14 idei pentru a economisi mancare (si bani cu aceasta ocazie)
Nu e nimic care ma enerveaza mai tare decat risipa de mancare. Nici macar friptura de vita well done. Asa ca mai jos am facut o lista cu idei, sfaturi si tips & tricks ca sa nu mai umplem tomberoanele de mancare.
#1 Incepe cu o incursiune rapida in dulap
S-ar putea sa fii surprins de ce gasesti. (Eu una am intotdeauna paste, orez, linte, malai, faina, zahar, conserve de naut, rosii si sardine). Foloseste ce ai deja prin casa – daca-i nevoie, imagineaza-ti ca esti la o proba speciala de inventivitate intr-un cooking show, whatever works, I won’t judge. Important e sa eliberezi toate rafturile din camara si dulap, plus sertarele si congelatorul. Abia dupa aia sa mai dai banii pe alte chestii la supermarket.
#2 Incearca retete noi
Alege o bucatarie care foloseste mai degraba ingrediente de sezon, plus cereale si leguminoase ieftine, decat halci de carne. Eu sunt indragostita deja de ceva vreme de bucataria Orientului Mijlociu si pot garanta ca un mare cu kisir goes a long way. Pentru inspiratie, incearca retete din cartile Plenty sau Plenty More de la Ottolenghi, Persiana de Sabrina Ghayour, sau Salmagundi de Sally Butcher.
#3 Putina organizare
Nu pleca la cumparaturi fara o lista clara. Nu stiu voi cum faceti, dar daca eu plec la piata dupa dovlecei, ma intorc cu TOT ce arata bine pe tarabe. Mi-e si frica sa vina primavara. Fa intai un plan cu ce vrei sa gatesti apoi o lista and stick to it!
#4 Cumpara mai mult vin
Da, da, chiar asa. Profita de ofertele care apar atunci cand cumperi o cutie de sase sticle (dar limiteaza-te la vinul care stii deja ca-ti place).
#5 Fa-ti singur prajiturile
Daca mai vad vreun cupcake de 20 lei cred ca o sa-mi explodeze capul! Problema reala nu e neaparat suma mare, ci ca de multe ori e nejustificata si te trezesti cu o prajitura mustind de margarina. Si chiar daca exista si o gramada de variante ieftine de prajituri, daca vrei sa mananci una buna, cu unt adevarat si oua care au venit de la o gaina dintr-o batatura, pregateste-o tu. (Sigur, exista si locuri cu deserturi minunate pentru cand vrei sa te rasfeti, dar totusi vorbeam de economii ;-)
#6 Bea apa filtrata
Macar o luna fa o proba si vezi cati bani economisesti. Eu am incercat prima data ina 2011 si nu mica mi-a fost mirarea.
#7 Fara delivery & take-away
Sunt o gramada de retete care-s gata in 20 de minute. Incearca-le la cina.
#8 Cina de ieri – pranzul de azi
Si cand le incerci, gateste mai multe portii dintr-un fel de mancare pentru cina si ce ramane pune in caserole pentru pranzul de a doua zi, de la birou. Pentru ca, sincer, nu e nimic mai trist decat o pizza si asa proasta, care a stat vreo 30 de minute sa faca condens intr-o cutie de carton, in timp ce masina de delivery era prinsa in traficul de la ora pranzului. In plus, daca platesti in medie 15 lei pe zi pe mancare la pranz x 252 zile lucratoare, ajungi la 3.780 de lei. Adauga si cate o cafea de 5 lei si tocmai ai depasit 1.000 de euro pe an.
#9 Mananca de sezon
Hai ca asta e chiar de bun simt – cand e o abundenta dintr-un produs, evident ca va fi mai ieftin.
#10 Carnea e un ingredient, nu evenimentul principal
O fi baconu’ viata mea si tochitura moldoveneasca facuta de tata ze shit, dar eu una chiar am inceput sa aleg cu multa grija instantele in care mananc carne. Trebuie sa merite, sa fie cu adevarat foarte buna, pentru ca n-am s-o mananc doar de foame.
#11 Love your leftovers*
Nu trebuie sa faci tumbe in bucatarie ca sa transformi niste resturi + oase de pui in supa, cateva felii vechi de paine in pesmet si tot asa. De exemplu – eu am un borcan mare in care strang toate resturile de paste care-mi raman pe fundul pungilor si cutiilor. Sunt perfecte pentru cand o sa fac un soi de placinta cu paste, carne tocata, sos de rosii si ceva legume la cuptor.
