Best ever chocolate cake // Prăjitură cu ciocolată, da’ fără făină
16 Aug 2011, Cristina Mazilu
Ciocolata poate nu e intotdeauna my poison of choice, da’ prajitura asta mi-e teama ca o s-o repet pana nu mai pot intra pe usa de la bucatarie. Pentru ca n-are faina, e foarte fondanta, fix ti se topeste-n gura, si daca o faci acum, cat mai sunt fructe de padure prin piete, te trezesti in farfurie cu o combinatie fabuloasa.
Pentru asta tre’ sa aliniezi urmatoarele: 250g de ciocolata (eu folosesc amaruie, pentru ca-mi place aroma plina – I suggest you do the same ;), 125g unt, 180g zahar, 6 oua, 1 lingura de extract de vanilie, coaja rasa de la o portocala, optional fructe de padure si poate niste zahar pudra de final :)
Ciocolata rupta-n bucati se pune intr-o craticioara impreuna cu untul si se topesc pe foc mic.
Se separa 4 dintre oua. In bolul cu galbenusuri se mai adauga restul de 2 oua intregi, 80g de zahar, extractul de vanilie si coaja de portocala. Toata treaba se amesteca impreuna cu ciocolata topita pana rezulta o compozitie omogena.
Cele 4 albusuri se bat bine, iar cand sunt deja batzoase se adauga, treptat, restul de 100g de zahar. Cand acesta a fost incorporat, peste albusuri se toarna compozitia ciocolatoasa si toata treaba se omogenizeaza cu o spatula (nu amesteca cu forta, ca o sa iasa aerul din albusuri si te-ai chinuit degeaba :p)
Cand ai terminat si treaba asta, intr-o forma de tort cu fundul detasabil (unsa in prealabil cu unt si tapetata cu hartie de copt) se toarna toata treaba si se da la cuptorul incins la 180C vreo 30 de minute.
Eu inca ma imprietenesc cu noul meu cuptor (the pretty), asa ca am scapat tortul cam prea aproape de sursa de caldura (in partea de sus), si l-am parlit putin, dar s-a rezolvat apoi cu niste zahar pudra on top ;)
Prajitura se scoate cu grija din forma, se pudreaza cu zahar si se imperecheaza cu niste fructe de padure (zmeura, afine, mure, ce gasesti)
Cum ziceam, fiecare bucatica a fost o minunatie :)
hmm..eu pe asta l-as fi imprietenit nitel cu un strop de branza dulce batuta bine bine cu niste zmeura pana se omogenizeaza…
mmmmm…..ce bun tre’ sa fieeee….
Mamma mia! Arata intr-un mare fel! *saliveaza si trece pe lista To Bake (nu, chiar am o lista din asta!)*
@anonim – stiu, am si eu una :))
i love u! :D
Bună! Ştiu că va fi stupidă întrebarea pe care am să ţi-o pun, însă ar ieşi bine dacă aş pune mai puţin zahăr? Sau, aş putea înlocui zahărul cu altceva. :)
da,cred ca e minunatie, dar nu ii trebuie si praf de opt? Ne place si farfuria, e din voiajurile tale?
Floriana
@floriana – nu-i trebuie praf de copt, ca se ridica de la oua. ce-i drept, se tufleste dupa, da’ n-are nimic :))
farfuria e de la zara home, de acum cativa ani
dupa cum spuneam, asa sa ne dea la toti
!
chiar si fara faina, cred ca este o praji faina! abia astept sa incerc! :)
multumesc :)
Floriana
cel mai mult imi place textura…moist si decadent
done! am visat la ea toata ziua. e f simpla si f buna :)
De ce mai e nevoie sa ungi tava cu unt daca pui hartie de copt?
