Tort de biscuiti cu ciocolata si migdale caramelizate (fara coacere)
Nu o data am spus ca cele mai reconfortante retete sunt cele pe care reusesti sa le faci fix cand iti vine cheful – te duci in bucatarie, gasesti prin frigider si camara toate ingredientele de care ai nevoie si, fara alte drumuri la piata, supermarket si eventual vreo delicaterie smechera, reusesti sa pregatesti o reteta fara complicatii si batai de cap. Iar daca e vorba de un tort pe care nici macar nu-i nevoie sa-l mai bagi la cuptor – even better!
Asa a fost si in cazul de fata – biscuiti, migdale, niste cacao, putin unt si ciocolata, plus un pic de smantana pentru frisca. Toate amestecate intr-un un mod si o ordine perfect intuitiva si gata – tort!
INGREDIENTE
30 de minute, plus timpul de racire, 12 portii
- 800g biscuiti digestivi (am folosit McVitie’s Original)
- 150g migdale usor prajite
- 200g zahar
- 60g cacao
- 150g unt
- 250g apa
- 1 lingurita extract de vanilie
PENTRU GLAZURA
- 120ml smantana pentru frisca
- 120g ciocolata neagra, toccata
- 100g migdale, caramelizate
Intr-un bol mare, zdrobeste/rupe biscuitii in bucati si adauga migdalele.
Intr-o craticioara pune zaharul si pudra de cacao. Amesteca.
Toarna treptat apa si amesteca pana se omogenizeaza. Adauga untul si pune tigaia pe foc mediu. Adu compozitia la punctul de fierbere si las-o sa scada timp de 7-8 minute.
Ia craticioara de pe foc si adauga extractul de vanilie, apoi lasa compozitia sa se raceasca 10-15 minute.
Toarna apoi sosul de ciocolata peste biscuitii amestecati cu migdale.
Folosind o spatula, amesteca bine, apoi transfera compozitia intr-o tava de tort cu diametrul de 23cm si fundul detasabil (pe baza careia ai pus o hartie de copt).
Da tortul la frigider timp de cel putin 30 de minute – 1 ora, inainte sa pregatesti glazura de ciocolata.
Toarna smantana intr-o craticioara, pune-o pe tigaia pe foc mediu si las-o pana aproape da in clocot. Ia-o de pe foc si adauga ciocolata tocata.
Amesteca pana obtii o crema omogena si toarn-o deasupra tortului.
Distribui-o uniform si niveleaza glazura cu o spatula, apoi da tortul din nou la frigider cel putin 3-4 ore inainte de a-l servi.
Inainte sa-l tai in felii, decoreaza-l cu migdale caramelizate.
Dupa care stiti ce aveti de facut ;-)
I totally like it! Pare a fi super simplu de facut si contine ciocolata, ceea ce il muta direct in topul dulciurilor de incercat.
Mă atrag torturile care au, on top, pe glazură, urmă de spatulă. <3
they’re the real deal ;-)
Cred ca se pot folosi și nuci în loc de migdale, nu?
ba sigur ca da :-)
Buna, Mazi!
Arata super nice tortuletul!
Am o intrebare despre decor.. migdalele sunt tocate inainte de a fi caramelizate sau dupa? Care sunt gramajele pentru caramel? nu am mai facut niciodata :)
Mersi!
migdalele au fost taiate dupa caramelizare. nu stiu sa-ti zic cantitati, doar am amestecat, din ochi, apa cu zahar (nu cel mai adevarat caramel, ce-i drept), pana s-a facut sirop si apoi s-a caramelizat.
Facut si mancat, genial!! insa cantitatea de biscuiti e prea mare, am pus 600 de gr. apoi m-am oprit pentru ca nu mai aveam loc in bol, apoi cand am pus lichidul magic-ciocolatos am observat ca mai trebuie lichid asa ca am maj adaugat din ochi cel putin 250 ml de lapte. Produsul finit a fost genial, mai mergea insa ceva lichid si eu am pus si vreo trei paharele mici de rom :) totul a incaput in forma de 28 cm, deci probabil 400 gr de biscuiti sunt de ajuns!
Buna, cantitatea de lichid specificata este insuficienta…migdalele le-ati pus intregi? Ca eu le-am tocat grosier si biscuitii la fel. Si cum spunea cineva mai sus, mai este necesar cel putin inca 250 ml de lichid.
migdalele sunt tocate grosier (vezi poză), la mine a fost ok cu cantitățile ??♀️