Supă de morcovi cu linte, aromată cu ghimbir și garam masala

09 Jan 2019, Cristina Mazilu

Ieri, în timp ce scrollam pe Instagram pozele prietenilor mai inspirați care au plecat la mare, la soare, m-a luat un frig de excepție. Ceea ce nu era deloc surprinzător, având în vedere că 1/ afară erau -10°C și 2/ Lumi (cunoscută în cercuri restrânse și sub numele de Luminița-Balamuc-treci-aici-imediat!) tot freca ușa de la balcon.

În acest context, tot ce am putut să produc a fost supa de mai jos (dacă te uiți la rețetă, că merge și de mai sus dacă te uiți la poză :-))). Ceea ce m-a bucurat nespus nu doar pentru că îmi era foame și frig, ci și pentru că la cât de puține ingrediente aveam în frigider riscam să fac supă de sarmale sau friptură de salată boeuf, ceea ce nu ar fi fost super pentru nimeni (mai ales că salata aia e deja de peste o sătămână acolo, somebody help me!).

Ca să scurtez povestea – supa a ieșit foarte (da’ foarte!) bună. Ceea ce vă doresc și vouă.

INGREDIENTE
30 de minute, 4 porții

    • 500g morcovi
    • 100g linte roșie
    • 1 litru supă de legume
    • 1 lingură ulei
    • 2 lingurițe semințe de chimion
    • 1 linguriță garam masala
    • 1 ceapă
    • 2 căței de usturoi
    • 1 lingură de ghimbir proaspăt, ras
    • 1 mână de migdale (eu am folosit decojite), tocate grosier
    • 1 legătură de coriandru (se acceptă și pătrunjel, da’ pe cuvânt că e mai mișto cu iarba asta care la început ți se pare că are gust de săpun)
    • 1 linguriță de fulgi de ardei iute, opțional

Curăță și taie morcovii în felii subțiri (sau, dacă ți-e mai simplu – dă pe răzătoare). Curăță și taie ceapa mărunt.

Pune pe foc oala în care vei găti supa și adaugă semințele de chimion. Prăjește-le uscat pe foc mediu spre mare timp de aproximativ 1 minut, până ce încep să-și elibereze aroma (și să sară în tigaie). Scoate jumătate din ele și păstrează-le pentru mai târziu. Adaugă 1 lingură de ulei, morcovii și ceapa și gătește timp de aproximativ 5 minute, amestecând din când în când.

După ce s-au înmuiat puțin, adaugă usturoiul tocat mărunt sau zdrobit cu presa, ghimbirul ras, garam masala și jumătate din fulgii de ardei iute, dacă folosești. Gătește amestecând timp de încă 1 minut, apoi adaugă supa și lintea. Dă amestecul în clocot și lasă-l să fiarbă 20-25 de minute, până ce lintea și morcovii s-au înmuiat.

Transferă supa în cana unui blender (sau poți folosi unul de imersie) și mixează până ce obții o compoziție omogenă.

Înainte de a servi supele, prăjește puțin migdalele și toacă mărunt frunzele de coriandru sau pătrunjel.

Împarte supa în boluri și presară deasupra migdalele, restul de semințe de chimion, fulgi de ardei iute dacă folosești, coriandru sau pătrunjel, sare și piper proaspăt râșnit dacă mai e nevoie.

PS – fară vreo legătură cu rețeta de mai sus, vedeți că am anunțat următorul eveniment Convivial. detaliile se găsesc, ca de obicei, aici.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram