Tort de ciocolata cu straturi de frisca, mascarpone si cirese
Exista unele retete in fata carora nu prea poti sa rezisti. De cele mai multe ori nu sunt de broccoli (unless ai o doaga lipsa, ca mine), sunt feluri de mancare a caror imagine iti ramane intiparita pe retina, ca atunci cand te-ai uitat prea mult in lampa de sudura, si nu dispar pana ce nu ti le scoti din sistem, in bucatarie. Rezolvarea presupune uneori o plita, alteori un cuptor, si de multe ori ciocolata, asa cum e cazul acesta. Ba si niste cirese din compot, plus altele din dulceata, pentru ca reteta s-a vrut a fi o tentativ de Schwarzwälder Kirschtorte, adica Black Forrest cake, adica tort Padurea Neagra.
INGREDIENTE
40 de minute, plus timpul de racire, 12 portii
PENTRU BLATUL DE TORT
- 175g unt
- 80g ciocolata neagra peste 50% cacao
- 300g faina
- 375g zahar
- 25g cacao
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- 2 oua
- 200g lapte batut
- 100ml apa fierbinte
- 400g de cirese din compot (cantarite fara samburi)
- 6 linguri de suc de cirese (din compot)
- 130g dulceata de cirese
- 120g ciocolata neagra
- 400ml smantana pentru frisca
- 100g mascarpone
- 3 linguri de zahar pudra
PENTRU UMPLUTURA
Incalzeste cuptorul la 180°C.
Intr-o craticioara, pune untul cubulete si 80g de ciocolata rupta in bucati. Amesteca incet, pe foc mic spre mediu, pana cand aceastea se topesc si se omogenizeaza complet.
Intr-un castron, amesteca laptele batut cu cele doua oua.
Apoi, folosind un bol incapator (sau cel de la robotul de bucatarie) combina faina, zaharul, cacaoa, bicarbonatul de sodiu si un varf de sare. Adauga peste ingredientele acestea mixul de ciocolata topita, ouale cu laptele batut si 100ml de apa fierbinte, apoi amesteca folosind un mixer sau un robot de bucatarie, pana cand aluatul este omogenizat si fara cocoloase.
Unge cu unt 3 forme de tort cu baza detasabila (eu am folosit unele cu diametrul de 15cm, dar poti folosi si doua cu diametrul de 20cm – important e sa obtii mai multe blaturi), tapeteaza-le cu faina si apoi imparte in mod egal intre acestea compozitia de blat.
Da-le la cuptor pentru aproximativ 30 de minute, sau pana cand o scobitoare iese curata. Scoate cu atentie blaturile din forma si lasa-le sa se raceasca pe un gratar de prajituri, apoi taie fiecare blat in doua. Poti sa folosesti un cutit sau, pentru o precizie mai mare – un feliator de tort cu fir.
Pentru a insiropa blaturile, picura cu atentie pe fiecare dintre ele cate o lingura de suc de cirese din compot.
Intr-o craticioara, pune 200ml de smantana pentru frisca impreuna 120g de ciocolata neagra si amesteca pe foc mic spre mediu pana ce ciocolata se topeste si obtii o crema omogena.
Intr-un bol, amesteca ciresele curatate de samburi si taiate pe jumatati cu dulceata (pastreaza cateva cirese intregi pentru decorul final).
Mixeaza smantana pentru gatit ramasa cu zaharul pudra pana cand se intareste. Adauga si branza mascarpone si amesteca pana ce obtii o crema omogena.
Pentru a asambla tortul, asaza un blat pe o farfurie sau un suport de prajituri, apoi intinde deasupra un strat de frisca cu mascarpone, urmat de un strat de cirese din compot si dulceata. Asaza urmatorul blat deasupra si continua. Deasupra ultimului blat, toarna cu atentie crema de ciocolata, intinde-o pe toata suprafata prajiturii si decoreaza cu restul de cirese ramase.
//
Tortul de mai sus l-am pregatit la provocarea METRO, care sarbatoreste 20 de ani de la deschiderea primului magazin din Romania. What can I say – time flies when you’re shopping.
Aveam vreo 10-11 ani si, cam de vreo doua ori pe an, ajungeam cu tata la Bucuresti pret de un weekend. Reclamele de pe blocurile din Piata Victoriei ma fermecau de parca eram in Times Square, restaurantele in care ajungeam ma incantau cu o usurinta de care acum mi-e dor (n-o sa uit niciodata primul meu biftec tartar, la o carciuma de pe Eminescu) si, in general, totul ma fascina.
Si unul dintre highlight-urile vizitei mele la Bucuresti era sa merg la METRO (si pentru tata, dar din motive total diferite, din pacate pentru el). Imi placea sa iau toate rafturile la rand si sa descoper tot felul de chestii noi si, ce era si mai grav (si aici i se aprindeau beculetele lu’ Mazilu the Elder, care cred ca avea ceva scanner de cod de bare instalat pe retina), imi placea sa umplu cosul cu tot felul de chestii.
Si locul preferat unde se producea dezmatul era un magazin METRO de la intrarea din Bucuresti, de care-mi amintesc si acum ca fiind a place where magic happens. And by magic vreau sa zic carbohidrati, desigur – preferintele mele nu s-au schimbat mult in 20 de ani. Chiar daca acum nu mai incerc sa umplu un portbagaj intreg cu pufuleti, vizitele mele la METRO sunt mai dese si acum reusesc sa umplu masina cu tot felul de ingrediente pentru testat retetele care apar mai apoi pe blog.
Asta inseamna ca acum sunt printre cei 800.000 de clienti care isi fac cumparaturile din cele 30 de magazine METRO din 23 de orase din Romania.*Insert imaginary cork pop here*
Finalul, cu Metro, este delicios! ce pofta mi-ai afcut de orice cu visine.
erau cirese, da-i pe aproape :p