Samosas – pateuri indiene vegetariene

14 Sep 2011, Cristina Mazilu

Samosas astea sunt vechi de aproape un an. Cam peste termenul de expirare. Le-am facut de 1 decembrie, cand am avut o zi libera. Yeah, it’s been a while. Stateam acasa si m-am gandit sa fac un curry si sa chem niste prieteni. A degenerat intr-un dezmat cu murgh mahkani (butter chicken), pyaz bhaji (niste chiftelute de ceapa cu faina de naut), dhal de linte, raita, papadums si nu mai stiu ce chestii.

Si pentru ca azi am rascolit in folderul “de postat”, am supus votului pe Facebook urmatoarea reteta. Nu stiu cum a iesit asta, pentru ca poza e urata cu spume – facuta la lumina becului amortit, nici macar nu-ti dai seama ce-i in farfurie. Da’ ma rog, voi ati vrut-o :))

Photobucket

Deci samosas astea sunt un fel de pateuri indiene cu umplutura aromata invelita-n aluat prajit. Pentru umplutura pregatiti urmatoarele:

  • 1 lingurita de pudra de ardei iute
  • 1 lingurita de garam masala
  • 1/2 lingurita de chimion macinat
  • 1/2 lingurita de curcuma (turmeric)
  • 1 ceapa mica, tocata marunt
  • 2 catei de usturoi tocati marunt
  • 1 bucata de ghimbir (cam 2,5 cm) dat pe razatoare
  • 1 ardei iute verde, curatat de seminte, tocat marunt
  • 400g naut de la conserva, clatit si scurs
  • 100g mazare decongelata
  • zeama de la jumatate de lamaie
  • 2 linguri de ulei
Intr-o tigaie incapatoare se incinge bine uleiul, se adauga condimentele praf si se lasa pe foc vreo 30 de secunde, amestecand, pana se elibereaza aromele. Se adauga usturoiul, ceapa si ghimbirul si se calesc vreo 5 minute, pana cand ceapa se inmoaie.

Photobucket
Se adauga nautul, apoi apa si putina sare. Se lasa sa fiarba, amestecand, pana ce mare parte din apa este absorbita. Se ia de pe foc, se adauga mazarea si zeama de lamaie, si umplutura astfel obtinuta se pune intr-un bol.
Photobucket
Aluatul e alta distractie:

  • 225g de faina se amesteca cu 1 lingurita si jumatate de sare, intr-un bol mare
  • se face o gaura in mijloc si se adauga 1 lingura de unt topit si 5 linguri de apa calda
  • se amesteca, formandu-se un aluat.
  • se framanta cateva minute pe o suprafata tapetata cu faina
  • se inveleste intr-o folie de plastic si se da la frigider vreo 30j de minute
Apoi aluatul se intinde intr-o foaie in care se decupeaza cercuri (cam 12-15cm diametru). Cercurile se taie-n jumatati, marginile se umezesc cu putina apa, iar fiecare jumatate se ruleaza ca un cornet care se umple cu treaba de mai sus. Da’ nu atat de tare ca-n poza, ca o sa fie greu de lipit :))
Photobucket
Daca totusi ai reusit sa le lipesti pe toate, pachetelele… Photobucket
…se prajesc in baie de ulei bine incins vreo 6-8 minute.
Cam despre asta a fost vorba. Sper ca a meritat like-uri voastre :))

Photobucket

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (7)
  1. bun de tot, se executa in weekend. mersi! :)

  2. deci da. io am votat pentru ele, me hepi, de prestat :D!

  3. diana says:

    chez mazi, am aflat de aceasta competitie, poate te tenetaza: http://www.oldwayspt.org/KDunGiffordAward

  4. Alice says:

    si G. Ramsay are o reteta de samosas…si ma tot bate gandul sa incerc si eu.
    arata fain ale tale.
    asa-i ca-s bune?

Comenteaza
Follow on Instagram