Gratin de fenicul și măr, în crustă de panko și parmezan
Continuăm seria rețetelor pentru masa de Crăciun cu o garnitură care poate cu ușurință substitui un fel principal pentru vegetarieni. E super aromat, mărul își păstrează o textură crocantă și chiar dacă nu are un plating spectaculos, gustul cu siguranță este. (Dacă vrei o variantă de servire mai elegantă decât cea folosită de noi, împarte-l în ramekine înainte de a-l da la cuptor și servește-l apoi ca porție individuală)
INGREDIENTE
6 porții, 1 oră și 20 minute
- 2 bulbi de fenicul de mărime medie
- 2 mere Granny Smith (aprox. 350g)
- 100ml vin alb
- 100ml smântănă pentru gătit
- sare și piper proaspăt râșnit
PENTRU CRUSTĂ
- 50g pesmet panko
- 50g parmezan ras
- 10g mărar tocat
- 10g tarhon tocat
- ½ lingură semințe de fenicul prăjite și usor zdrobite
- 1½ linguriță coajă de lămâie
- 2 linguri ulei de măsline
Într-o oală, pune 1 litru de apă la fiert împreuna cu o linguriță de sare.
Spală feniculul, rupe-i frunzele și păstrează-le pentru mai târziu. Taie bulbii de fenicul pe lungime, apoi în felii (wedges) – în final trebuie să obții cam 10 felii dintr-un fenicul.
Când apa începe să fiarbă, adaugă feliile de fenicul, lasă-le la fiert un minut, apoi oprește sursă de căldură și lasă-le în apă timp de 10 minute. Scurge-l apoi de apă, păstrând 100ml din aceasta.
Încinge cuptorul la 200°C.
Între timp, curață mărul de coajă și sâmburi, apoi feliază-l cât mai subțire.
Într-o tavă cu pereți înalți pune mărul, feniculul, vinul, apa, smântâna, sare și piper, apoi amestecă. Acoperă tavă cu folie de aluminiu și dă la cuptor pentru 45 de minute.
Pentru crustă, amestecă toate ingredientele într-un bol împreună cu un praf de sare și piper, adăugând și frunzele de fenicul tocate grosier.
Când timpul de coacere s-a scurs, scoate tavă, îndepărtează folia, acoperă toată suprafață preparatului cu mixul pentru crustă și mai dă la cuptor (fără folie) pentru încă 20 de minute sau până ce se rumenește.
Ca să-ți ușurezi munca, pregătește la cuptor amestecul de fenicul și măr cu o zi înainte, iar când ai cina, pune-i deasupra amestecul de crustă și dă-l la cuptor chiar înainte de a-l servi.