Briose cu ghimbir si lamaie

24 Oct 2016, Cristina Mazilu

Nu stiu cum e la voi ziua de luni, dar in ultima vreme eu ma chinui de dimineata si pana seara sa ma trezesc si sa-mi intru in ritm. De obicei reusesc abia pe joi, ceea ce nu ma ajuta pana la capat, pentru ca vinerea deja nu mai intra la socoteala. Bottom line, lunea imi pare ca o mare dimineata (din pacate) lenesa, asa ca azi e zi de retete usoare, bune pentru un mic dejun somnoros (dar, in acest caz, suficient de spicy cat sa te puna putin in miscare).
 
INGREDIENTE

40 de minute, 16-18 briose (sau o tava de 12 briose si 2 teacakes)

    • 80g ghimbir tocat foarte marunt
    • 210g zahar
    • 120g unt la temperatura camerei
    • 2 oua
    • 250ml lapte batut
    • coaja rasa de la 2 lamai sau 1 lingurita de extract de lamaie (eu am folosit unul de la Macsit)
    • 320g faina
    • 1 lingurita bicarbonat de sodiu
    • jumatate lingurita de sare

 

Incinge cuptorul la 200°C si pregateste 2 tavi de briose.

Taie marunt ghimbirul (am folosit un robot de bucatarie, dar se poate taia si din cutit sau da la razatoare), apoi pune-l intr-o tigaie mica, impreuna de 60g de zahar. Gateste amestecand, pe foc mediu, timp de cateva minute, pana ce zaharul se topeste (ai grija sa nu-l uiti pe foc si sa se arda!). Ia apoi tigaia de pe foc si lasa compozitia sa se raceasca.

Pune coaja de lamaie si 3 linguri de zahar (50g) intr-un robot de bucatarie si mixeaza pana cand coaja este maruntita. Poti sa folosesti si un cutit pentru a taia coaja de lamaie in bucati mici, apoi adaugi zaharul si amesteci. (Daca folosesti extract de lamaie, atunci trebuie doar sa-l torni peste).

Pune mixul de lamaie si zahar peste cel de ghimbir si amesteca-le impreuna.

Intr-un bol incapator, sau in cel de la robotul de bucatarie, pune untul si mixeaza-l putin, adauga apoi restul de zahar (100g) si bate ingredientele impreuna, pana ce obtii o compozitie omogena si cremoasa. Adauga ouale si mixeaza pana se incorporeaza complet. Continua cu laptele batut, mixeaza, apoi toarna treptat amestecul de ingrediente uscate – faina, sare, praf de copt. Mixeaza pana ce obtii o compozitie omogena, apoi incorporeaza si ghimbirul cu lamaie si zahar.

Pune compozitia astfel obtinuta in tavi de briose. Pentru ca amestecul obtinut e mai mult decat e nevoie pentru o tava de 12 briose, am pus compozitia ramasa in doua forme de teacakes, dar puteti improviza in functie de ce forme mai aveti la indemana (si niste cesti de ceai sunt ok)

Da briosele la cuptor pentru 15-20 de minute, pana ce sunt rumene. Sunt cel mai bune calde, alaturi de o cana de ceai.

Tocator din portelan Liva - Greengate, disponibil pe Design & After

Tocator din portelan Liva – Greengate, disponibil pe Design & After

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (6)
  1. Yasss! asta voi face în weekendul acesta! sounds too good!
    În sfârșit am găsit extract de vanilie, mulțumesc pentru link. Acum comand :*

  2. Elvira says:

    Ai idee ce cantitati ar trebui folosite daca as inlocui untul cu unt de cocos si zaharul cu sirop de agave?

  3. Oana Vlasceanu says:

    Ador brioșele astea, sunt mega sofisticate, miros incredibil și se termină rapid! Știi cumva, dacă pun compoziția într-o formă de chec, e nevoie să las mai mult la cuptor? Nu mai am forme de brioșe și mi s-a făcut o poftă…

    • Cristina Mazilu says:

      da, vor avea nevoie de putin mai mult timp. incearca compozitia cu o scobitoare inainte de scoate checul din cuptor :-)

  4. Mihaela says:

    Combinatia este geniala!

    Insa, am de facut niste comentarii legate de instructiuni : sigur sunt 320 de grame faina? Ori folosim bicarbonat de sodiu ori praf de copt?

    AM facut reteta de 2 ori : prima data 100% dupa instructiunile de aici ( am pus praf de copt) si a iesit o coca. A doua oara , am pus 140 gr de faina si praf de copt, si au iesit ok, desi, cred ca mai trebuie slefuita reteta.

    Multumesc,

Comenteaza
Follow on Instagram