Tagliolini cu ciuperci portobello și sos cu oțet balsamic

01 Oct 2019, Misha

Dacă în fiecare zi s-ar lipi o caserolă de ciuperci portobello de mine, știu sigur că nu ar mai fi nevoie să mă întreb “ce să mai gătesc în seara asta?” pentru că aș avea această rețetă pe repeat, iar viața mea ar fi mai fericită.

Lasând visele la o parte, sunt convinsă că urmează să replicăm sosul cu oțet balsamic (chiar că awsomesauce) și în alte variante de paste cu ciuperci și o să fiu suficient de mulțumită și așa.

PS: Dacă vrei mai multe idei pentru cină, aici găsești o selecție de rețete rapide gata în 30 de minute.

PS2: Dacă vrei să asortezi cinelor tale un șervet de in ca în fotografia noastră, îl găsești aici. ;)

INGREDIENTE

20 minute, 4 porții

  • 150g ciuperci portobello (noi le-am găsit la Metro)
  • 30g unt + 20g extra pentru sos
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 180g paste tagliolini sau tagliatelle
  • 3 căței de usturoi
  • 3 șalote mici
  • 30 ml oțet balsamic
  • 80ml smânâtână pentru gătit
  • 25g parmezan + extra pentru ras deasupra, după gust
  • sare și piper proasopăt râșnit

Într-o oală încăpătoare adaugă apă cât să depășească jumatatea ei, 2 linguri sare și las-o la foc mare până începe să fiarbă. Când apa clocotește adaugă pastele și lasă-le la fiert până devin al dente. Pentru a nu uita de ele cel mai bine îți setezi un timer, sau o alarmă. Textura pastelor este foarte importantă, tocmai pentru că este un preparat atât de simplu, detaliile contează și nu cred în paste prea fierte. Până fierb pastele (în funcție de timpul trecut pe ambalajul lor) te poți apuca de sos.

Toacă mărunt șalotele și usturoiul, taie ciupercile felii și pătrunjelul mărunt. Într-o tigaie pune untul împreună cu 2 linguri de ulei de măsline și lasă-l până ce untul se topește. La acest moment adaugă șalota și usturoiul, amestecă și călește pentru 2 minute până ce acestea se înmoaie. Adaugă ciupercile, amestecă astfel încât să îmbraci ciupercile în unt și ulei. În acest punct ciupercile vor abosrbi majoritatea grăsimii, dar dacă simți că mai este nevoie, mai poți adăuga o lingură de ulei de măsline. Prăjește ciupercile pentru 6-8 minute, până se înmoaie și au o culoare aurie.

În punctul în care ciupercile sunt gătite, iar ceapa și usturoiul încep să se caramelizeze, adaugă oțetul balsamic și amestecă pentru 1 minut. Adaugă 20g unt, mai gătește totul pentru 2-3 minute, apoi oprește sursa de caldură. Apoi, adaugă smântâna, parmezanul, puțină sare, pastele fierte, pătrunjelul tocat și amestecă până ce pastele se îmbracă în sos.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (8)
  1. Eva says:

    Câte salote trebuie la această reteta?

  2. Diana says:

    Salut! Ai folosit smantana lichida pentru gatit sau smantana clasica, fermentata? Mersi frumos :)

  3. Andreea says:

    Oare merge si cu ciuperci brune?
    Multumesc de raspuns. :)

  4. Vera says:

    Pur si simplu delicioase❤️❤️❤️

  5. Diana says:

    Am gatit astazi aceasta reteta superba. Tinem post, deci am inlocuit untul cu ulei si smantana cu ceva de post de la Alpro. A iesit extrem de bun. Multumim!

Comenteaza
Follow on Instagram