Cotlete de porc coapte în cidru
Cotletul de porc nu e chiar cut-ul meu preferat (evident că prefer o bucată mai juicy, cu considerabil mai multă grăsime). Dar tocmai de asta aleg să-mi bat capul cu ceva ce nu e neapărat prima mea alegere; nu vrea să devin prea profundă – că totuși e vorba de o rețetă de friptură – dar la fel ca-n viață, nici în bucătărie nu ai întotdeauna parte de condițiile sau ingredientele ideale.
Anywaaaaay… ?
Două cotlete gătite în cidru și niște cartofi noi (aici e rețeta) au încheiat în glorie o zi în care am încercat să fiu productivă – în ciuda faptului că îmi stă gândul doar la petreceri în grădină, până seara tarziu. Vom ajunge și acolo.
INGREDIENTE
2 porții, 1 oră
- 2 cotlete de porc
- 2 linguri ulei floarea soarelui
- 20g unt
- 2 fire rozmarin
- 2 fire cimbru
- 2 căței de usturoi
- sare și piper
- 1 sticlă de cidru (eu am folosit cidru Strongbow Gold Apple)
- 1 lingură de oțet de vin alb
Scoate cotletele de porc din frigider și lasă-le să ajungă la temperatura camerei. Presară sare și piper pe ambele părți.
Încinge cuptorul la 200°C.
Într-o tigaie care poate intra și la cuptor (eu am folosit una de fontă), încinge uleiul și prăjește pe foc mare cotletele timp de aproximativ 3-4 minute pe fiecare parte. Scopul acestei etape nu este să gătească cotletele, ci doar să le sigilezi și să le rumenești (se la dai față, cum mai umblă vorba prin bucătărie).
Când acestea s-au rumenit, adaugă în tigaie untul, usturoiul și ierburile aromatice și mai gătește timp de două minute, în timp ce cu o lingură presari untul topit și aromat peste carne.
Ia de pe foc, adaugă sticla de cidru și oțetul, acoperă tigaia cu un capac sau o folie de aluminiu și dă-o la cuptor pentru o oră.
La jumătatea timpului, întoarce cotletele de pe o parte pe cealată.
Cât cotlete sunt la cuptor, te poți ocupa de cartofi folosind această rețetă.
Când cotlete sunt gata, transferă-le pe câte o farfurie și lasă-le să se odihnească 10 minute înainte de a le tăia.