My two cents, foloseste numai unt, e suficient, plus ca intrat in compozitie ii da un twist f misto.
just to be on the safe side :))
plus ca eu n-am pus hartie de copt decat pe fund, nu si pe laturi, ca-mi era cam lene
Mda? N-ai zis ca ai tapetat-o cu hartie? Bottom line – pui hartie peste unt, ai pierdut tot efectul. Ma rog…
ma rog. eu am vazut si varianta uns tava cu unt + prafuit cu faina + hartie de copt. sa stii o treaba :))
da, buna si asta. si eventual tava sa fie de teflon.
honey, you made me a believer!!!Imi place asa de mult cum scrii incat, m-am decis (lenesa convinsa) sa-ti incerc reteta asta si a iesit super fina si buna si cu zmeura.. ahhhh!! extraordinar de buna reteta ta! multumesc!
@didi – awww :x ce ma bucur!
Am incercat reteta ta si a iesit incredibil de buna! merci!
daca o lasi doar 15-15 min, iese lava cake?
Daca, sa zicem, am doar jumatate din cantitatea de ingrediente si mi-e lene sa ies la cumparaturi, as putea sa o fac in forme pentru creme brulee? Mi-e ca e prea mare forma de tort . Ce zici? A ta ce diametru are? Sa imi fac o idee…
sure, foloseste o forma mai mica :)
Foarte bună şi simplă, mi-a ieşit minunată din prima! Doar să precizez că la mine în cuptor a stat 50 de minute. Poate că din prudenţă am dat focul mai mic. De acord cu tine că e “best ever”!
Buna.
Ce diametru sa aiba forma de tort ca sunt atatea dimensiuni de mi-am prins nasul? Unde gasesc o forma cu fund detasabil, ca eu nu am avut noroc sau poate nu am cautat destul…..?
Multumesc.
mi-a iesit foarte buna la gust, dar nu arata deloc ca in poze. s-a lasat foarte mult, a fost groasa cam de un deget si foarte sfaraamicioasa, nici n-am putut sa tai felii, am mancat direct din forma. din ce cauza sa fie?:(
@idenissa – cauta o forma mai mica – 20-23cm. incearca la hypermarketuri.
@adelina – e posibil sa fi stat prea mult la cuptor?
hmm,s-ar putea sa fii stat vreo 40 de minute in loc de 30, doar ca nu mi se parea facuta, in mijloc inca era oarecum lichida. data viitoare o sa o tin mai putin:D si eu inca ma imprietenesc cu cuptorul meu:)) imi faceam griji sa nu fie din cauza ingredientelor…am folosit un unt mai slab si ciocolata de menaj.
what a glorious chocolate cake!!! love it!
Foarte buna, dar cred ca tava mea a fost putin cam mare pentru aceste cantitati (26 cm). Oricum, gust excelent chiar daca nu arata asa de bine ca a ta.Cu siguranta ca am sa o repet. Multumesc
Multumesc pentru reteta! Super bun! Iata si varianta mea :)) http://www.lakako.com/instagram/photos/563221794
Multumesc pentru reteta! Super bun! Iata si varianta mea :)) http://www.lakako.com/instagram/photos/563221794
Multumesc pentru reteta! Super bun! Iata si varianta mea :)) http://www.lakako.com/instagram/photos/563221794
Reteta am facuto de mai multe ori dar vreau un sfar ce program ai ales la cuptor temperatura o stiu 180 dar de unde sa bata de sus de jos????
de sus si de jos
hello! 2 intrebari :)
– e tava de 20 cm sau mai mare de 26-27 diametru?
– se poate manca si rece/dupa ce a fost tinuta la frigider? (caut un desert de facut seara si transportabil a doua zi dintr un oras in altul) – aceeasi intrebare si pt noul tort al tau cu zmeura si migdale si fulgi on top :)
buna,
la ambele torturi am folosit o tava de 18-20cm diametru. si pot fi transportate si mancate a doua zi :-)
Prăjitura asta e un vis. Am făcut-o azi pentru mama care e mare fan ciocolată și este fabuloasa. Am pus langa ea un sorbet de zmeura, o lingura de frișcă proaspăt bătută și niste zmeura proaspătă și a fost geniala.
Cate portii ies?este suficient pentru 10 persoane?
as zice mai degraba 6-8 persoane :-)