Dovleac copt cu șalote marinate și curmale
Lunile astea care au trecut au fost unele în care la Mazilique Studio am folosit dovleacul la maxim. L-am copt, l-am aromat, l-am uns cu tot felul de sosulețe, l-am mâncat cald sau rece, am testat tot felul de combinații și am experimentat diverse rețete.
Există doua părți bune (pentru noi, în speranța că voi încă nu v-ați plictisit de dovleac) – 1/ sigur urmează să mai facem câteva rețete ce includ această legumă (mă rog, botanic vorbind e un fruct) ce miroase a pepene și castravete în același timp, 2/ până la toamnă când reapare în sezon clar mai strângem o mini colecție de rețete de testat.
INGREDIENTE
4 porții, 1 oră
- 400g (o jumătate) dovleac curățat și tăiat în wedges (sau în ce formă preferi)
- 1 linguriță susan alb
- 1 linguriță
- 1 lingură ulei de măsline
- 5-6 curmale Medjool
- 1/2 ardei gras roșu tăiat cuburi
- 1/2 legătură pătrunjel tocat
- sare
- piper proaspăt rășnit
PENTRU MURAT ȘALOTA
- 20ml oțet de vin roșu
- 1 linguriță zahăr
- 1/4 linguriță sare
- 50ml apă
- 2 șalote (merg mai multe, dar nu uita să mai mărești cantitatea lichidului pentru murat)
PENTRU DRESSING
- 1/2 lingură suc de lămăie
- 1 lingură ulei de măsline
- 1/2 lingură melasă de curmale
- 1/2 lingurită sare
Primul pas al acestei rețete, înainte să te apuci să cureți dovleacul, este să marinezi inelele de șalotă. Pentru a obține gustul și textura potrivită, șalota are nevoie de 1 oră.
Curăță șalota, taie-o în rondele subțiri și transfer-o într-un bol.
Într-o crăticioară mică pune oțetul de vin roșu, zahărul, sarea și apa, apoi amestecă și fierbe totul pentru 1 minut, astfel încât zahărul să se topească.
Transferă lichidul fierbinte în bolul cu inelele de șalotă, amestecă puțin și lasă pentru mai târziu.
Încinge cuptorul la 200°C.
Așază dovleacul tăiat pe o tavă de cuptor. Presară susanul, semințele de chimion, uleiul de măsline, sarea și amestecă bine. Dă tava la cuptor pentru 25-30 de minute, sau până cand poate fi pătruns cu ușurință de o furculiță.
Când dovleacul este gata, scoate tava din cuptor.
Într-o alta tavă, așază curmalele și dă-le la copt 5-6 minute, tot la 200C°.
Pentru a face dressing-ul, pune toate ingredientele într-un bol și amestecă până la omogenizare.
Imediat ce curmalele s-au copt, transferă dovleacul pe un platou, presară cuburile de ardei, toarnă dressingul peste dovleac, rupe curmalele și adaugă-le peste restul ingredientelor, iar apoi așază deasupra inelele de șalotă (scurse de lichid) și presară frunzele tocate de pătrunjel proaspăt.
Pentru un boost de arome, poți presăra peste dovleac și cateva bucăți de brânză precum cea de capră, parmezan, ricotta, pecorino, Gruyere sau Fontina.
Buna, ati omis chimionul din lista ingredientelor, cam cat se pune?
pentru cantitatea asta – cam o linguriță (multumesc pentru observație, am modificat ?)