Salată de roșii cu năut și tahina
Dacă vrei să te bucuri de ultimele roșii din sezon, dar te-ai săturat de variantele clasice de salată, cu siguranță o să-și placă rețeta asta, mai ales că nici nu te ține mult în bucătărie. În plus, ce îți rămâne de la cină, poți să împachetezi pentru prânzul de a doua zi.
INGREDIENTE
4 porții, 30 minute
- 400g năut fiert
- 600g roșii cherry
- 1 ceapă roșie
- 1 cățel de usturoi
- frunzele de la o legătură de pătrunjel
- frunzele de la 1/2 legătură mentă
- 60g tahina
- 60ml apă rece
- 2 linguri ulei măsline
- 1 linguriță rash-el-hanout
- 1 lingură suc lămâie
- sare și piper
Încinge cuptorul la 220°C.
Curăță ceapa și tai-o în sferturi. Trece usturoiul prin presa. Pune boabele de năut într-un bol, împreună cu bucățile de ceapă, usturoiul zdrobit, rash-el-hanout, uleiul de măsline, sare și piper. Pregătește o tavă cu hârtie de copt, pune năutul aromat în tavă și dă la cuptor timp de 25 de minute. Amestecă la jumătatea timpului, astfel încât ceapa și năutul să se rumenească unifom.
Taie roșiile în jumătăți. Toacă grosier frunzele de pătrunjel și mentă. Pune tahina într-un bol, împreună cu apa rece, sucul de lamaie și puțină sare. Mixează până se omogenizează. Adaugă roșiile tăiate în jumătăți, ierburile aromatice și amestecă. Transferă roșiile cu tahina pe un platou mai mare și adaugă peste ele năutul și ceapa coapte. Completează cu sare și piper dacă ți se pare că este nevoie.