Plăcintă cu caise și cardamom

16 Aug 2017, Cristina Mazilu

In zilele in care se intampla sa ajung tarziu la studio, sentimentul de vinovatie ca am ratat startul (la ce inca nu mi-e clar, but I do feel bad about it), se intampla scene cum e cea care urmeaza, chestie care ma face sa ma gandesc ca si maine ar fi o zi buna sa intarzii.

Colega mea Flori, a cumparat si curatat vreo doua kile de caise super-dulci si aromate, cum nu credeam ca se vor mai gasi vara asta, iar Misha a pregatit un aluat de placinta P-E-R-F-E-C-T si toata treaba e gata sa se transforme intr-o reteta epica pentru vara asta.

Tot ce am avut de facut a fost sa-mi dau cu parerea despre cat de mult cardamom sa turnam in toata treaba (pentru ca de ce sa ai o placinta simpla cand poti sa ai una condimentata, ne-am zis noi).
 

INGREDIENTE

2 ore, 6-8 portii

      PENTRU ALUAT

    • 350g faina
    • 1 lingura zahar
    • ½ lingurita sare
    • 225g unt
    • 6-8 linguri de apa (foarte rece, cu gheata)
    • 1 ou, batut
    •  
      PENTRU UMPLUTURA

    • 1,5kg caise, jumatati, curatate de samburi
    • 150g zahar
    • 2 linguri amidon
    • ½ lingurita ghimbir
    • 1 lingurita cardamom pudra
    • 1 lingura zeama de lamaie

 
Intr-un bol incapator, amesteca faina, zaharul si sarea. Adauga untul rece, taiat cubulete. Mixeaza totul cu un robot de bucatarie, pana cand amestecul arata ca niste firmituri grosiere. Adauga 6 linguri de apa rece si mixeaza din nou pana cand compozitia devine omogena. Daca aluatul pare prea uscat, mai adauga 1-2 linguri de apa.

Transfera compozitia pe o suprafata pudrata cu faina si framant-o putin, cat sa se inchege. Nu exagera – cu cat vei framanta mai mult, cu atat aluatul se va intari la copt si isi va pierde din fragezime. Imparte aluatul in doua parti egale, modeleaza-le in forma de disc, impacheteaza-le cu folie alimentara si da-le la frigider pentru cel putin o ora (sau la congelator 15-20 de minute).

Intre timp, incinge cuptorul la 180°C si pregateste umplutura.

Pune jumatatile de caise intr-un bol incapator. Amesteca zaharul, cardamomul, ghimbirul si amidonul si presara peste caise. Amesteca bine, apoi adauga zeama de lamaie si mixeaza din nou.

Scoate aluatul din frigider si pune unul dintre cele doua discuri pe o suprafata pudrata cu faina. Intinde folosind un sucitor, pana cand cercul are un diamentru de 36cm (pentru o tava cu diametrul de 23-25cm). Asaza-l apoi in forma de placinta adauga caisele. Bate oul si, folosind o pensula, unge marginile aluatului.

Intinde si cealalta bucata de aluat, apoi asaz-o peste caise si lipeste-o de marginile unse cu ou. Acum poti folosi un cutit sau o foarfeca pentru a taia in mod uniform marginile placintei. Daca vrei, poti sa-i faci un model pe margini, ciupind aluatul intre degete sau presand cu dintii unei furculite.

Unge si capacul placintei cu restul de ou, apoi, cu varful unui cutit, inteapa cateva gauri in acesta, pentru a lasa aburul care se va forma in cuptor sa iasa.

Daca tava la cuptor timp de aproximativ 1 ora, pana ce placinta e rumena.

Las-o sa se raceasca cel putin doua ore inainte de a o taia. Asteptarea va fi meritat, vei descoperi o umplutura catifelata, aromata, dulce acrisoara, de o culoare care parca a adunat tot soarele verii.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (1)
  1. Placinta cu caise si cardamon e preferata mea! :D M-am gandit ca prima data sa fac dupa reteta din articol si apoi sa comentez! A iesit bestial….mergea putin mai dulce pentru gustul meu:))
    PS: Abia astept sa incerc noi retete!

Comenteaza
Follow on Instagram