Rulouri cu scorțișoară
Pentru că în zilele care urmează este absolut clar că la un moment dat o să facem supradoză de cozonac (eu una de-abia aștept), am venit cu un plan de back-up – rulouri cu scorțișoară. Pentru că în ce alt moment e complet justificabil să mănânci 12 rulouri pufoase, dulci și aromate, dacă nu de Crăciun?
INGREDIENTE
12-14 rulouri, 1 oră, plus 3 ore și 30 de minute timpul de crescut
- PENTRU RULOURI
- 90g zahăr alb
- ½ linguriță sare
- 85g unt moale
- 1 ou la temperatura camerei
- coaja de la 1 lămâie bio
- 450g făină pentru pâine
- 1 plic drojdie
- 240g lapte bătut
PENTRU UMPLUTURĂ
- 110g zahăr alb
- 60g zahăr brun
- 1 lingură și ½ scorțișoară pudră
PENTRU FROSTING
- 115g cremă de brânză la temperatura camerei
- 60g zahăr pudră
- 2 lingurițe extract de vanilie
- 2 linguri lapte
USTENSILE NECESARE
- Cântar de bucătărie
- Robot de bucătărie cu paletă de mixer și cârlig pentru aluat de pâine – dacă nu ai robot, poți să folosești un mixer clasic și să faci aluatul cu mâinile, doar cu mențiunea că trebuie frământat cel puțin 15 minute sau până când obții un aluat elastic și puțin lipicios
- Răzătoare fină
- Cană gradată și linguri de măsurat
- Tavă pentru copt (ceva mai înaltă decât tăvile clasice de cuptor) – eu am folosit tava aceasta de la Ambition
- Hârtie de copt
- Spatulă / paletă de silicon – eu am folosit varianta asta de la Ambition, o paletă mai fermă decât o spatulă clasică, pentru că m-a ajutat și la separat rulourile
Începe cu rulourile.
În bolul unui robot de bucătărie sau în bolul unui mixer, pune zahărul alb, sarea și untul moale. Amestecă lent la început, apoi crește la viteză medie spre mare. Mixează aproximativ 1 minut sau până când obții o cremă pufoasă.
Cu o spatulă, curăță părțile laterale ale vasului în care ai mixat crema de unt și amestecă până la bază pentru a te asigura că tot zahărul a fost cuprins.
Adaugă oul și coaja de lămâie. Amestecă din nou la o viteză medie, până când sunt încorporate.
Apoi adaugă în bol făina pentru pâine, drojdia și laptele bătut. Amestecă la o viteză mică spre medie până când ingredientele sunt omogenizate și aluatul începe să se formeze. Oprește robotul și atașază-i cârligul pentru aluat. Pornește robotul pe viteză medie și amestecă aluatul timp de 10 minute. La final trebuie să obții un aluat elastic și puțin lipicios.
Dacă nu folosești robotul, transferă aluatul pe o planșetă unsă cu puțin ulei și frământă-l bine timp de 15 minute.
Pregătește un bol încăpător, unge-l cu puțin ulei, transferă aluatul în bol și acoperă-l cu o folie alimentară. Lasă-l la crescut timp de 2 ore, într-un loc călduț din bucătărie.
După ce aluatul a crescut, unge cu ulei o planșetă mare (sau pur și simplu blatul de bucătărie) și pune aluatul în mijlocul suprafeței de lucru. Unge cu puțin ulei și un sucitor. Frământă aluatul timp de 1-2 minute pentru a scoate tot aerul, apoi întinde-l cu sucitorul într-un dreptunghi cu dimensiunea aproximativă de 35 x 40 cm.
Amestecă ingredientele pentru umplutură: zahăr alb, zahăr brun, scorțișoară.
Presară mixul de zahăr cu scorțișoară pe suprafața aluatului, dar lasă o latură de aproximativ 2cm nepudrată, astfel încât să îl poți rula cu ușurință.
Rulează aluatul, taie capetele ruloului obținut și marchează cu vârful unui cuțit feliile pe care urmează să le tai (în funcție de dimensiunea în care le vei tăia, o sa obții între 12-14 rulouri).
Pregătește un vas termorezistent cu peretii mai înalți și cu hârtie de copt la bază (Eu am folosit hârtie de copt ca să ilustrez necesitatea ei în majoritatea cazurilor, chiar dacă tava folosită are un înveliș anti-lipire și nu ar fi fost nevoie).
Taie ruloul în bucăți egale (așa cum ai marcat mai devreme) apoi așază bucățile în tavă, cu distanță de 1-2 centimetri între ele.
Acoperă-le cu o folie de plastic sau un prosop de bucătărie, și lasă tava într-un loc calduț pentru 90 de minute.
Când timpul s-a scurs înlătura prosopul de bucătarie și unge rulorile cu unt topit.
Încinge cuptorul la 180°C.
Dă tava la cuptor pentru 20 de minute sau până când rulorile sunt rumenite.
Cât timp rulorile sunt la cuptor, te poți apuca de frosting.
În bolul unui robot de bucătărie pune toate ingredientele și amestecă până obții o cremă semi-lichidă. Poți transfera crema într-un poș, ca să obții un efect mai decorativ, sau poți să întinzi frostingul pe rulori cu ajutorul unei lingurițe/spatule.
Când rulourile sunt gata, lasă-le 5-10 minute să se răcească apoi le poți pune frostingul.
Eu nu am mai avut răbdare să le transfer pe un platou așa, că le-am mâncat direct din tava.
Arată YUM!! O scurtă întrebare: ce înseamnă făină pentru pâine? Sorry, I am new at this :D
Ce înseamnă făina pentru pâine? Sorry, new at this! :)
foloseste o faina 650 :-)
(vezi in supermarket, scrie pe ea :p)