Nuga cu fistic, alune de pădure și merișoare

11 Feb 2020, Misha

Nuga, halviță, turrón, torrone (sau cum i se mai spune pe mapamond), este poate cel mai dulce desert pe care mi-l amintesc din copilărie. În combinația de față, cu fistic, alune de pădure, merișoare și apă de flori de portocal, e cu siguranță cea mai bună variantă pe care am încercat-o. Pe noi ne-a cucerit cu izul oriental, textura moale și detaliile crocante, așa că vă recomand să o încercați și voi.

PS: Be aware de faptul că pentru această rețetă este esențial să ai un termometru de bucătărie.

INGREDIENTE

20-26 bucăți, 30 minute – plus 4 ore timpul de așteptare

 • 40g fistic nesărat, curățat de coajă
 • 40g alune de pădure blanșate
 • 40g merișoare deshidratate fără zahăr
 • albușul de la 1 ou mare (mărimea L)
 • un vârf de cuțit de sare
 • 270g zahăr alb
 • 60g glucoză lichidă
 • 80g miere
 • 60ml apă
 • 1/2 lingură apă de flori de portocal
 • 1 lingură de amidon

Încinge cuptorul la 180°C.

Pune fisticul și alunele într-o tavă de copt. Dă-le la cuptor timp de 8 minute, amestecând la jumătatea timpului, astfel încât să se rumenească uniform.

Taie 2 bucăți de hârtie de copt, fiecare cu o lungime de aproximativ 30 cm. Așază-le într-o tavă mare și pudrează-le cu 1/2 lingură amidon.

Într-o crăticioară, pune zahărul, glucoza lichidă, mierea și apa. Pune vasul pe foc mediu și amestecă încet cu o spatulă, până ingredientele se combină. Folosind un termometru de bucătărie, măsoară temperatura siropului, până atinge 150°C. O să dureze puțin, dar rezistă tentației de a crește temperatura focului, în ideea de a grăbi procesul, pentru că e foarte posibil să se ardă. Nu e nevoie să mai amesteci cât timp măsori temperatura.

Între timp, pune albușul și sarea într-un bol. Cu un mixer de mână, bate albușul spumă, până obții o consistență ca pentru bezele, țeapănă, care să nu curgă.

Când zahărul a ajuns la temperatura de 150°C, ia-l rapid de pe foc și adaugă-l în fir subțire, peste albuș, cu mixerul mergând pe viteză medie. După ce ai adăugat tot siropul, pune și apa de flori de portocal, apoi crește viteza mixerului și mai amestecă timp de 6 minute. La final trebuie să obții o consistență de pastă groasă (să zicem, precum aracetul ?). Adaugă fisticul, alunele de pădure și merișoarele, apoi amestecă cu o spatulă.

Toarnă rapid compoziția pe mijlocul uneia dintre bucățile de hârtie tapetată cu amidon (compoziția o să fie foarte lipicioasă și greu de manevrat, te poți ajuta de o spatulă pudrată tot cu amidon, ca să o transferi mai ușor). Așază cealaltă bucată de hârtie deasupra și nivelează cu un sucitor până obții grosimea dorită (nu e nici o regulă aici, doar ține cont că o să fie mai greu de tăiat / porționat dacă stratul e foarte gros).

Acum ai răbdare minim 4 ore, timp în care compoziția se va închega și se va întări suficient cât să o poți tăia în bucăți.

Nugaua astfel obținută se poate păstra o săptămână într-un vas etanș, ideal cu straturi de hârtie de copt între bucăți, astfel încât să nu se lipească între ele.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram