Tarta cu capsuni si crema de vanilie

01 Jun 2011, Cristina Mazilu

Ieri m-am intors de la piata cu o prada colorata – un kilogram de cirese si-un altul de capsuni – cu care m-am plimbat apoi pana acasa prin ploaie, nu pentru ca-s o fire romantica de vara, ci pentru ca Iv s-a gandit de dimineata sa-mi confiste masina. Sper ca i s-a oprit motorul de multe ori – in intersectie, in panta si pe linia de tramvai :))

Asa ca atunci cand s-a intors acasa, l-am rasplatit c-o tarta cu capsuni, ca asa are el o karma buna, de i se intampla numai lucruri gustoase, indiferent de ce golanii face.

Alatul de tarta il stiti (cel de la tarta cu smochine, cu mere, cu lamaie etc). 125g de faina + 25g de zahar + 110g unt de la frigider + o lingura de lapte (sau apa in cel mai rau caz) = aluatul. Se amesteca foarte usor la robot, da’ si cu mana, ca nu ne doare :). Dupa care se baga la frigider vreo juma de ora. Apoi, cu multa faina se ruleaza o foaie, care se intinde in forma de tarta. Cu o furculita se inteapa baza in cateva locuri (ca sa nu se umfle la copt) si se da la cuptorul incins la 180C vreo juma’ de ora, pana ce-i rumena-aurie.

Cat se intampla treaba asta, se face crema de vanilie. Super simplu, promit! 250ml de lapte se pun intr-o craticioara. In lapte se presara o lingura de zahar si bobitele din juma’ de pastaie de vanilie sau o lingurita de extract de vanilie. Se pune craticioara pe foc mic. Intr-un castron se bat trei galbenusuri cu 30g de zahar si 20g amidon. Cand laptele mai sa dea in clocot, se amesteca cu crema de galbenusuri si se pune inapoi pe foc, amestecand, pana capata o consistenta de crema. Se da apoi printr-o sita (ca sa fii sigur ca obtii o crema fina) si se lasa la racit.

Daca ai ajuns pana aici, iei tarta, o umpli cu crema de vanilie..

Photobucket

…apoi ii tragi in cap niste capsuni proaspete.

Photobucket

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (40)
  1. Zazuza says:

    alerta! invazie de capsune si alte chestii delicioase in blogosfera! mie deja mi-au reprosat ca le sabotez ziua de lucru cu chestii imposibil de gasit prin zona biroului :)). tie inca nu :))? grozav arata tarta!

  2. Mazilique says:

    la mine s-au obisnuit, aia e :p

  3. teodora says:

    mare intrebare care ma macina de ceva timp: cum scoti tarta din forma? (nu-mi spune de forma detasabila ca aia de la ikea; cu ea nu mi-a functionat figura – din motive de aluat prea nisipos). tenchiu tenchiu!

  4. Mazilique says:

    pai nu-i o forma detasabila de la ikea. alea detasabile de la ikea sunt pt torturi, din ce stiu. asta e fix de tarta – cu margini mai mici. si am luat vreo 3 de la Auchan (erau 15 lei)

  5. Corina says:

    Mazi, de unde iau extract de vanilie sau pastai de vanilie? Am cautat azi ca nebuna extract, da gasesc numa esenta :((((

    Corina

  6. Mazilique says:

    @corina – la bacania veche, pe barbu vacarescu ;)

  7. Corina says:

    E deja la frigider, am folosit esenta :)… Dar am gustat niste crema si a iesit buna buna :). Poze soon pe FB!

  8. Corina says:

    De fapt, inca o intrebare…tu scoti aluatul din tava inainte sau dupa ce pui crema ? =))

  9. Mazilique says:

    l-a, scos inainte, dar nu cred ca conteaza :)

  10. Corina says:

    Eh, acu mananc din tava, ca nu pot sa-l mai scot =))

  11. Cred ca in cazuri de.. nu pot scoate tarta.. e mai potrivita una de silicon.. Cat despre colectia asta de capsuni.. numai de bine ! Arata grozav !

  12. natty says:

    am facut si eu duminica reteta asta in tava detasabila de la auchan.
    aluatul a iesit ok, bine, fara margini ca parca era prea putin pentru o tava asa mare, dar crema nu s-a intarit, a ramas asa curgatoare… nu stiu de ce, ca am urmat exact instructiunile.
    mai bine luam un plic de budinca de la dr. otker :) si-l puneam in tava.
    in rest combinatia e buna ca si gust dar ma enerveaza ca nu mi-a iesit si nu arata ca in pozele lui mazi :)
    va trebui sa raman la regula mea: sa fac doar retete care mi le da cineva personal nu de pe net ca sa pot afla multe, multe tips-uri.
    on the other hand: am facut banana bread cu reteta lui mazi si a iesit f buna!

