Plăcintă cu căpșuni și cimbru

15 May 2017, Cristina Mazilu

Nu stiu ce altceva sa va spun despre reteta asta decat ca odata cu ea pot considera sezonul de placinte, prajituri, tarte si torturi cu fructe oficial deschis. Abia astept sa aglomerez in postarile care urmeaza toate ideile care le-am strans in lunile care au trecut.
 
INGREDIENTE

20-25 de minute, 4-6 portii

      PENTRU ALUAT

    • 250 faina
    • 50g zahar, plus 1 lingurita
    • 2 linguri lapte rece (sau poti folosi apa)
    • 220g unt

    •  
       
       
       

      PENTRU UMPLUTURA

    • 250g capsuni
    • 3 linguri de zahar
    • 1 lingura frunze de cimbru proaspete
    • 1 ou
    • o lingurita de gris

 
Incinge cuptorul la 180°C

Mixeaza faina cu zaharul si untul, pana cand compozitia devine nisipoasa (poti face asta intr-un bol, folosing mainile, sau cu ajutorul unui robot de bucatarie). Adauga apoi laptele (sau apa) si mai amesteca putin, pana cand aluatul se incheaga.

Modeleaza compozitia in forma de disc si apoi inveleste-l in folie alimentara. Lasa-l la frigider pentru aproximativ 30 de minute (sau 10 in congelator).

Scoate aluatul din frigider si taie-l in doua bucati: una mai mica – cam o treime – si restul de doua treimi. Intinde compozitia mai mare cu ajutorul unui sucitor, pe o suprafata pe care ai pudrat-o usor cu faina.

Transfera aluatul intr-o forma de tarta cu baza detasabila (cu diametrul de 20cm) si asaza-l apasand marginile cu varfurile degetelor. Iti recomand sa lasi marginile de aluat putin mai inalte decat tava de tarta, pentru ca aluatul se va retrage si va scadea la copt.

Spala capsunile si taie-i in jumatati pe cele mai mari, lasandu-le intregi pe cele mici. Pune-le intr-un bol impreuna cu cele 3 linguri de zahar si amesteca.

Presara un strat uniform si subtire de gris peste aluatul din tava, si apoi tranfera capsunile amestecate cu zahar. Deasupra, presara frunzele de cimbru proaspat.

Intinde si restul de aluat pe o suprafata pudrata cu faina si taie-o apoi in fasii late de aproximativ 1cm, pe care asaza-le deasupra tartei, astfel incat sa formeze un grilaj. Cu ajutorul unei pensule, unge fasiile de aluat cu oul batut si presara deasupra lingurita de zahar ramasa.

Da tarta la cuptor timp de aproximativ 30-40 de minute, pana ce se rumeneste.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (2)
  1. Ani says:

    Interesanta asociere:capsuni si cimbru! Este de incercat!

  2. Carmen says:

    de incercat si de experimentat, chiar si cu mai putin zahar :D

Comenteaza
Follow on Instagram