Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate (fara coacere)

07 Mar 2016, Cristina Mazilu

Nu o data am spus ca cele mai reconfortante retete sunt cele pe care reusesti sa le faci fix cand iti vine cheful – te duci in bucatarie, gasesti prin frigider si camara toate ingredientele de care ai nevoie si, fara alte drumuri la piata, supermarket si eventual vreo delicaterie smechera, reusesti sa pregatesti o reteta fara complicatii si batai de cap. Iar daca e vorba de un tort pe care nici macar nu-i nevoie sa-l mai bagi la cuptor – even better!

Asa a fost si in cazul de fata – biscuiti, migdale, niste cacao, putin unt si ciocolata, plus un pic de smantana pentru frisca. Toate amestecate intr-un un mod si o ordine perfect intuitiva si gata – tort!

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-1
INGREDIENTE

30 de minute, plus timpul de racire, 12 portii

      • 800g biscuiti digestivi (am folosit McVitie’s Original)
      • 150g migdale usor prajite
      • 200g zahar
      • 60g cacao
      • 150g unt
      • 250g apa
      • 1 lingurita extract de vanilie

 

PENTRU GLAZURA

    • 120ml smantana pentru frisca
    • 120g ciocolata neagra, toccata
    • 100g migdale, caramelizate

 

Intr-un bol mare, zdrobeste/rupe biscuitii in bucati si adauga migdalele.

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-3 copy

Intr-o craticioara pune zaharul si pudra de cacao. Amesteca.

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-4

Toarna treptat apa si amesteca pana se omogenizeaza. Adauga untul si pune tigaia pe foc mediu. Adu compozitia la punctul de fierbere si las-o sa scada timp de 7-8 minute.

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-4

Ia craticioara de pe foc si adauga extractul de vanilie, apoi lasa compozitia sa se raceasca 10-15 minute.

Toarna apoi sosul de ciocolata peste biscuitii amestecati cu migdale.

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-5

Folosind o spatula, amesteca bine, apoi transfera compozitia intr-o tava de tort cu diametrul de 23cm si fundul detasabil (pe baza careia ai pus o hartie de copt).

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-6 copy

Da tortul la frigider timp de cel putin 30 de minute – 1 ora, inainte sa pregatesti glazura de ciocolata.

Toarna smantana intr-o craticioara, pune-o pe tigaia pe foc mediu si las-o pana aproape da in clocot. Ia-o de pe foc si adauga ciocolata tocata.

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-7 copy

Amesteca pana obtii o crema omogena si toarn-o deasupra tortului.

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-8

Distribui-o uniform si niveleaza glazura cu o spatula, apoi da tortul din nou la frigider cel putin 3-4 ore inainte de a-l servi.

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-9

Inainte sa-l tai in felii, decoreaza-l cu migdale caramelizate.

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-13

Dupa care stiti ce aveti de facut ;-)

Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate-11- copy

 

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (10)
  1. Teodora says:

    I totally like it! Pare a fi super simplu de facut si contine ciocolata, ceea ce il muta direct in topul dulciurilor de incercat.

  2. Mă atrag torturile care au, on top, pe glazură, urmă de spatulă. <3

  3. Mihaela M says:

    Cred ca se pot folosi și nuci în loc de migdale, nu?

  4. Anca says:

    Buna, Mazi!

    Arata super nice tortuletul!

    Am o intrebare despre decor.. migdalele sunt tocate inainte de a fi caramelizate sau dupa? Care sunt gramajele pentru caramel? nu am mai facut niciodata :)

    Mersi!

    • Cristina Mazilu says:

      migdalele au fost taiate dupa caramelizare. nu stiu sa-ti zic cantitati, doar am amestecat, din ochi, apa cu zahar (nu cel mai adevarat caramel, ce-i drept), pana s-a facut sirop si apoi s-a caramelizat.

  5. Ana says:

    Facut si mancat, genial!! insa cantitatea de biscuiti e prea mare, am pus 600 de gr. apoi m-am oprit pentru ca nu mai aveam loc in bol, apoi cand am pus lichidul magic-ciocolatos am observat ca mai trebuie lichid asa ca am maj adaugat din ochi cel putin 250 ml de lapte. Produsul finit a fost genial, mai mergea insa ceva lichid si eu am pus si vreo trei paharele mici de rom :) totul a incaput in forma de 28 cm, deci probabil 400 gr de biscuiti sunt de ajuns!

  6. Vero says:

    Buna, cantitatea de lichid specificata este insuficienta…migdalele le-ati pus intregi? Ca eu le-am tocat grosier si biscuitii la fel. Si cum spunea cineva mai sus, mai este necesar cel putin inca 250 ml de lichid.

    • Cristina Mazilu says:

      migdalele sunt tocate grosier (vezi poză), la mine a fost ok cu cantitățile ??‍♀️

Comenteaza
Follow on Instagram