Summer essentials: vanilla days and blueberry nights
Am inteles ca azi ar fi prima zi de vara. Asa ca am zis sa nu ma gaseasca nepregatita:
- Geanta (cos?) din iarba de mare, Greengate prin Design&After – cred ca e pentru plaja, dar eu o folosesc toata ziua prin oras si cat de des apuc la piata.
- Un sal care se poate dubla usor din prosop de plaja. Multitasking summer gear adus din Hydra.
- A Year in Provence, de Peter Mayle – Titica imi spune ca e una dintre cele mai misto carti pe care a citit-o, plus ca te face sa-ti iei lumea-n cap (si anume sa te muti la tara), deci a intrat pe lista de lecturi de vara asta
- Canotiera Borsalino – palaria mea preferata de vacanta (nu doar pentru ca-mi aduce aminte de Venetia, ci si pentru ca I often have bad hair days si am impresia ca asta e cea mai simpla metoda de a le ignora)
- Rochie-camasa &Other Stories – sunt cativa ani de cand cred ca garderoba mea de vara e formata intr-o proportie covarsitoare din rochii-camasa. Seamana toate intre ele, variaza de la alb la bleu, albastru, gri si negru si viata la +30ºC pare mai simpla. Le gasiti peste tot, iar in afara de asta de mai sus, preferatele mele sunt cele de la din in, pe care de cele mai multe ori le port incredibil de sifonate. How about that for a capsule warderobe!?
- Acuarele Sonnet si pensula Tintoretto – in weekendul trecut am dezvoltat o noua obsesie. Eu speram sa fie un hobby fara pretentii artistice de vreun fel, cu care sa-mi mai ocup mintea aglomerata de deadline-uri, dar se pare ca nimic din ce fac nu poate sa fie cu moderatie. Oh well.
- Hortensia pe care am pictat-o la workshop-ul tinut weekendul trecut de Alexia Udriste, prima incercare a mea cu acuarele de cand le-am abandonat acum mai bine de 20 de ani, undeva prin clasa a treia.
- Love Latch Eylets pumps de la Valentino – pentru astia nu am nicio explicatie. Erau la reduceri.
- Tarta cu vanilie si afine – pentru asta clar am o explicatie: it’s effin’ delicious!
- Lotiune de corp NIVEA cu vanilie si ulei de migdale – are un parfum discret, iti lasa pielea catifelata & hidratata, most importantly (cel putin pentru mine) – se absoarbe foarte repede in piele (urasc profund cremele de corp care lasa pielea grasa si lipicioasa, cu atat mai mult vara) (Also, mai exista doua variante cu arome la fel de gurmande – trandafir si ulei de argan, si flori de cires si ulei de jojoba – do try them! Mai ales ca, daca intrati aici, puteti castiga una dintre cele 30 de lotiuni oferite spre testare)
- Aici va las pe voi sa completati – lasati-mi un comentariu cu ce vi se pare esential vara (asta sau in general). In afara de SPF +50, de asta m-am ocupat deja ;-)
Si pana sa plecati si voi in vacanta, incercati tarta cu vanilie si afine, pe care am pregatit-o inspirata fiind de parfumul lotiunii cu vanilie, ispititor si reconfortant in acelasi timp. Mie aroma asta imi aduce intotdeauna aminte de copilarie si de micile bucurii de care atunci stiam sa ma bucur altfel, si pe care acum incerc sa le recreez pregatind ceva dulce si parfumat in bucatarie sau plimband cainele cu orele prin parc. (V-am zis ca de cateva luni I HAVE A PUPPY? Ma rog discutam despre asta cu alta ocazie. Pana atunci, incercati reteta – chiar merita sa incingeti cuptorul juma’ de ora pentru asta).
Tarta cu vanilie si afine
INGREDIENTE
1 ora, 4-6 portii
- 125g faina
- 25g zahar
- 110g unt
- 1 lingura de lapte rece (sau poti folosi apa)
- 250ml lapte
- 1 lingura de zahar
- 1 lingurita extract de vanilie (sau semintele din jumatate de pastaie)
- 3 galbenusuri
- 30g zahar
- 20g amidon
- PENTRU ALUAT
PENTRU UMPLUTURA
Intr-un robot de bucatarie, mixeaza faina cu untul si zaharul, pana obtii o compozitie nisipoasa, ca niste firimituri. Adauga laptele sau apa si mai amesteca putin, pana ce aluatul se incheaga. Modealeaza-l in forma de disc, inveleste-l in folie alimentara si da-l la frigider 30 de minute (sau vreo 10 in congelator).
Dupa ce ai scos aluatul de la frigider, intinde-l pe o suprafata pudrata usor cu faina si intinde-l folosind un sucitor (daca ti se pare greu de modelat, poti sa il pui direct in forma de tarta si sa-l intinzi cu mana astfel incat sa acopere toata suprafata si peretii tartei).
Transfera-l apoi intr-o forma de tarta cu baza detasabila (eu am folosit mai multe forme mici, pentru portii individuale) si asaza-l apasand marginile cu varfurile degetelor. Ai sa vrei sa lasi marginile de aluat putin mai inalte decat tava de tarta, pentru ca aluatul se va retrage si va scadea la copt. (Daca cumva aluatul s-a incalzit prea tare in timp ce l-ai modelat, mai da tarta la congelator 5 minute).
Folosind o furculita, inteapa baza tartei de cateva ori. Gaurile astfel formate vor lasa aburul sa iasa usor si uniform, impiedicand baza tartei sa se umfle (si eventual sa crape la copt). Asaza deasupra o foaie de copt si toarna in tarta cateva maini de boabe de fasole – suficient de multe cat sa acopere si inaltimea peretilor tavii. Da tava la cuptorul incins la 180Cº timp de 15 minute, apoi scoate-o si inlatura boabele de fasole si foaia de copt (la fel de bine merge si orezul, de exemplu – dar e mai greu de adunat daca ti se intampla sa-l imprastii prin bucatarie cand vrei sa-l scoti la final. n-am patit eu, nu – mi-a zis o prietena).
(Ce-ai facut acum se cheama ca ai copt tarta “in orb”. Ai facut asta pentru a te asigura ca aluatul isi va mentine forma pe durata coacerii).
Da tarta din nou la cuptor timp de 15-20 de minute, sau pana ce crusta capata o culoare aramie si o consistenta de biscuit – trebuie sa fie gatita complet, pentru ca in etapele urmatoare nu mai urmeaza sa o mai dai la cuptor impreuna cu compozitia, ci doar sa o umpli. Dar inainte de asta, las-o sa se raceasca complet.
Pune laptele intr-o craticioara impreuna cu lingura de zahar si vanilia, pe foc mic.
Intr-un castron, amesteca cele trei galbenusuri cu zaharul si amidonul. Cand laptele e aproape sa dea in clocot, amesteca-l cu crema de galbenusuri si se pune-l inapoi pe foc, amestecand, pana ce capata o consistenta de crema.
Da-l apoi printr-o sita (ca sa fii sigur ca obtii o crema fina, fara cocoloase) lasa-l la racit. (Cel mai bine e sa racesti crema acoperindu-i suprafata cu o folie alimentara, ca sa nu faca o pelicula deasupra).
Cand crema si forma de tarta s-au racit, pune crema in crusta, niveleaz-o cu o lingura sau o spatula si presara deasupra afinele.