#NOFOODWASTE: Cum să faci granola

09 Jul 2021, Cristina Mazilu

Deja de ceva vreme mi-am făcut acest obicei ca vinerea să fac un raid prin frigider, cămară și sertare. Văd ce ingrediente mai au puțin și expiră, ce salate se ofilesc, ce ierburi aromatice sunt pe ultima sută de metri și ce resturi de legume sau carne mi-au rămas pe final de săptămână. De cele mai multe ori, în urma acestui procest, rezultă salate, tocane sau supe.

În schimb, săptămâna asta am schimbat foaia și, cu toate resturile de nuci, semințe, fructe confiate și fulgi de ovăz am pregătit o granola. Ce-i drept, voiam mult să fac ceva la cuptor, pentru că așa mi-am inaugurat noul cuptor de la studio – tot unul de la Electrolux, desigur, dar un model mai nou și mai inteligent: SteamPro CookView.

Granola se pregătește foarte simplu – practic, fiind vorba despre resturi rătăcite prin borcane, nu am făcut decât să le adun împreună și să le amestec într-o tavă de cuptor cu puțin ulei de măsline (puteți folosi și un ulei neutru) și un pic de sirop de arțar.

Ce e important de reținut, în schimb, este că această non-rețetă îți economisește timp, bani și energie – folosești ce ingrediente ai deja în cămară și la final vei avea la îndemână un mic dejun rapid sau o gustare sănătoasă.

INGREDIENTE

1,1kg, 25 de minute

  • 500g ameste de alune, nuci, semințe și fructe confiate
  • 500g fulgi de ovăz
  • 100ml ulei de măsline
  • 70ml sirop de arțar (miere, sirop de agave sau melasă de curmale)(folosește o cantitate dublă de ulei și sirop dacă vrei o granola mai dulce și mai lipicioasă)
  • 1 vârf de sare
  • 1 lingură de scorțișoară – opțional

Într-un bol încăpător, amestecă toate ingredientele uscate: fulgii de ovăz, nucile, semințele și fructele confiate.

Separat, într-un castron, mixează uleiul cu siropul de arțar și puțină sare. Aici poți să adaugi și niște condimente, dacă vrei să folosești (de exemplu scorțișoară, cardamom etc).

Apoi toarnă amestecul lichid peste cel uscat, amestecă și întinde într-un strat uniform într-o tavă.

Dă la cuptor până ce granola se rumenește puțin. Eu am avut nevoie de 20 de minute la 180C, pe funcția de încălzire de sus și jos, iar tava am așezat-o în mijlocul cuptorului, pe cea de-a treia treaptă.

Când e gata, lasă granola să se răcească, apoi transfer-o într-un borcan sau o caserolă închisă etanș.
Dacă nu ești ca mine și o mănânci goală (pe toată într-o singură seară!), poți să o pregătești cu puțin iaurt grecesc și fructe de pădure proaspete.

//

În 2019, Electrolux a lansat programul Better Living, o inițiativă ce cuprinde mai multe măsuri prin care compania și-a propus să ofere consumatorilor o viață mai bună și mai durabilă. Obiectivul principal este de a-i inspira pe oameni să opteze pentru obiceiuri de consum și gătit sustenabile.

Concret, acest lucru se reflectă și la nivel de tehnologie inovatoare, care ajută consumatorul să aibă experiențe culinare atât memorabile, cât și sustenabile. Astfel, au fost implementate funcții care permit gătirea sau regenerarea cu abur în cuptor (Steamify), prepararea alimentelor în vid, stocarea ingredientelor pe o durată mai îndelungată (tehnologia 360 Cooling sau tehnologia TwinTech® No Frost) și altele.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (0)
Comenteaza
Follow on Instagram