Conopidă întreagă, la cuptor

16 Feb 2017, Cristina Mazilu

Cu siguranta, asta e cea mai simpla si mai usor de pregatit reteta de conopida – nu doar de pe blog, dar din ce am intalnit in general. Practic, tot ce ai de facut este sa o ungi cu putin ulei, sa o presari cu sare (daca vrei, si niste condimente sau un sos) si sa o lasi in cuptor vreo ora, pana ce e rumena.

Desigur, odata ce-ai facut varianta basic, poti broda pe marginea ei in tot felul de moduri, cu tot felul de ingrediente si arome, dar oricum ai prepara-o, cred ca e un fel de mancare vegetarian absolut spectaculos si, ceea ce mi s-a parut si mai impresionant, efortless.
 

INGREDIENTE

1 ora si 10 minute, 4-6 portii ca fel principal sau 8-10 ca garnitura

    • 1 conopida
    • 4-5 catei de usturoi
    • 1 lingurita paprika afumata
    • 1 lingura de frunze de cimbru
    • coaja de la o lamaie
    • 3 linguri ulei de masline
    • 1 lingurita sare
    • fulgi de migdale usor prajiti si patrunjel proaspat, pentru servit
    • optional – sos de patrunjel si mustar Dijon

 
Incinge cuptorul la 180°C.

Curata conopida de frunze. Cu varful unul cutit ascutit, taie prima parte a cotorului (decupeaza cu grija, astfel incat conopida sa nu se “destrame”). Apoi spala si usuca bine conopida.

Folosind un blender sau un mixer vertical, amesteca usturoiul, paprika afumata, cimbrul, coaja de la o lamaie, uleiul de masline si sarea, pana cand obtii o pasta.

Cu aceasta pasta, unge conopida pe toate partile si pune-o apoi pe o tava sau intr-o tigaie termorezistenta (eu am folosit una de fonta).

Da-o la cuptor timp de aproximativ 1 ora, sau pana ce conopida e rumenita, iar un cutit o strapunge cu usurinta. Dupa ce o scoti din cuptor, presara deasupra fulgii de migdale si patrunjelul tocat. Serveste-o taiata felii (eu i-am adaugat si putin sos de patrunjel cu mustar Dijon)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (5)
  1. ella says:

    de la mine, acest tip de copt conopida are un NU NU. Am incercat-o si sincer nu mi-a placut, nu a adus ceea ce doream de la conopida coapta.
    Cel mai mult imi place taiata , chiar daca pun si cotoarele. presarat ulei de masline, sare, rosmarin si o pun pe 210grade C in cuptor.

  2. Theo says:

    Am mâncat in Israel conopida coaptă in hârtie de copt (stătea ca intr-un balon), servita cu tahina. Minunat!

  3. Daniela says:

    Sunt mare fan Mazi, dar asta mi se pare cel mai putin inspirat preparat de pana acum…

    • Cristina Mazilu says:

      heh, ce mixed feelings a starnit acest fel de mancare. mie mi s-a parut foarte misto si o sa-l fac foarte des, de acum in colo, in mai multe combinatii :-)

    • Daniela says:

      Am fost intr-o pasa usor prea critica, recunosc….cred ca din cauza de “februarie” mood:). Ce de feelings starneste o biata conopida. :)
      Iti doresc multe idei simple si versatile ca asta!

Comenteaza
Follow on Instagram