Cuscus de iarna

21 Dec 2013, Cristina Mazilu
Prima data, ne-am trezit ca baiatu’ Ottolenghi (despre care auziti tot mai des in ultima vreme, sper ca nu ati inchis deja fereastra) a pregatit special pentru Good Food o reteta. Spre bucuria mea, a fost una de cuscus, perfect pliata pe sezon. Prima a executat-o blonda, care fara sa se formalizeze prea mult, a inlocuit ingredientul principal cu bulgur. A adus la birou, s-a aprobat, asa ca next thing am replicat si eu reteta, intr-un bol din care am hranit vreo 30j de oameni si tot a mai ramas ceva. Mult si bun, this is how we roll. Tura #3 a fost pentru 100 de persoane, la petrecerea de care va povesteam mai jos.

 

INGREDIENTE

  • 2 morcovi, taiati in bucati sau rondele
  • 2 pastarnaci, taiati la fel
  • 2 cepe rosii (sau 8 salote), taiate in sferturi
  • 1 cartof dulce, mare, taiat in cuburi
  • 4 stele de anason
  • 3 frunze de dafin
  • 1 lingurita de pudra de ghimbir 
  • 1 lingurita de turmeric
  • 1 lingurita de boia iute (sau orice pudra de ardei iute iti place)
  • 75g de caise uscate, tocate
  • 50g stafide
  • 170g cuscus (eu am folosit Delhaize, de la Mega Image, vreo 6 lei/cutia; cu doua cutii faci un lighean cat sa dai la toata strada; pe testate)
  • 1 conserva de naut
  • 1 cana de supa de legume
  • 100g de alune de padure prajite, tocate grosier
  • ulei de masline, zeama de lamaie, pasta de ardei iute (de exemplu harissa), patrunjel, sare si piper – dupa gust (nu va luati dupa mine, ca exagerez) 

 

Incinge cuptorul la 200C. Pune intr-o tava incapatoare morcovul, pastarnacul, ceapa si cartoful dulce. Adauga scortisoara, anasonul, frunzele de dafin si presara pudra de ghimbir, turmeric si boia iute. Stropeste cu putin ulei de masline, sare si piper, amesteca si da la cuptor timp de 15-20 de minute. Amesteca din nou si mai lasa inca pe atat, pana ce legumele s-au patruns si s-au rumenit.

Intre timp, pune cuscusul intr-un bol incapator impreuna cu caisele si stafidele si toarna supa de legume. Acopera cu folie alimentara, de aluminiu sau pur si simplu cu o farfurie si lasa-l 10 minute, pana absoarbe lichidul. Amesteca apoi cu o furculita si adauga alunele, nautul scurs si clatit, pasta de ardei iute daca vrei (si mai) picant, uleiul de masline, zeama de lamaie, patrunjelul si asezoneaza cu sare si piper.

Cand legumele sunt gata, pune-le deasupra cuscusului si iata, iar m-am trezit ca am facut un fel de mancare vegan. Damn it! :))

 

you must try

 



S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (3)
  1. roxa says:

    Mi-am facut curaj si l-am executat. Maaaaaaziiii, e spectaculos! Multsam ca ai povestit despre el.

    Crezi ca se poate inlocui cartoful dulce cu, sa zicem, dovleac?

  2. @roxa – sigur ca se poate: de ex eu am inlocuit dovleacul cu cartof dulce :-))))) deci cum doresti :-)

  3. eu am inlocuit cartoful dulce cu sfecla rosie, ca asta zacea prin pivnita. cred ca merge chiar si cu cartofi!
    dulceata vine oricum din caise si stafide:-)
    ah, si am pus si niste coaja de lamaie murata, ca aveam! super bun, yummi!

Comenteaza
Follow on Instagram