Tort de ciocolată cu topping de ganache și rodii
Nu fac torturi foarte des, asa ca atunci cand se intampla vreau sa fiu sigura ca e spot on.
Stiti torturile alea cu blat uscat si inecacios si crema greoaie? Ei bine, asta nu e unul dintre ele. E dens, cremos, fugdy si decadent, iar toppingul de rodii ii da o sclipire irezistibila. Asa ca daca n-o sa reusiti sa-l faceti chiar azi, salvati reteta pentru masa de Craciun, promit ca o sa fie memorabil.
INGREDIENTE
50-55 de minute, 12 felii
PENTRU BLAT
- 225g unt
- 250g ciocolata neagra (cu peste 70% cacao)
- 5 oua mari
- 225g zahar brun
- 85g faina de migdale, data prin sita
- 50g faina alba, data prin sita
- ¼ lingurita sare
- 150ml smantana pentru frisca
- 100g ciocolata neagra (cu peste 70% cacao)
- 1 lingura zahar pudra
- semintele de la 1 rodie
PENTRU TOPPING
Incinge cuptorul la 180°C.
Taie untul in cuburi, rupe ciocolata in bucati si pune-le impreuna intr-o craticioara. Amesteca incet, pe foc mic pana cand acestea se topesc.
Intr-un bol incapator, pune ouale si zaharul, iar cu ajutorul unui mixer bate-le bine pana cand compozitia isi dubleaza volumul si se fac spuma. Apoi, toarna cu atentie ciocolata de jur imprejurul bolului si amesteca incet (ca sa nu scoti bulele de aer formate) cu o lingura de metal, pana cand se mixul de oua si cel de ciocolata se combina si obtii o culoare uniforma, ciocolatie.
Adauga faina de migdale, faina alba si sarea. Mixeaza incet toata compozitia pana cand sunt toate ingredientele omogenizate.
Pregateste o forma de tort cu baza detasabila (eu am folosit una cu diametrul de 23cm). Pune o hartie de copt pe baza, apoi unge marginea cu unt si tapeteaz-o cu faina.
Toarna compozitia de blat in forma, niveleaza cu o spatula si pune-o la cuptor timp de 30-35 de minute, pana cand aluatul este crescut si ferm deasupra. Este posibil sa se crape putin la copt, dar nu e cazul sa te ingrijorezi.
Cand blatul e gata, lasa-l sa se raceasca inainte sa il scoti din forma.
Pentru ganache-ul de ciocolata, pune smanatana pentru frisca intr-un bol si incalzeste-o pana aproape de punctul de fierbere.
Rupe ciocolata in bucati, pune-o intr-un bol, presara deasupra zaharul pudra, apoi toarna smantana fierbinte si amesteca pana cand bucatile de ciocolata se topesc. Apoi, lasa ciocolata deoparte timp de 10 minute, sa se mai intareasca putin.
Scoate blatul din forma, asaza-l pe un platou, toarna crema de ciocolata deasupra si intinde-o pe toata suprafata prajiturii . La final, decoreaza cu semintele de rodii.
//
Dupa cum s-a vazut in gif-ul de mai sus, tortul a fost pregatit pentru ca am sarbatorit in bucataria de la Mazilique Studio ziua FashionDays.ro, care astazi implineste 8 ani de cand ne imbraca in tot felul de chestii misto (cum ar fi outfit-ul asta care-mi place de mor )
In magazinul online (destinatia #1 de fashion online din Europa Centrala si de Est, dealtfel), gasiti sute de mii de produse (si nu e o exagerare!) ale unor branduri precum Love Moschino, Adidas, New Balance, Calvin Klein, Nice, Mango United Colors of Benetton, Guess si multi altii. Iar cum eu in ultimii ani n-am mai facut cumparaturi (de haine) intr-un magazin fizic decat absolut accidental (sau in vacanta), faptul ca am la un click distanta toate aceste optiuni mi se pare brilliant. Dupa cum am mai zis si cu multe alte ocazii, nu-mi place sa pierd timpul pe drumuri, asa ca sa-mi aleg niste lucruri pe care sa mi le livreze cineva in the comfort of my own home (sau la studio, desigur) e cea mai buna varianta care mi se poate intampla. Si, desigur, daca nu mi-am nimerit marimea (cum se intampla de multe ori pentru ca eu am impresia ca pot sa ma indes in orice rochie extra small, returul la Fashion Days e super simplu si gratuit.
[…] al școală și am făcut eu un tort cu făină de grîu amestecată cu făină de cocos, după rețeta lui Mazi) și cu un waffle. Ambele accidente s-au soldat, ca pe vremuri, cu balonare și constipație […]
M-am apucat sa fac din retetele tale. Imi place sa gatesc dar cel mai mult imi place cand se aseaza lumea la masa si savureaza cele pregatite. Is paralele complet la capitolul dulciuri. Mi-a iesit tarta ta cu piersici, prima data cam rau pt ca aveam o forma mao mare ca a ata si nu mi-a ajuns aluatul dar acum 4 zile am dublat cantitatile si am reusit sa o fac si sa si arate ok. Acuma mi-am luat toate cele pt acest tort. Va fi primul tort din viata mea. Palpitant ce sa zic. Felicitari pt tot ce facu. Te urmaresc cu mare drag si sper sa prind si eu o data un loc in bucutaria ta de vis.
multumesc mult! și mult spor cu torturile ?