Ma’amoul – biscuiți umpluți cu pastă de curmale

11 May 2020, Cristina Mazilu

La o scurtă plimbare de casa mea este locul meu preferat pentru cumpărat baclava cu fistic (de fapt orice prăjituri cu fistic au acolo îmi plac de leșin), baclava cu semințe de pin (!!!), namura cu cocos, burma, balaurie rosie și alte prăjituri și fursecuri.

Locul despre care vorbesc este patiseria Fadel – dacă ați fost vreodată pe acolo, sigur sunteți de acord că tot ce fac e periculos de bun, iar proximitatea în care mă aflu față de ei mi se părea destul de periculoasă, având în vedere rapiditatea cu care pot să dau gata un platou de baclava.

Însă în ultimele săptămâni nu m-am mai confruntat cu această situație, pentru că la Fadel este închis. În consecință, m-am organizat acasă cu ceva mai simplu de făcut decât baclava și anume aceste fursecuri umplute cu pastă de curmale. Se numesc Ma’amoul și sunt niște prăjiturele care pot fi umplute și cu alte combinații, cum ar fi nuci, fistic sau pastă de smochine.

Sunt minunate lângă o cafea, dar după cum s-a demonstrat în cazul meu, pot fi mâncate cu succes și în miez de noapte, când mă lovește pe mine pofta.

INGREDIENTE

aprox. 10 biscuiți, 35 de minute, plus 1,5h timpul de odihnire a aluatului

  • PENTRU ALUAT
  • 175g griș
  • 25g zahăr pudră
  • 1/4 linguriță drojdie uscată
  • 25g făină albă pentru prăjituri
  • 75g unt la temperatura camerei
  • 1½ lingură apă de flori de portocal
  • 1½ lingură apă de trandafiri
  • PENTRU PASTA DE CURMALE
  • 170g curmale moi, curățate de sâmburi
  • ½ linguriță scorțișoară
  • 1 lingură unt topit (15g)

Într-un bol încăpător, mixează grișul, zahărul pudră, drojdia uscată și făina albă. Adaugă untul moale și amestecă cu vârful degetelor până este complet încorporat în făină și compoziția devine asemănătoare firimiturilor de pâine. Pune peste făină apa de flori de portocal și apa de trandafiri. Frământă cu mâinile timp de 10 minute, până obții un aluat închegat și elastic. Pregătește un bol curat, de dimensiune medie, tapetează-l cu făină și transferă aluatul în bol și acoperă-l cu un șervet umed. Pune bolul într-un loc răcoros, timp de 1 oră și jumătate.

În cana unui blender / chopper, pune toate ingredientele pentru pasta de curmale. Mixează timp de câteva minute, până când rezultă o cremă densă. Din pasta obținută, formează 10 bile egale, apoi modelează-le în formă de cerc (practic, trebuie să le aplatizezi), cu un diametru de aproximativ 3cm. Acoperă-le cu folie alimentară cât timp pregătești și aluatul.

După ce aluatul s-a odihnit, împarte-l și pe el în 10 bile egale, pe care le aplatizezi în palmă până discurile de aluat au aproximativ 7cm diametru.

Așază câte o “monedă” din pasta de crumale în discul de aluat, apoi îmbracă complet pasta de curmale în aluat, împăturind aluatul peste cremă. Chiar dacă marginile aluatului nu vor acoperi complet pasta, poți să mai modelezi un pic (să tragi de aluat), astfel încât să ajungă și pentru bază.

Încinge cuptorul la 200°C.

Așază biscuiții în tavă și pune-i în cuptorul încins timp de 15-18 minute, până sunt fermi și ușor aurii.

Se păstrează bine timp de câteva zile, într-un recipient închis. Dacă, desigur, rezistați să nu le mâncați pe toate odată (s-au mai văzut cazuri 🤷🏻‍♀️)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. Alexandra says:

    Doaaamne, cum suna… just a short question: de unde iei apa de flori de portocal si de trandafiri? in magazinele astea clasice nu am vazut :(

  2. Oana says:

    Am in gradina un arbust cu cate 10 curmale pe fiecare ramura ;)). Abia astept sa se coaca si sa fac 10 tavi de biscuti.

Comenteaza
Follow on Instagram