Conopidă crocantă cu glazură de sos iute și miere

27 Apr 2020, Simona

Pentru mine, varianta asta de conopidă a fost gustarea perfectă pentru o după-amiază leneșă. Este crocantă, picantă dar și dulce, a mers la fix pentru un binge watching.

Poți sa o strecori și ca fel principal vegetarian lângă un piure și niște fasole verde.

INGREDIENTE

2-3 porții, 50 de minute – 1 oră

PENTRU CONOPIDĂ

  • 650g conopidă
  • 2 ouă
  • 100g fulgi de porumb
  • 1/2 linguriță de sare
  • piper proaspăt râșnit
  • 1/4 linguriță boia dulce afumată
  • câteva frunze de pătrunjel

PENTRU GLAZURĂ

  • 1 cățel de usturoi
  • 1 lingură de miere
  • 1 linguriță ulei
  • 1 și 1/2 lingură de sos Sriracha
  • 1 praf de sare

Încinge cuptorul la 220C°.

Tapetează cu hârtie de copt o tavă întinsă.

Taie conopida în florete de dimensiuni aproximativ egale și transferă-le într-un castron. Adaugă sarea împreună cu piperul și boiaua și amestecă bine.

Într-un bol sparge și bate ouăle.

Pune fulgii de porumb într-o punga zip lock (sau orice pungă mai groasă ai) și cu ajutorul unui sucitor, nimicește-i bine astfel încat să obții niște fulgi mai mici, apoi transferă-i într-un bol.

Înmoaie câte o bucată de conopidă în oul bătut, scurge-o puțin, apoi pune-o în bolul cu fulgi și întoarce conopida pe toate părțile astfel încat să fie complet acoperită. Pune-o pe tava și repetă procesul (ou-fulgi-tavă) până îmbraci toate bucătile.

Dă tava la cuptor pentru 40-50 de minute. Pentru că în această perioadă folosesc un cuptor pe gaz, am pus tava la primul nivel al cuptorului, adică cel mai îndepartat de sursa de căldură. Asta ca să nu risc să se ardă crusta de fulgi de porumb, iar conopida să nu se gătească suficient. Dacă tu ai cuptor electric, poți pune tava la jumătatea cuptorului, dar verifică conopida din 15 în 15 minute. Întoarce conopida de pe o parte pe alta la jumătatea timpului ca să se coacă uniform.

Ca sa verifici dacă aceasta este gata poți scoate o bucata, taie-o în jumătate, las-o la răcit 1 minut apoi gust-o. Dacă este rumenită și ești multumit de textură, atunci e gata.

Cu câteva minute înainte să scoți tava din cuptor poți face glazura.

Într-o crăticioară pune uleiul. Când uleiul s-a încins, adaugă usturoiul tocat (sau dat prin presă) și călește-l pentru 1 minut, apoi adaugă mierea și Sriracha. Gătește totul la foc mediu amestecând din când în când (aproximativ 2 minute) până ce sosul începe să fiarba și se îngroașă. Oprește sursa de căldură și lasă crăticioara deoparte.

Când conopida este gata, scoate tava din cuptor, las-o 3-4 minute la răcit apoi transfer-o într-un bol. Peste conopida din bol adaugă glazura și amestecă.

Transferă floretele pe un platou și presară pătrunjel tocat sau ceapă verde deasupra. Poți să le mânanci cu sos de iaurt, maioneză, sweet chilli sau ce sosuri ai la îndemănă.

Șorț basic din in Whispering Peach – disponibil în Mazilique Shop
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. Iulian says:

    Cred că voi încerca rețeta aceasta, pare delicioasă!

  2. Mihai says:

    Oul declasează rețeta din categoria VEGETARIAN. Nice try though.

    • Iulia says:

      A scris “vegetarian”, nu “vegan” :) Eu sunt consumator ovo-lacto-vegetarian. Am incercat reteta si este mega gustoasa. Sunt sigur alternative la acel ou.

Comenteaza
Follow on Instagram