Quiche cu sparanghel, salvie și usturoi
Aceasta nu este doar o tartă frumoasă, ci o combinație foarte gustoasă de brânză aromată, cu sparanghel crocant și usturoi, îmbrăcate într-o crustă fragedă. De vis, așa-i? :)
Dar dacă tot o ardem visători, atunci vă mărturisesc că tocmai îmi imaginam cum împachetez această tartă pentru un picnic pe un câmp acoperit de maci… (insert here dreamer emoji & picnic baskets)
INGREDIENTE
4-6 porții, 50 de minute, plus 30 de minute timpul de coacere a crustei
- PENTRU CRUSTĂ
- 280g făină
- 140g unt rece, tăiat cuburi
- 3-4 linguri apă rece
- 1/2 linguriță sare
PENTRU UMPLUTURĂ
- 500g sparanghel proaspăt
- 150g parmezan
- 150ml smântână pentru gătit
- 2 ouă
- 2 căței de usturoi
- 4 frunze salvie
- frunzele de la 5 crenguțe cimbru
Încinge cuptorul la 180°C.
Pentru crusta de tartă, găsești rețeta aici. Eu am folosit o formă dreptunghiulară cu baza detașabilă și dimensiunile de 35cm x 13cm. Dar aceasta cantitate de aluat se potrivește foarte bine și într-o tavă rotundă cu diametrul de 25cm.
Spală sparanghelul, iar cu ajutorul unui peeler curăță fiecare tijă în parte, de la jumătate până la bază. Șterge-l bine cu un prosop de bucătărie.
Rade brânza, zdrobește usturoiul cu presa sau toacă-l foarte mărunt, la fel și frunzele de salvie și cimbrul. Pune-le împreună într-un bol încăpător, adaugă smântâna pentru gatit și ouăle ușor bătute, amestecă bine și asezonează cu sare și piper proaspăt râșnit.
Toarnă compoziția în crusta coaptă în orb, iar cu ajutorul unei spatule întinde uniform amestecul de brânză și ierburi aromatice. Așază deasupra bucățile de sparanghel (eu am taiat tijele în dimensiuni diferite și le-am așezat în ordine descrescătoare începând dintr-un colț, creând un fel de triunghiuri mari).
Dă tarta la cuptor timp de aproximativ 40 de minute, până ce compoziția se încheagă și capătă o culoare ușor arămie.
Pentru că poate fi pregătită în avans, eu zic să plănuiești și picnicul.
De la sparanghel de folosit doar partea frageda ( zic eu ) . In rest super reteta.