu stiu ce impresie aveti voi, da’ eu am mai facut o singura data supa, acum vreun an, si a fost o chestie jenant de basic si fada. Asta recunosc eu acum, pentru ca atunci eram fascinata ca am reusit sa fierb apa :p
Asa ca luni, pentru ca am intrat din nou in febra light & healthy (daca nu acum, cand sunt pline pietele, atunci cand?!), am zis sa fac o supa de linte – my very first.
Cand legumele s-au rumenit un pic (zaharul s-a eliberat), am masurat o cana de linte rosie…
…, am pus legumele in apa care fierbea si tot acolo am turnat si lintea. Vreo 10-15 minute mai tarziu (cand legumele se muiasera si lintea se umflase), am luat oala de pe foc si am bagat blenderul vertical pana ce supa s-a facut cremoasa.
Ce-i drept, supa mea de linte a fost more like piure, dar asta nu conteaza prea mult. Daca iti place mai lichida – adaugi apa, it’s that simple.
Deci luni am mai aflat o chestie – supa se face in 20 de minute. Ha!
Dar cum asta e o supa de linte basic, sunt multe chestii pe care le poti ajusta dupa gustul tau: ca de obicei, eu am adaugat ardei iute si patrunjel (tura asta am sarit usturoiul, dar care ar fi mers fara probleme :P) si am mancat-o cu ridichi si ceapa verde.
Incearca sa o aromezi cu ghimbir ras, sa o acresti cu lamaie, lime sau otet, poti s-o mananci cu crutoane sau grisine, sa mai adaugi la gatit rosii, cartof dulce sau dovleac – sky’s the limit!
next time poti s-o modifici putin dupa reteta turceasca de ezo gelin, care mai are in ea si bulgur plus multa menta. si da, se serveste cu un drizzle de ulei de masline si cu un sfert de lamaie pentru stors pe deasupra. o s-o postez si eu pe blog in curadm cand o sa-mi fac timp, ca am ramas in urma rau :))
sedintele astea foto take the best of you, asta e :p
Ador mixerul ala de la Philips.
Cum ar fi daca ai adauga chimenul la inceput, ca sa dea gust uleiului?
@cata – chimenul se arde, dar daca il pui aproape de sfarsit – aroma se elibereaza si se simte foarte bine in supa :)
Am facut si eu de cateva ori si sincer este cea mai buna supa. Sincer, as face mai des dar lenea e mare :P.
@nightOn – cmon, dureaza asa putin!
Ai dreptate :P. Adevarul este ca pe langa faptul ca e foarte buna, este si foarte sanatoasa. De acum inainte voi face mai des. Am zis :P
eu sunt un fan supe crema, mai ales ca dureaza doar 20 de minute :)
my special touch sunt cateva firmituri de gorgonzola puse direct in castron sau 2-3 linguri de smantana in timp ce pasezi legumele. stiu ca nu mai suna light & healthy, dar fac asta pentru ca nu prea-mi place sa calesc legumele ci doar le fierb.
yum!
Eu am invatat de la un prieten indian tot felul de retete de-ale lor si el mi-a aratat ca ei pun chimen, boabe de mustar si condimente in ulei inainte de orice altceva.
Cred ca dau o tura pe la turcul de pe colt sa cumpar niste legume pentru o supa, mi-ai facut pofta.
Apropo de legume, eu stau in Germania si sunt frustrat pentru ca unele legume basic sunt extrem de greu de gasit. Inca n-am gasit nicaieri cartofi rosii si de cateva saptamani caut hrean proaspat si nu gasesc. Astia mananca tot de la borcan.
Ma uit la poze, ma gandesc ca e exact pe gustul meu (light and healthy freak aaaalll the way) si apoi oftez cu privirea la un colt de bucatarie…unde inainte se afla robotelul…inainte sa-l ard, that is! :((
@misaki – arunca un ochi aici http://www.choicebrand.ro/electrocasnice/blendere-de-mana.html
poate gasesti ceva :)
(faza e ca-s ieftine ;)
Foarte buna reteta. Am bricolat-o putin. Am folosit linte verde in loc de rosie findca de asta aveam. Legumele si chimenul le-am rument in unt si am mai pus un pic de cimbru
sper ca voi va referiti la chimion (cumin, de la indieni sau arabi) cand spuneti chimen, nu la carraway (chimenul romanesc de pus peste saratele), deoarece diferenta e semnificativa
@florin – no dear draga, ca fac diferenta intre:)) eu am pus chimen de saratele, ca i love it to bits :)
Mersi pentru link! Am aruncat un ochi :D Ca la toate cele, cand imi cade cu tronc, mai greu sa observ si altceva :)) Uite my latest tronc-object: http://www.consumer.philips.com/c/produse-alimentare-procesor-si-amestecul/aluminium-collection-1000-w-hr7775_00/prd/ro/
il stiu, not bad ;)
Pleeaaase, spune-mi si mie unde mai gasesti tu linte rosie, eu in ultimul timp gasesc doar verde in magazine.
