Humus / v1*

19 Apr 2013, Cristina Mazilu

Weirdly enough, n-am facut humus niciodata. De mult tot vroiam sa incerc, dar abia dupa ce am descoperit o reteta in Jerusalem a lu’ Ottolenghi mi-am facut curaj.

Zicea mesteru’ sa iau 300g de naut uscat, sa-l clatesc bine si sa-l pun intr-un vas cu apa si sa-l tin la muiat peste noapte. And so I did. A doua zi, l-am scurt si am pus boabele intr-o tigaie, impreuna cu 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, si le-am prajit amestecand vreo 3 minute.

Dupa care am transferat nautul intr-o oala cu 1,5l de apa si l-am pus la fiert. Poate dura intre 20 si 40 (depinde cat de uscate erau boabele), pana ce boabele se inmoaie si poti sa le zdrobesti usor intre degete. Pe parcurs ai grija sa iei spuma care se formeaza la suprafata apei.

Cand nautul a fost gata, l-am pus in robotul de bucatarie, unde l-am mixat pana am obtinut o pasta tare. Cu robotul inca mergand, am adaugat 270g de tahini (pasta de susan), 4 linguri de zeama de lamaie, 4 catei de usturoi si 1 lingurita si jumatate de sare. Cand acestea s-au incorporat, am adaugat si 100ml de apa pe care o racisem cu niste cuburi de gheata.

Am gustat humusul astfel obtinut, l-am mai ajustat cu sare si niste zeama de lamaie (tahini mi s-a parut cumva overpowering), l-am transferat intr-un bol, am acoperit suprafata cu o folie de plastic si l-am lasat sa se odihneasca la frigider juma’ de ora.

Inainte sa bag la jgheab, am gasit de cuviinta sa picur niste ulei de masline si sa presar putin patrunjel si cateva seminte de pin.

A doua zi, humusul ramas a fost impachetat in niste lipii, alaturi de o salata de morcovi. Dar despre asta povestim mai multe maine, poimaine sau cand o sa-mi treaca mahmureala de weekend. TGIF, everybody!

*v1 – adica prima versiune. cred ca humusul care mi-a iesit poate fi imbunatatit, asa ca revin cu update-uri si upgrade-uri :))

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (14)
  1. alexandra says:

    Eu pun in hummus si o lingura sau 2 de iaurt de capra, iese foarte cremos..mmmmm

  2. Alex Farca says:

    La cât mai multe :). Nu pot să cred că e primul :). Aproape jumatate/jumatate naut/tahini e cam mult dupa gustul meu. La 3 cutii de năut boabe, deci aproximativ 400 g (da e mai rapid aşa) adaug cam 2 linguri pline bine pe pasta de susan … şi un pic. Adaug ulei de măsline şi în rest cam la fel ca în varianta ta. Încearcă să foloseşti zeama de lime în combinatie cu zeama de lamaie galbena. Iar la sfarşit daca ai aruncă peste el za’atar. E delicios. După mine cel mai important e raporul naut/tahini, dar evident depide de gust :).

  3. subscriu la partea cu mult tahini. cred ca 3/1 naut/tahina e mai bine.

    si am renuntat demult sa-l fac din naut uscat. ala la conserva e sfant. iese fix la fel, nu are niciun dezavantaj legat de sanantate, nu contine conservanti.

    happy humus:)

  4. Anonymous says:

    Incearca sa faci si din linte (500 gr linte si doua linguri pline de tahini … lintea fiarta, fara sa o mai inmoi, cam 20 minute dupa ce a fost acoperita cu apa, doua degete peste linte). Eu am folosit linte rosie de la plafar. La final coriandru in loc de patrunjel.

    Mihai

  5. @alex, @madalin – si eu am zis ca-i prea mult tahini, dar vroiam sa vad ce avea in cap mesteru’ ottolenghi. doar ca el folosea tahini ‘light’, ceea ce pe la noi n-am vazut si de asta cred ca a iesit (1) mai pastos, (2) cu gust pronuntat de susan. dar, either way, a fost foarte bun.

    @mihai – interesanta varaianta cu lintea. will do.

  6. Cristiana says:

    La V2 poti sa incerci sa desfaci pielita de la fiecare boaba de naut in parte, dupa ce e fiert. Pare mult de munca, dar de fapt dureaza vreo 10 minute, iar hummus-ul devine fin de tot, ca un mousse… Merita!

  7. @cristiana – sa stii ca m-am apucat sa fac asta la un moment dat, dar mi s-a parut too OCD chiar si pentru mine :))

  8. Anonymous says:

    Haha, la reteta asta ma uitam si eu acum doua zile si gandeam acelasi lucru vis-a-vis de cantitatea de tahini. Nu ma omor dupa tahini (sau poate nu am cumparat eu inca tahini bun?) asa ca n-am incercat-o, dar astept cu interes v2, v3, etc. :)

  9. Anonymous says:

    Ce inseamna TGIF?

  10. TGIF = thank god it’s friday

  11. io nu pot ca sa pricep asta cu pielitele si cu mousseul fin?!

    adica pot sa macin nuci si migdale(care-s destul de dure) la robot si ies praf fin si nu se pot macina niste amarate de coji de naut care pe deasupra-s si fierte?

  12. @wine and knives – word!

  13. i. says:

    Eu pun in hummus si boabe de coriandru zdorbite si chimion (nu chimenul nostru, ala arabesc :)) tot timpul ma incuurc cu denumirea) asa seamana cel mai bine cu hummusul adevarat.

    Si mie mi se pare mult prea mult tahini…eu pun o lingura buna cam la 200 g naut, apoi ajustez consistenta cu apa.

    Eu am naut fiert la congelator pe portii, cand decongelez o portie in apa clocotita se decojesc foarte repede.

  14. […] mele au fost toate: pateul de pui cu stafide, vin şi busuioc, humusul cu seminţe de pin, kisirul cu rodie, broccoli cu fulgi de migdale şi usturoi, tot, tot, tot. Ah, da, click pe […]

Raspunde la Alex Farca
Follow on Instagram