  13. Mazilique says:

    @natti – ai pus amidon si nu s-a intarit?! ce fel de amidon ai folosit? cum arata cutia? uf, data viitoare imi dai un mail si-ti dau mai multe detalii daca ai nevoie ;)

  14. Maria says:

    Vreau să fac tarta cu căpşuni. Contează marca de amidon? Dacă e Dr. Oetker, e ok? Că e singurul pe care l-am găsit, e drept că nici n-am căutat prea mult, dar nu m-am gândit că ar avea importanţă. Mulţumesc, Mazi!

  15. Mazilique says:

    si eu tot dr. oetker (gustin) am folosit :)

  16. natty says:

    @mazi: da, gustin am folosit si eu. nu stiu de ce nu s-a intarit, poate nu am pus destul ca am cantarit cam aiurea din motive de cantar cu gradatii mari :)poate au fost 15gr in loc de 20.
    multumesc de intentie, data viitoare iti dau mail!

  17. andreea says:

    referitor la amidon, poate fi inlocuit cu succes cu 2-3 linguri faina. adica mie mi-a iesit super crema cu faina, ca nu aveam amidon. deci na, poate merge si la altii :)

  18. Anonymous says:

    Maaaazzzzziiii, pai la aluatul pentru tarta de lamaie sa zicem, intra alta cantitate de faina si de unt siii de zahar + laptele care in reteta trecuta de aluat lipseste.
    deeeci, eu ce cantitati sa urmez pentru tarta cu capsuni? :D

  19. Mazilique says:

    fa cum scrie mai sus, e ok :p

  20. Mersi pentru reteta de tarta, a fost perfect aluatul! am postat la mine pe blog sursa, sper ca esti ok :) Pupici!

  21. Michelle says:

    Se poate folosi acest aluat si pentru apple pie asai?

  22. Anonymous says:

    Capsunile se pun asa proaspete, pur si simplu?

  23. Anonymous says:

    Multumesc
    O s-o fac azi de Sf Valentin

  24. Anonymous says:

    Am facut-o…si azi o mai fac o data. Multumesc! e fff buna!

  25. Anonymous says:

    buna, Mazi! as vrea sa stiu ce dimensiune are tava. eu am o tava mai mare decat cele obisnuite de tarta si ma gandesc ca trebui multiplicate cantitatile. mersi!Ani.

  26. Anonymous says:

    Intrebarea cu marimea tavii este buna. Cantitatile de mai sus sunt pentru o tava de …Multumesc. Alex

  27. Anonymous says:

    buna mazi. poate nu inteleg bine.. dar mi se pare ca sunt 2 retete diferite de aluat.. cel postat pentru aluat tarte si cel pe care il prezinti tu in acest post?!
    mihaela

  28. @mihaela – am incercat mai multe variante. toate-s bune, nu m-am hotarat daca am vreo preferinta anume :))

  29. Roxana says:

    Pot inlocui laptele din compozitia cremei cu cel de soia sau cocos?

  30. Gentiana says:

    Buna draga Mazilique, am ajuns ieri la reteta asta prin Link-ul de la tarta cu capsuni noua si am facut-o pentru niste musafiri aseara. Minunata a iesit! Succes total! Foarte foarte gustoasa si simpla. Multumesc!
    PS: crema o idee mai ‘molcuta’ decat as fi vrut, voi incerca data viitoare cu un pic mai mult amidon poate? Sau galbenusuri de la oua mai mici? Hm …..

  31. Firma D.D.D says:

    Chiar azi am primit capsuni, maine voi incerca aceasta reteta. Cred ca va fi un adevarat succes!

  32. Margareta says:

    Bună,
    Ce dimensiuni are tava folosita pentru aceste cantități?
    Eu am o tava de 28 cm.
    Mulțumesc

  33. Ecaterina says:

    Pentru ce dimensiune de tava sunt cantitatile? Eu am una de 26 cm diametru. Multumesc!

  34. Alexa says:

    Hello, am facut doar aluatul intr-o tava de 24cm detasabila. S-a copt bine, e bun la gust dar s-a rupt in 6 cand am incercat sa-l scot. Sigur reteta nu e pentru tava de 24cm. As mai face o data dar cu cantitati mai mari.

  35. Raluca says:

    Excelentă! ?

    Tava mea are diametrul 26 cm și am dublat cantitățile. Pentru ca crema să nu fie moale se mai pot pune 5-10 gr de amidon (din porumb).

Comenteaza
Follow on Instagram