Tartă cu înghețată, în 2 feluri
Cu toate ca I’m a savory kinda girl (pun intended, dar vroiam si sa subliniez faptul ca prefer intotdeauna felurile sarate celor dulci), deserturile – si, mai precis, pregatirea lor – imi aduc un anume fel de satisfactie pe care altfel n-o intalnesc in bucatarie.
Sa topesti ciocolata, sa caramelizezi fructe, sa intinzi aluat, sa decorezi un tort sau sa asamblezi o tarta presupune un fel de concentrare care poate sa te transpuna, sa te relaxeze, sa te deconecteze – fie doar pentru cateva minute.
Si sunt mai multe motive (cel putin zece) pentru care bucataria mea s-a umplut de deserturi in ultima vreme:
1/ There’s the art of procrastibaking – adica sa faci placinte in loc de whatever is on your to do list
2/ Pentru ca, asa cum am invatat cu totii de pe Pinterest – stressed is just desserts spelled backwards
3/ E o perioada in care prefer sa sugarcoat everything
4/ Nu stiu daca happiness chiar e homemade, dar asta e singurul mod in care pot sa aflu
5/ Pentru ca as vrea sa fiu whisked away si asta e singura modalitate care s-a dovedit eficienta pana acum
6/ When everything else fails, one should always bake a cake
7/ Am impresia ca daca reusesc sa fac aluat rumen si crocant, I can achieve anything in life (ceea nu e tocmai adevarat, da’ va rog sa nu-mi spuneti asta, I very much enjoy my buttery bubble and thinking I have super-powers)
8/ Nu poti fi trist atunci cand mananci inghetata
9/ Nici atunci cand stii ca undeva – in bucatarie, pe masa, in frigider sau in congelator – te asteapta o prajitura
10/ A balanced diet is having a tart in each hand. Asa ca azi am facut doua.
INGREDIENTE
1 ora si 30 minute, 10-12 portii , plus timpul de inghetare
- 250g faina
- 50g zahar
- 220g unt
- 1 lingura apa
- PENTRU ALUATUL DE TARTA
*Daca vrei sa faci 2 tarte, ca in cazul de fata, dubleaza cantitatea de ingrediente si
imparte aluatul rezultat in 2 discuri egale inainte de a-l pune la rece.
PENTRU UMPLUTURA CU LAMAIE
- 140g lemon curd (vezi aici reteta)
- 30g fulgi de migdale
- 500g (1 cutie de inghetata) Carte d’Or Lemon Pie
PENTRU UMPLUTURA CU FRUCTE DE PADURE
- 140g dulceata de fructe de padure
- 100g fructe de padure
- 500g (1 cutie de inghetata) Carte d’Or Yoghurt Forest Fruit
Incinge cuptorul la 180°C.
Pentru crusta de tarta, amesteca intr-un bol incapator (sau cel de la robotul de bucatarie) faina, untul si zaharul. Mixeaza pana compozitia ia forma unor firmituri,apoi adauga o lingura de apa si amesteca in continuare pana cand aluatul se leaga.
Daca vrei sa faci 2 tarte, ca in cazul meu, dubleaza cantitate de ingrediente.
Pune aluatul o planseta, turteste-l in forma de disc, impacheteaza-l in folie alimentara si da-l la frigider macar jumatate de ora (sau la congelator 10-15 minute, daca te grabesti).
Pregateste o forma de tarta cu baza detasabila (eu am folosit una cu diametrul de 21cm). Scoate aluatul de la rece, intinde-l cu un sucitor, apoi pune-l in forma si asaza-l modeland marginile pe peretii tavii. Inteapa baza tartei cu o furculita de cateva ori…
… apoi pune aluat o hartie de copt si asaza deasupra o cana de boabe uscate de fasole (sau cat e necesar pentru a sprijini si peretii tartei). Da tava la cuptor 15-20 de minute, apoi scoate hartia si boabele si pune-o inapoi pentru alte 15 minute, pana ce se rumeneste.
Cand este gata, scoate-o din cuptor si las-o sa se raceasca complet inainte sa continui cu umplutura de inghetata.
Pentru topping-ul de lamaie, pune pentru inceput un strat de lemon curd.
Apoi, folosind un scooper de inghetata, umple tarta cu inghetata Lemon Pie si niveleaza incet cu o lingura sau o spatula.
La final, presara deasupra fulgii de migdale si da tava la congelator cel putin 15 minute, pentru ca amestecul de inghetata sa se solidifice in crusta de tarta.
Pentru topping-ul de fructe de padure, urmeaza toti pasii de mai sus, doar ca de aceasta data incepi cu un strat de dulceata de fructe de padure pe baza crustei de tarta, urmata de inghetata Yoghurt Forest Fruit.
La final, decoreaza cu fructe de padure proaspete.
Cand vrei sa servesti tarta, scoate-o din frigider si indeparteaza tava metalica, apoi tai-o in felii.
Ce-mi place efectul de animatie. Trebuie studiata problema. :-). In alta ordine de idei nush de ce dar eu nu ma pot gandi la inghetata iarna. Sau ma rog – in anotimpul rece. Si ca sa spun cinstit acum, numai cozonac si chec am in cap. :-).