Paine irlandeza cu bicarbonat // Irish soda bread
Asa ca mai bine va explic care-i treaba cu painea irlandeza, una dintre cele mai simple retete de paine pe care am incercat-o.
Pai intr-un bol am amestecat 250g de faina alba cu 250g de faina integrala si 100g de faina de ovaz (de fapt trebuia sa pun 100g de fulgi de ovaz, da’ m-a luat valu’) plus 1 lingurita de sare si 1 de bicarbonat de sodiu. Am turnat cate un pumn din toate semintele pe care le-am gasit in casa (floarea soarelui, susan, mac, seminte de ceapa, de in etc)…
am amestecat totul cu 500ml de lapte batut si mi-a rezultat asta:
Care a petrecut vreo 45 de minute in cuptorul incins la 200 de grade, pana a facut o crusta crocanta si rumena.
Eu am mancat-o fierbinte, cu un sos de usturoi. Data viitoare o sa fac chifle mici-mici, sa fie toate o coaja mare si crocanta :)))
Ce bine arată! Şi ce uşoară e reţeta!!! Maz I steal, please?
steal away :)
BTW, ai postat la un moment dat o reteta de cookies (sau similar) cu malai. Cum se numeau mai exact, ca nu mai stiu ce sa caut acum ca am cuptor si vreau sa fac. Thanks for the help.
astia? http://chez.mazilique.ro/2011/05/biscuiti-cu-malai-lamaie-si-vanilie.html
Astia-s! Multumesc frumos.
cat e de frumoasa! ah, si coaja aia! bine, dintii mei sunt inca in sarme, nu cred ca as putea rontai la ea, dar macar sa o adulmec si tot ar fi ceva :)))
Foarte bine arata si e delicioasa.Coaja crocanta e nebunie.Am facut-o si eu http://www.madicuisine.ro/retete/pizza-paine/irish-soda-bread-1113.
Trebuie sa o incerc, arata super!
nu vrei sa-ti dau putin din cultura mea de sourdough, sa vezi ce diferenta incredibila de gust are o paine facuta cu drojdie naturala? :)
@florin – am avut si eu sourdough, da’ am omorat-o :)))
cum ai reusit? ai fiert-o? ai bagat detergent in ea? ca altfel e mai greu de ucis ca Bruce Willis intr-o zi buna, o poti lasa 3 saptamani in frigider fara s-o hranesti si tot isi revine :))
florin vreau si eu reteta de sourdough, e la tine pe blog? ca in caz ca da eu nam descoperit-o…plzz pretty pleaseee
tot ceea ce vrei sa stii despre sourdough (cum se creste, cum se hraneste si cum se foloseste) poti afla de pe blogul Codrutei
thanks a lot Florin
arata extraordinar de bine ;) … as rontai si eu un colt proaspat , ador pinea facuta in casa !!!
Am facut ieri muffins cu fulgi de ovaz si mure, in reteta scria 1 lingurita de bicarbonat, eu am pus doar jumatate si tot se simte mirosul. Sunt grozav de bune, dar data viitoare inlocuiesc bicarbonatul cu praf de copt. La painea asta se simte vreun miros?
@mihaela – n-am remarcat. but then again, eu am mancat-o cu usturoi :))))
Done today! Excelentă când e caldă – în cazul meu cu unt frecat cu usturoi şi alte ierburi.
Foarte frumos arata painea asta! O intrebare: in cuptor ai pus-o intr-un vas sau direct pe tava de copt?
La fix am gasit-o, chiar nu aveam paine azi… se face foarte foarte usor, iese buuuna si crocanta. Si dovada:
http://dianaeverynowandthen.blogspot.com/2012/02/paine-cu-lapte-batut-si-bicarbonat-de.html
va rog frumos sa imi scrieti si mei o reteta de piine cu faina graham
@dana – inlocuiti faina din reteta cu faina graham.
draga Mazilique,
am facut azi painea. foarte bun gustul, dar mi-a iesit cam umeda. asa trebuie sa fie sau oi fi facut eu ceva gresit? coaja era coapta si suna a gol cand am batut-o.
cat lapte batut ai folosit?
500 ml, sa pun mai putin data viitoare?
Am facut painea asta intr-o seara (mare greseala). O parte a disparut inmuiata in sosul unei conserve de sardine cu lamaie. Alta parte cu unt si cu gem de capsuni. Dupa care a gasit sotul niste proscutto prin frigider si s-au potrivit toate de minune. Pe scurt, am dat gata toata painea.
PS. In apararea noastra, am facut una micuta ca n-am avut destul lapte batut.
Am facut-o si eu.Arata exact ca in fotografie,dar e oribila la gust.
hai mah :-)) de ce e oribila?