Chifle pufoase cu lapte

19 May 2021, Cristina Mazilu

Începem o nouă mini serie de rețete video – (cât de cât) rapide și ușor de făcut – asta ca să nu petreceți prea mult timp în bucătărie, acum că simțim, în final, că au venit zilele mai însorite :)

În episodul de față am pregătit niște chifle super pufoase, minunate pentru un picnic cu prietenii sau road tripurile care ne așteaptă (mai ales pentru că se păstrează foarte bine timp de 3-4 zile).

INGREDIENTE

18 chifle, 1h timpul de preparare și coacere, plus 2.30h timpul de creștere

  • 145g lapte
  • 695g făină pâine 650
  • 5g drojdie
  • 235 smântână grasă
  • 50g zahăr
  • 12g sare
  • 115g unt moale 
  • 3 ouă mari
  • 2-3 linguri fulgi de sare

Într-o crăticioară amestecă 115g lapte cu 43g făină și 113g apă până se omogenizează, apoi pune craticioara pe foc mediu.

Amestecă constant până obții o pastă asemănătoare unui piure – cam 2 minute.

Îndepărtează crăticioara de pe foc și transferă amestecul (acest amestec se numește tangzhong) în bolul unui robot de bucătărie.

Încălzește puțin laptele ramas, dar nu îl fierbe. Oprește sursa de căldură, adaugă drojdia și amestecă până drojdia se dizolvă. Lasă drojdia la activat pentru 5 minute – după cele 5 minute amestecul ar trebui să aibă aspect spumos.

În bolul robotului unde ai pus tangzhong-ul adaugă smântâna, zahărul, sarea, 2 dintre ouă, 57g unt și restul de 650g făină. Adaugă și mixul de lapte cu drojdie și amestecă la viteză mică până ce toate ingredientele s-au omogenizat și obții un aluat moale.

În acest punct mărește viteza mixerului (viteză medie), și cu o spatulă poți desprinde aluatul rămas pe pereții bolului. Dacă aluatul este prea lipicios adaugă câte o lingură de făină până are un aspect legat și elastic – 8 -10 min.

Transferă aluatul pe o suprafață de lucru. Formează-l într-o bilă și presară-l cu puțină făină. Așază aluatul într-un bol curat, acoperit cu folie alimentară. Lasă-l să crească într-un loc călduros până ce îți dublează volumul. 1h – 1h30min.

Cât aluatul crește, unge o tavă cu 2 linguri de unt.

După ce aluatul a crescut, dezumflă-l cu mâna, scoate-l pe o suprafață de lucru tapetată cu făină și întinde-l în formă pătrată.

Pe blatul bine pudrat de făină, pune aluatul și întinde-l cu un sucitor.

Începe să împachetezi aluatul în formă de sul și presează-l ușor cât să îl aplatizezi puțin. Trebuie să obții un dreptunghi.

Apoi întinde-l din nou într-un dreptunghi de aproximativ 40cm lungime.

Taie dreptunghiul întins (pe lungime) în 3 părți egale apoi fiecare parte în 6 bucăți.

Formează bucățile tăiate în bile, apoi transferă bilele în tava unsă cu unt.

Acoperă tava cu folie alimentară și pune-o într-o loc calduț. Lasă bilele să crească 45 – 60 min până își dublează din nou volumul.

Încinge cuptorul la 190C.

Când chiflele au crescut, bate oul într-un bol mic și unge fiecare chiflă cu ou. Presară deasupra fulgii de sare.

Pune tava în cuptorul încins pentru 25- 30 min.

Cand sunt gata, unge-le cu unt din belșug și lasă-le deoparte 15 minute să se răcească, înainte să le tai.

Ajutorul meu în bucătărie a fost termostatul inteligent , care nu doar că îmi face viața mai confortabilă, dar mă și ajută să economisesc timp.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram