Lemon bars // Patratele cu lamaie
Pentru ca la reteta asta se folosesc lamaile intregi, ai nevoie de unele necerate. Fie cumperi de la Bio Good unele overpriced, fie iei de la piata si le speli de le ia mama naibii.
Baza prajiturii se face din 140g faina, 50g zahar, 115g unt topit, jumatate de lingurita de extract de vanilie –> toate astea se amesteca intr-un maglavais omogen. Am zis ca-i simplu, nu? :) Si compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara, mai mica (vreo 20cm), tapetata cu folie de aluminiu, apoi se da vreo 25 de minute la cuptorul incins la 180C.
Cand ai scos blatul din cuptor, torni panarama deasupra lui si mai bagi 25 de minute la copt, la 150C. Prajitura e gata cand crema pare ca s-a inchegat. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Cand asta s-a intamplat, se scoate cu grija din folie si se taie in patratele. Se poate stropi cu zahar pudra.
PS – Cookie dearest, they were ment for you, but Iv happened… Boo, you saved the day! ;)
Ah, sunt preferatele mele, ce pofta mi-ai facut.
da nu iese crema amara daca punem lamaile asa cu totul?
@len – dadadada :D
@adina – nope. coaja de lamaie nu e amara, eu o mancam cu zahar cand eram mica :))
cu riscul de a umple blogosfera de miros de coaja de lamaie :)), voi publica si eu prajiturica asta pentru ca ne-a creat un extaz culinar fara precedent! e de-li-cioa-sa! Boo nu trebuie sa fie speriata de amploarea luata de fenomen, caci zic ca e de bine! acum pa, ma duc sa mai infulec o bucatica de prajitura. mica. mica de tot, ca probabil doar aia a mai ramas :))
Potrivita pentru o zi calduroasa de vara ;)… o prajiturica racoroasa !!!!
E musai cu folie de aluminiu? batrana hartie de copt nu face fatza? sau nu se produce chimia necesara?
Merge si fara hartie de copt sau folie de aluminiu.
cred c-ar merge si hartie de copt, da’ aia e mai greu de aranjat ca sa stea tzapana :p
eu am o hartie de copt asa… alunecoasa, ceva de speriat, pana o potrivesc ma ia cu nervi :)). azi am dezbatut intens: hartie sau folie? a castigat folia, din motivele expuse de Mazi mai sus. dar pentru ai mai rabdatori, zic sa folositi hartia de copt cu incredere.
Mazi si fetele: vin si io cu ontrebare penibela: da daca incerc formula clasica a mamelor si bunicelor? Tava unsa cu unt si infainata? Sau cu pergament, ca astea erau singurele doua formule existente.
Ce zicetzi?
Situatia e foarte sticky, s-ar putea sa nu mearga
Si tot in aceiasi pofta si asta: http://www.len.ro/2011/05/chiffon-lemon-cake/ Ce pacat ca tot timpul imi iese prea putina prajitura :)
compozitia este un cosmar megalipicios :)), cum bine zice si Mazi. acuma, mai e o chestie, ca mie mi-a iesit ca un fel de aluat de tarta sort of, dar mult mult mai lipicios si de nestapanit (no way sa il modelezi cu degetele ca la tarta)… si chiar imi daduse si mie prin cap cand munceam sa amestec toate alea si sa torn pe urma in tava si sa il uniformizez, daca nu cumva ar merge clasic, in tava cu faina si unt. desi la cat unt are compozitia mi-a fost ca iese cine stie ce carcalete, ma scuzati, asa ca am stat cuminte :)). sincer? n-am curaj fara hartie de copt sau folie metalica :))
am facut-o acum si este extraordinara! eu n-am avut probleme cu aluatul, poate nu mi-o fi iesit cum trebuia :)) dar chiar in forma de tarta am pus-o, si am extras-o + taiat-o foarte usor! yumm
thank you guys :*
Salut, pt a modela hartia de copt, sa stea asa cum doreste fiecare, se uda cu apa, se mototoleste si se va aseza mult mai bine, in orice tava.