btw si eu folosesc tot chimenul romanesc, pe care il incing putin in oala impreuna cu niste fulgi de ardei iute ca asa m-a invatat bbcgoodfood :) you know..
@ciuleandra – linte rosie am cumparat de la un magazin arabesc. gasesti pe http://goodfood.ro/2010/04/magazine-arabesti-in-bucuresti/ o lista cu locurile ;)
Menta! Proaspata, daca se poate:D
Bună ideea cu linte roşie. Am făcut odată supă-cremă cu linte verde şi arăta oribil (chiar dacă era bună la gust).
Am o singură nelămurire: ce ulei de orez foloseşti tu de are numai 150 de calorii/100ml? Că acum m-am uitat pe eticheta celui de la Scotti şi scria că are 900.
Chiar m-ai făcut curioasă. Mersi.
@Jo Ilie – uleiul este pietro coricelli rice bran :)
cristina, a durat ceva pana am gasit linte, dar nu m-am lasat.
azi am facut supa ta si a iesit o mi-nu-ne! eu am pus 5 cani de apa si a avut o consistenta numai buna.
Buna, m-am invrednicit si eu sa fac supa asta si a iesit delicioasa. As putea deveni vegetariana, zau asa. Eu am adaugat 2 rosii la gatit, si am pus la fiert si putin busuioc si piper. Singurul Draw-back ca am folosit linte verde si arata cam…verde. Gustul insa e foarte delicat. Merci, Mazi, esti o inspiratie culinara pentru mine
Buna, m-am invrednicit si eu sa fac supa asta si a iesit delicioasa. As putea deveni vegetariana, zau asa. Eu am adaugat 2 rosii la gatit, si am pus la fiert si putin busuioc si piper. Singurul Draw-back ca am folosit linte verde si arata cam…verde. Gustul insa e foarte delicat. Merci, Mazi, esti o inspiratie culinara pentru mine
Este excelentă! Eu am adăugat păstârnac, fenicul şi cimbru – a ieşit foarte bună şi aromată.
Buna Mazilique
se poate face cu linte verde?
Cumparat linte rosie, ramas in pana de morcovi si pastarnac. Dar ma invrednicesc si de alea si sa vezi atunci…mama mama. Intre timp, supa de dovleac copt…sa vedem ce iese :)
mazi, lintea nu era fiarta, right?tks. iar chimenul nu era d-asta d-al nostru, nu?tks
lintea era uscata (nu de la conserva) si am fiert-o in supa..
chimenul e romanesc. ea in mod traditional se face cu chimion, da’ eu mi-am facut de cap cum mi-a venit :p
da, si eu am facut prima data cu chimen, insa cea cu chimion mi s-a parut mai tare. nu mai stiu pe unde sa gasesc chimion :-s. anywayz, tks, mazy rulz!
Felicitari pentru retete. Sunt chiar o sursa de inspiratie. Exista insa ceva greu digerabil in blogul acesta. Amestecul trist si snob de romana si engleza, piperarea asta nefericit aleasa ce ma face sa inchid imediat pagina.
Vaiii de mine,m-ai zapacit cu retetele tale!!!Sunt multe prea multe si bune!Te rooog sa pui cat mai multe ca tare imi place stilul tau;) Ce zici,merge cu linte verde in loc de rosie?Eu n-am mai gustat din aceea rosie si nustiu exact care-i diferenta la gust:/
@laura – sigur merge :-) dar incearca si varianta rosie ;-)
Ce propui in loc de pastarnac?Ca tocmai acum nu mai am cand vreau sa prepar bunaciunea asta:(
foloseste alte radacionoase. ce ai la indemana?
Gata,gata,am reusit,am pus patrunjel in loc de pastarnac,acum fierbe,dupa ii dau o blenduiala si gata mancarea:P Super ce ai tu pe-aici,like it;)