Fursecuri cu unt brun și cardamom

28 Nov 2019, Misha

Este din nou perioada aceea a anului în care aș pune cardamom în orice, ceea ce nu e un lucru tocmai rău, având în vedere că mi se întâmplă multe curry-uri, supe creme și deserturi precum cel de mai jos, însă vă rog să mă țină cineva cât să nu ajung să bag cardamom și în supa de văcuță (alt exemplu nu mi-a venit, pare că merge în orice 😁).

Well, partea minunată la aceste fursecuri este că nu le recomandă doar doza de cardamom, ci au și următoarele calități:

  • – Le poți face din puține ingrediente
  • – Sunt super simplu de preparat
  • – Au o textură crocantă
  • – Rezistă în cea mai bună formă până la 5 zile dacă le ții într-un recipient închis etanș (ceea ce le face perfecte și pentru cadouri homemade)
  • – Le poți adapta după gusturile tale: poți înlocui nucile cu migdale, fistic sau nuci pecan. Extractul de vanilie cu apă de trandafiri, apă de portocal, extract de portocale etc. Poți să schimbi cardamomul cu scorțișoară, și tot așa, ați prins ideea

Însă, chiar dacă sunt super verastile cu aromele, recomand să nu săriți partea cu rumenirea untului, pentru că le oferă o aromă minunată, pe care ar fi păcat să o ratați.

INGREDIENTE

1 oră, plus 1 oră timpul de răcire a aluatului, 12-14 bucăți

  • 115g unt
  • 50g nuci
  • 120g făină pentru prăjituri
  • 2 lingurițe cardamom
  • 1 linguriță ghimbir pudră
  • 1 lingură extract de vanilie
  • 1/4 linguriță sare
  • 30g zahăr pudră, plus 3 linguri extra pentru pudrat fursecurile

Într-o tigaie, topește untul pe foc mediu amestecând adesea cu o spatulă de silicon. După ce untul s-a rumenit ușor și a început să elibereze o aromă asemănătoare nucii prăjite (o sa dureze aproximativ 7-8 minute), ia tigaia de pe foc și transferă untul topit în bolul unui mixer (sau în orice alt bol termorezistent, însă urmează să îl mixezi oricum, deci prima varianta e mai practică).

Pune bolul la frigider pentru 30 de minute, cât să se solidifice ușor. Dacă ai uitat untul mai mult timp la frigider și s-a întărit prea tare (nu poți înfige o linguriță în el) atunci mai lasă-l 10 minute la temperatura camerei.

Toacă mărunt nuca, cât să obții bucăți de dimensiunea boabelor de linte.

Amestecă cele 30 de grame de zahăr pudră cu sarea. Pune amestecul peste untul solidificat și mixează până se omogenizează și obții o cremă pufoasă, deschisă la culoare.

Cu o spatulă, curăță părțile laterale ale vasului în care ai mixat crema de unt și amestecă până la bază pentru a te asigura că tot zahărul a fost cuprins. Adaugă făina, cardamonul și pudra de ghimbir. Mixează la viteză mică, până când aluatul e gros și neted. Completează cu nucile tocate și extractul de vanilie, pe care le poți încorpora direct cu spatula. Acoperă vasul cu o folie alimentară și pune-l la frigider timp de 1 oră, pentru a se întări.

Încinge cuptorul la 160°C.

Pregătește o tavă cu hârtie de copt. Scoate aluatul de la frigider și formează bile de dimensiunea unei nuci în coajă. Și aici poate fi valabilă mențiunea de mai sus. Dacă l-ai uitat mai mult timp la rece și aluatul s-a întărit prea tare, lasă-l 5-10 minute la temperatura camerei, până când poți înfige o linguriță în el.

Transferă bilele în tava de copt și pune-le în cuptorul încins, timp de 22-25 minute. La final trebuie să obții niște fursecuri ferme și puțin uscate, însă e important să nu fie rumenite.

După ce sunt coapte, lasă-le la răcit vreo 20 de minute, apoi pudrează-le sau trece-le direct prin zahăr pudră.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram