Lemon bars // Patratele cu lamaie

25 May 2011, Cristina Mazilu
De inspiratie David Lebovitz, prajiturelele astea sunt super-simplu de facut si un gust dulce-acrisor echilibrat si racoritor.

Pentru ca la reteta asta se folosesc lamaile intregi, ai nevoie de unele necerate. Fie cumperi de la Bio Good unele overpriced, fie iei de la piata si le speli de le ia mama naibii.

Baza prajiturii se face din 140g faina, 50g zahar, 115g unt topit, jumatate de lingurita de extract de vanilie –> toate astea se amesteca intr-un maglavais omogen. Am zis ca-i simplu, nu? :) Si compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara, mai mica (vreo 20cm), tapetata cu folie de aluminiu, apoi se da vreo 25 de minute la cuptorul incins la 180C.

Cat priveste crema de lamaie, pregateste un robot de bucatarie sau un vad de blender si arunca in el urmatoarele: 1 lamaie taiata-n bucati si curatata de samburi (da, cu tot cu coaja!), 200g de zahar, 45ml de suc de lamaie, 3 oua, 4 lingurite de amidon, 1/4 lingurita de sare, 45g de unt topit. Evident, se mixeaza.

Cand ai scos blatul din cuptor, torni panarama deasupra lui si mai bagi 25 de minute la copt, la 150C. Prajitura e gata cand crema pare ca s-a inchegat. Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet. Cand asta s-a intamplat, se scoate cu grija din folie si se taie in patratele. Se poate stropi cu zahar pudra.

PS – Cookie dearest, they were ment for you, but Iv happened… Boo, you saved the day! ;)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (15)
  1. len says:

    Ah, sunt preferatele mele, ce pofta mi-ai facut.

  2. adina says:

    da nu iese crema amara daca punem lamaile asa cu totul?

  3. Mazilique says:

    @len – dadadada :D
    @adina – nope. coaja de lamaie nu e amara, eu o mancam cu zahar cand eram mica :))

  4. Zazuza says:

    cu riscul de a umple blogosfera de miros de coaja de lamaie :)), voi publica si eu prajiturica asta pentru ca ne-a creat un extaz culinar fara precedent! e de-li-cioa-sa! Boo nu trebuie sa fie speriata de amploarea luata de fenomen, caci zic ca e de bine! acum pa, ma duc sa mai infulec o bucatica de prajitura. mica. mica de tot, ca probabil doar aia a mai ramas :))

  5. catkitchen says:

    Potrivita pentru o zi calduroasa de vara ;)… o prajiturica racoroasa !!!!

  6. crisdunne says:

    E musai cu folie de aluminiu? batrana hartie de copt nu face fatza? sau nu se produce chimia necesara?

  7. Mazilique says:

    cred c-ar merge si hartie de copt, da’ aia e mai greu de aranjat ca sa stea tzapana :p

  8. Zazuza says:

    eu am o hartie de copt asa… alunecoasa, ceva de speriat, pana o potrivesc ma ia cu nervi :)). azi am dezbatut intens: hartie sau folie? a castigat folia, din motivele expuse de Mazi mai sus. dar pentru ai mai rabdatori, zic sa folositi hartia de copt cu incredere.

  9. vera says:

    Mazi si fetele: vin si io cu ontrebare penibela: da daca incerc formula clasica a mamelor si bunicelor? Tava unsa cu unt si infainata? Sau cu pergament, ca astea erau singurele doua formule existente.
    Ce zicetzi?

  10. Mazilique says:

    Situatia e foarte sticky, s-ar putea sa nu mearga

  11. len says:

    Si tot in aceiasi pofta si asta: http://www.len.ro/2011/05/chiffon-lemon-cake/ Ce pacat ca tot timpul imi iese prea putina prajitura :)

  12. Zazuza says:

    compozitia este un cosmar megalipicios :)), cum bine zice si Mazi. acuma, mai e o chestie, ca mie mi-a iesit ca un fel de aluat de tarta sort of, dar mult mult mai lipicios si de nestapanit (no way sa il modelezi cu degetele ca la tarta)… si chiar imi daduse si mie prin cap cand munceam sa amestec toate alea si sa torn pe urma in tava si sa il uniformizez, daca nu cumva ar merge clasic, in tava cu faina si unt. desi la cat unt are compozitia mi-a fost ca iese cine stie ce carcalete, ma scuzati, asa ca am stat cuminte :)). sincer? n-am curaj fara hartie de copt sau folie metalica :))

  13. cosmofever says:

    am facut-o acum si este extraordinara! eu n-am avut probleme cu aluatul, poate nu mi-o fi iesit cum trebuia :)) dar chiar in forma de tarta am pus-o, si am extras-o + taiat-o foarte usor! yumm

    thank you guys :*

  14. Dani says:

    Salut, pt a modela hartia de copt, sa stea asa cum doreste fiecare, se uda cu apa, se mototoleste si se va aseza mult mai bine, in orice tava.

Comenteaza
Follow on Instagram