Cartofi noi cu sos de leuștean și ceapă verde
O să fac abstracție de faptul că, pentru a cumpăra acești cartofi noi, a trebuit să completez declarații, să-mi fac un traseu, să mă întorc acasă după buletinul uitat & so on. În schimb, o să aleg să rețin doar faptul că a venit acel moment al anului în care mă bucur de trei lucruri foarte importante în micro-ecosistemul meu: bujori, cartofi noi și căpșuni.
În speranța că ați văzut deja prima plăcintă cu căpșuni a anului, să trecem la cartofii noi. Care, spre deosebire de visele, speranțele sau planurile noastre, sunt foarte buni atunci când sunt zdrobiți ?
INGREDIENTE
2 porții, 25 de minute
PENTRU CARTOFI
- 500g cartofi noi
- 2 linguri grăsime de rață
- 2 linguri ulei de floarea soarelui
- sare pentru fiert
PENTRU SOS
- frunzele de la jumătate de legătură de leuștean
- 2 fire de ceapă verde (doar frunzele verzi)
- 1/2 linguriță sare
- 1/2 lingură suc de lămâie
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 lingură apă
Spală bine cartofii apoi pune-i într-o oala cu apă și sare și fierbe-i 5-6 minute din punctul în care apa începe să clocotească. Eu am avut cartofi mici care au fiert foarte repede, dar daca ai cartofi mai mari îi poți lăsa cateva minute în plus la fiert.
Când pot fi pătrunși cu o furculiță însa nu foarte ușor (cartofii trebuie să fie în proporție de 80% fierți), îi poți scoate din apă.
Așază cartofii pe un tocător din lemn, iar cu ajutorul unei spatule metalice presează-i cât să se crape pe margini, să se aplatizeze puțin, dar cât să nu se descompună.
Încinge uleiul și grăsimea într-o tigaie apoi transferă cartofii cu grija în tigaie. Prăjește-i pentru aproximativ 10 minute, întorcându-i de pe o parte pe cealată la jumătatea timpului, pâna când sunt bine rumeniți.
Cât cartofii se prăjesc, pune într-un blender toate ingredientele pentru sos. Mizează la viteză mare pentru 1 minut apoi transferă sosul într-un bol.
Când cartofii sunt gata, așază-i pe o farfurie și picură sos de leuștean din plin. Poți presăra la final și câțiva fulgi de sare Maldon, dacă ai la îndemână.
Pentru o variantă vegetariană sau vegană, poți înlocui grăsimea de rață cu ulei de măsline, ulei de rapiță sau ulei de floarea soarelui.
Mixează nu Mizează.
Altfel, delicios :)
Multumesc