Curry indian de pui cu rosii si unt

29 Nov 2010, Cristina Mazilu

…sau Murgh Makhani, pour les connaisseurs.

Cum duminica seara n-am apucat sa ajung, conform planurilor, la Agra Palace, restaurantul indian laudat inca de acu’ vreun an, am zis s-o fac lata acasa, cu unul dintre curry-urile mele preferate. N-am mai gatit niciodata chestii indiene, dar cum drumul a fost deschis de alti pionieri (Florin si Dan, de exemplu), am prins ceva tupeu. Asa ca am luat de la dom’ bacan toate spice-urile specifice (se mai gasesc si pe mirodenii.ro) si mi-am facut de cap dupa cum urmeaza.
Am luat o caserola de 1kg de pulpe de pui dezosate (intre noi fie vorba, pulpele astea sunt dezosate intr-o mare bataie de joc, cu o gramada de zgarciuri, tendoane si alte porcarii care-mi dubleaza munca in loc sa mi-o usureze). Puiul l-am taiat in bucati mai mici si l-am pus la marinat intr-un amestec de 200ml iaurt + 2 linguri de tandoori masala + 1 lingura de praf de chilli + 1 lingura de paste de ghimbir + 1 lingura de usturoi maruntit/pisat.
Photobucket

Acestea fiind zise, puiul a stat asa la frigider vreo trei ore (cu toate ca peste noapte i-ar fi prins mai bine). Apoi l-am scos si l-am bagat vreo 15 minute la cuptor, sa se faca putin.

Photobucket

Intre timp, am topit in wok o bucata de unt, in care am pus la sfarait 2 bete de scortisoara (in poza sunt 4 pentru ca le-am rupt in doua :p), vreo 4 boabe de cardamom (did i mention ca Iv mi-a aruncat cardamomul la gunoi pentru ca nu stia ce e?!) si 2 frunze de dafin.

Intr-un minut s-a simtit aroma-n toata acasa, asa ca am mai aruncat acolo inca o lingura de pasta de ghimbir si una de usturoi maruntit (cu grija, ca sare).
Repede am adaugat si-o conserva de rosii tocate si o cutie de 500g de passata (mergea si cu 2 conserve de rosii sau 1kg de passata, dar la mine in dulap doar combinatia asta s-a gasit :p). Am adaugat apoi si vreo 100g de unt (unele retete zic si 200, da’ am zis sa nu exagerez din prima, ca doar nu-i reteta lu’ Julia Child ;) plus 2 lingurite de garam masala si o alta de praf de chilli.
Photobucket

Am amestecat situatia in continuare, apoi am adaugat puiul care a fost semi-copt la cuptor, ceva smantana de gatit din aia dulce, si 1 lingura de frunze de fenugreek uscat (care a fost hidratat in apa calda vreo juma’ de ora).
Photobucket

Am mai lasat la foc ceva timp, amestecand, pana ce puiul a fost gata.
Photobucket

Si pentru ca am pretentii de multi tasking, am facut si-un aluat din 200g de faina amestecata cu putina sare, zahar si praf de copt si framantata apoi cu un ou batut si amestecat cu 100ml de lapte. Mi-a iesit o coca din care am intins cinci tentative de naan (un fel de lipie indiana), pe care am uns-o cu unt si usturoi si am bagat-o 10 minute la cuptor. A iesit buna, chiar daca nu a fost asa cum trebuia :))

Important e ca in final am mancat mult si buuun si o sa mai fac, chit ca in casa o sa miroasa toata saptamana a indienisme (ceea ce nu e neaparat un lucru rau :p)

Photobucket
S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (15)
  1. Miam – I love indian food! Arata delicios! Nici la mine naan-ul nu a iesit ca la carte – mai am de lucru la capitolul asta :p Si subscriu – Agra rulz!

  2. Bianca says:

    Ce ziceti, cand vin in tara mergem asa, traditional de Craciun la Agra Palace? Imi tot faceti pofta :)

  3. Mazilique says:

    @le blog piquant – lasa ca mai incercam. oricum, pentru un naan ca la carte ne trebuie si cuptorul corespunzator..
    @bianca – i’m totally in, dar cookie cred ca va avea o problema :p poate o convingem :D

  4. Anonymous says:

    pare foarte interesant si apetisant, dar pe mine m-ai pierdut in ingrediente cu denumiri ce nu prea le stapanesc spre de loc, asa ca mi-ar placea sa le comand

  5. Mazilique says:

    @anonim – eh, de parca io ma pricepeam pana acu’ ;) tandoori masala si garam masala sunt niste amestecuri de condimente. eu zic sa incerci fara grija, n-are ce sa fie rau :)

  6. Florin says:

    I’m in for Agra, ca si asa n-am mai fost de multa vreme :)

  7. dan says:

    mazi, mersi de referinta. imi place ca ai pus unt (aproape) cit trebe.
    daca tot bateti atita drum pina la agra in pipera, va rog io, mai bine mergeti la kharishma. e la fel de departe (de la mine cel putin), insa papa e de 10 ori mai buna. pofta buna.

  8. Arun Kumar says:

    Felicitari pentru preparat Mazilique. Daca mai incerci cu siguranta va iesi mai bine data viitoare.

    Te invit duminica la Sunday Brunch, incepand cu ora 13.00 sa discutam mai multe.

  9. Mazilique says:

    @arun kumar – sper sa reusesc sa ajung de data asta :)

  10. carmendu says:

    ganditi-va bine inainte de a merge la agra palace. buna mancarea, n-am ce zice, da’ bucataria se misca tare greu si daca sunteti o masa mai mare, mancarurile nu vin simultan.
    o idee vehiculata in carciuma era sa comanzi telefonic inainte de a ajunge. o fi o strategie de marketing si nu stiu eu!
    as vrea ca dl kumar sa ma contrazica prin fapte!

  11. Bianqua says:

    Am luat de la bacania veche ingredientele si a iesit foarte bun :) Poti sa imi spui de unde iei smantana dulce? Nu am vazut nicaieri. A iesit bun si cu smantana normala, dar tot timpul e loc de mai bine :) Merci mult!

  12. Mazilique says:

    @bianqua – smantana dulce o iau de la orice super/hypermarket imi iese in cale. de exemplu de la megaimage, sau aia dorna (cutii mici – mai scrie pe ea si “smantana pentru gatit”)

  13. suzy mao says:

    de unde ai luat pasta de ghimbir?

  14. Mazilique says:

    e la megaimage, intr-un borcanel, in raftul cu asiatice. da’ poti sa-ti razi singura niste ghimbir proaspat si e chiar mai misto ;)

  15. suzy mao says:

    true dar cum sunt a rookie in arta gatitului borcanel scrie pe mine :D
    mercic

Comenteaza
Follow on Instagram