Wine pairing à la Mazilique (2)
Plot twist: nu sunt un sommelier. E absolut discutabil și cât, dar mai ales dacă mă pricep la vinuri. Ce nu e însă vreo noutate e că beau vin la masă (mă rog, și pe canapea, fotoliu, la terase și uneori în parcuri) pentru că face toată experiența asta cu mâncatul mai mișto (am înțeles că noi ăștia mai millennials suntem terminați după experiențe :-)). Chiar dacă e vorba de un cotlet de miel medium-rare cu cremă de busuioc și sos de mentă sau de o felie de pâine cu maia pe care am întins un strat de un deget de unt sărat, tot o să prefer un pahar de vin lângă.
Chiar dacă sunt împotriva apucăturilor elitiste atunci când vine vorba de vinuri și provoc pe oricine să îndrăznească să-mi corecteze pronunția când comand un Bourgogne (e cam aceeași bâlbâială pe care o am și când gătesc sau vorbesc despre un boeuf bourguignon, desigur :-) chiar cred în concept și nu cu aerul snob pe care-l mai mimez cu succes uneori, ci cu plăcerea de a asocia vinuri cu mâncare și momente.
Așa că, după ce acum vreo trei ani m-am dat în stambă cu părerile mele despre ‘cum să wine pairing’, it’s time to strike back. În primul rând, dacă ați deschis internetul mai târziu și nu știți cu cine aveți de-a face, citiți asta.
Acum că am stabilit termenii și condițiile, here I go again.
Ce am întotdeauna în frigider
În continuare am impresia că bubbly-ul merge în tot felul de situații, așa că am întotdeauna câteva sticle la rece. Cum ar fi Mionetto Valdobbiadene, care e ceva super accesibil și ușor trecut la sticla a doua. Care poate fi la fel, sau poate fi un Moet&Chandon, cuz you’re feeling fancy like that. Doar nu pune poza pe Instagram – abia atunci începe să devină penibil.
Ce vin bei când ești plin(ă) de nervi și muci și mănânci înghețată din găleată?
I hope we all can relate și nu sunt singură în filmul ăsta. Eu o să beau un vin de Porto tawny în primul rând pentru că mi-e poftă de foarte mult timp, în al doilea rând pentru că mi-e dor de Portugalia și în al treilea rând (și poate cel mai important) pentru că nu pot să dau gata o sticlă întreagă (sau, cel puțin, așa sper), prin urmare reduc la minim șansele ca a doua zi să regret niște drunk texts trimise aiurea (nu că mi s-ar fi întâmplat, desigur, da’ am văzut eu în filme, mhm)
Vin pentru Netflix binging
Un Chardonnay de la Gitana – e light, aromat și face față cu succes la popcorn și chipsuri. Doar să ai mai multe sticle la rece, pentru că totuși urmează să te uiți la un sezon, nu doar la un episod.
Când ți-e foame, dar ai numai brânză în frigider
Eu una pățesc asta frecvent pentru că, așa cum spuneam și în Q&A-ul ăsta, gătesc de dimineața până seara la studio, așa că atunci când ajung prefer să fac ce vorbeam la punctul de mai sus. Caz în care, dacă popcornul se transformă în brânzeturi maturate, încerc un cupaj de Rară neagră, Malbec și Syrah de la Individo, pentru că e versatil și merge brici cu platouașul pe care mi l-am organizat.
Când ești la o petrecere unde unde nu cunoști pe nimeni
Și te plictisești (ce, iar sunt prea specifică în instanțele astea? tell me you can relate!). Orice ați crede că știți despre mine, I’m highly socially awkward, deci nu o dată mi-am petrecut timpul la o petrecere într-un colț cu un pahar (și după aia încă unul etc). În cazul ăsta, te poți împrieteni, dacă nu cu oamenii de la petrecere, măcar cu un Cabernet Sauvignon cum e cel de la Castel Bolovanu.
Dar când, totuși, mergi în vizită la prieteni?
Un rose sec de la Crama Gitana. Se pare că toată lumea (încă) mai bea rose, dar totuși cupajul ăsta de Saperavi și Rară Neagră e ceva mult mai interesant decât multe alte variante comerciale.
Însă când, șoc și groază, mergi în vizită la socri?!?
Ai nevoie de un vin ‘serios’, eventual baricat, ca să poți face față discuțiilor despre referendum, da’ voi când vă luați o casă?, când faceți copii? & co. Să zicem un Malbec de la Trapiche, care are un postgust lung și catifelat, suficient cât să-l savurezi în timp ce te gândești la niște răspunsuri digerabile pentru toată lumea de la masă.
Și când ai un date night?
Ai nevoie de un vin cu măcar puțin sex appeal, cum e Notorius Merlot de la Rotenberg. E expresiv, învechit în butoaie de stejar și te îndeamnă la tot felul de povești.
E cald afară, îți vine să bei o cisternă de apă rece, dar ai chef de și de vin, așa că recurgi la un spriț?
Se mai întâmplă (nu acum, ce-i drept, pentru că tocmai ce mi-au înghețat mâinile pe tastatură în timp ce scriam, așa că aș vrea eu vreme de șpriț de vară – îmi retrag toate miștorurile făcute anterior pe această temă!). Pentru asta există la Crama Rătești un Traminer care e gata să fie amestecat în ce proporții consideri tu de cuviință cu apă carbogazoasă.
//
Acum, chiar dacă după articolul ăsta nu sunteți mai pregătiți pentru wine pairing, măcar sper că v-am făcut poftă de vin (și nu sunt singura care abia așteaptă să pop a cork). În acest caz, e bine de știut că până pe 2 octombrie, în toate hypermarketurile Auchan se desfășoară cea de-a 10-a ediție a Târgului de Vinuri Auchan. O să găsiți acolo peste 365 de sortimente de vinuri, inclusiv pe cele menționate mai sus. Și dacă vă trebuie pahare de vin, carafe, decantoare, frapiere, dar mai ales tirbușoane (că nu mai suntem în facultate să dăm cu vinul de pereți, apparently) (although it’s been known to happen), tot acolo găsiți. Plus că vineri vor fi degustări de vinuri moldovenești, sâmbătă – românești, iar duminică – vinuri rose.
Găsiți aici mai multe detalii și mai jos un catalog cu o selecție din ce s-ar putea să vi se întâmple când mergeți la cumpărături de vin la Auchan.
Cheers to that!