#12 Tocane & salate
Orice fel de resturi ai avea prin frigider se pot transforma in tocane sau salate. De fiecare data cand ma prind ca niste legume stau de prea mult timp in frigider, pregatesc repede o tocana. Decat sa las doi morcovi si un ardei sa se zbarceasca in cutia aia de pe ultimul raft, mai bine le calesc intr-o tigaie, eventual cu o conserva de rosii si cateva condimente. Drept marturie sta tocana de aseara (adica din poza de mai sus), care a insemnat o ceapa calita intr-o lingura de ulei de masline, trei morcovi taiati marunt, un pastarnac cu aceeasi soarta, doua tije de telina apio si o conserva de rosii, toate bolborosite maxim juma’ de ora impreuna cu trei catei de usturoi zdrobiti cu lama cutitului si cu niste condimente provensale presarate on top, plus o mana de mazare la final.
#13 Fa un meal-plan
…si apoi tine-te de el! Ce-i drept, Cookie se pricepe mult mai bine la asta, dar iti spun sigur ca, daca in weekend iti faci un plan pentru saptamana viitoare, vei fi mult mai organizat si la final nu vei avea jumatati de ingrediente nefolosite. Mai exact, daca pentru cina de marti ai nevoie de jumatate de conserva de naut pentru garnitura unei fripturi, cealalta jumatate o poti folosi intr-o salata pentru pranzul de miercuri & so on.
#14 Nu arunca fructele
Si ce daca s-au ofilit pe blatul din bucatarie? Bananele care sunt deja negre de coapte sunt perfecte pentru Banana Bread, perele care stau prea mult la aer se inmoaie, dar se si indulcesc si sunt perfecte in smootie-uri, merele a caror coaja s-a incretit vor adauga aroma multor feluri de mancare (pune-le intr-o tava impreuna cu cartofi si carne de porc), iar daca ai niste kiwi care s-au inmuiat – baga-le-n blender (fara coaja, desigur!) si transforma-le in inghetata sau foloseste-le in smoothie-uri. De asemenea, enzimele din kiwi inmoaie carnea, asa ca poti sa le folosesti ca ingredient secret in marinate ;-)
__________
* pentru toti haterii de romgleza out there – “Iubeste-ti resturile” chiar suna ca naiba :-D
Foarte bune sfaturile, le aplic deja pe cele mai multe din ele. Totusi, cea cu vinul nu mi se aplica, o sticla imi ajunge ceva timp (crazy, I know). Ma bucur ca am ajuns sa nu mai irosesc mancarea sau arunc un fruct si cam atat pe saptamana, planific cat se poate si cumpar numai ce am pe lista. Mancarea sanatoasa costa mai mult ca cea pacatoasa, insa eu o numesc investitie :p.
Recunosc ca sunt vinovata la punctul 9, imi place sa mananc capsune in afara sezonului, varza de Bruxelles olandeza, afine din Chile, sparanghel din Peru and others, dar vreau si ceva diversitate!
Si eu urasc sa arunc mancare la gunoi!!!Postul de mai sus imi este de mare folos!Thank u!!!
Kisses&have a great weekend!!!
love thy leftovers :))
Foarte bune si utile sfaturile, demne de pus in practica.
Un trick: congelez in pungute mici, pe care scriu ce e inauntru, bucatile nefolosite atunci cand fac o mancare. Exemplu:partea de telina care ramane dupa ce fac un borsh o tai cubulete si o pun la congelator(si in plus, va fi gata tocata cand o sa vreau sa fac urmatoara ciorba).
In poza am mai observat ceva ce par a fi masline si mustar boabe, dar ma pot insela. Nu inteleg unde e patrujelul verde????? Si ardeiul iute. !!!! ( da, nu apar in reteta.)Vinul de la punctul 4 e clar de gatit. . Adica pui intr-un pahar cit timp ai ceva de gatit.
In fiecare an aruncam cateva kilograme de mancare fiecare.Cred ca ar trebui sa fim mai calculati…
Cel mai mult sens pentru mine a avut sfatul referitor la vin, nu vreau sa diminuez importanta celorlalte insa acesta a fost pura intelepciune! :))
hahaha, i hear you :D