Curry cu chiftele, bambus si fasole verde
Daca o moldoveanca ar incerca sa faca un curry cu pretentii thailandeze… asta ar iesi. O tocana picanta cu chiftele. Adica parjoale.
Nu mi-e foarte clar daca felul asta pe care l-am pregatit o sa-mi atraga o dezmostenire, o renegare sau pur si simplu niste aplauze la scena deschisa pentru elevarea mostenirii mele gastronomice, da’ stiu sigur ca eu una am mancat vreo trei portii.
Si uite cum s-a intamplat:
INGREDIENTE
30 de minute, 4 portii
- 500g carne tocata – amestec vita si porc
- 1 ardei rosu
- 1 bucata de ghimbir de marimea unui deget
- 1 ou
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui
- 1 lingura si ½ de red curry paste Shan’shi
- 150g de fasole verde
- 1 conserva de lapte de cocos Shan’shi (165ml)
- 1 mana de frunze de busioc
- 1 borcan de muguri de bambus Shan’shi
- sucul de la la jumatate de lime, plus cealalta jumatate taiata in bucati, pentru servit
- orez basmati Shan’shi, pentru garnitura
Pune carnea tocata intr-un bol si adauga ghimbirul ras, oul si asezoneaza generos cu sare, piper proaspat rasnit (si, in cazul meu – pudra de ardei cayenne). Amesteca bine cu mainile si apoi formeaza aproximativ 20 de chiftele.
Inchinge uleiul intr-o tigaie incapatoare, adauga chiftelele si rumeneste-le. Nu le inghesui (eventual prajeste-le in transe).
Dupa ce acestea sunt patrunse, pune-le pe o farfurie si adauga in tigaie pasta de curry. Prajeste-o timp de 1 minut, amestecand, apoi toarna laptele de cocos* si o cana de apa. Adu totul la punctul de fierbe, amestecand pentru a obtine un sos.
Pune chiftelele inapoi in tigaie si adauga mugurii de bambus** si fasolea verde. Fierbe totul timp de 5 minute.
Pentru a servi, asezoneaza sosul cu sare, piper si sucul de lime, apoi amesteca si frunzele de busuioc impreuna cu ardeiul taiat rondele sau cubulete.
Serveste curry-ul impreuna cu orezul basmati*** fiert si feliile de lime.
- Inlocuieste ardeiul kapia cu ardei iute. Daca poti.
- Inlocuieste chiftelele cu cartof dulce sau dovleac si pregateste un curry vegan (dar nu la fel de moldovenesc, din pacate)
- Poti gasi ingredientele Shan’shi la raftul de produse internationale din Auchan, Carrefour, Cora, Mega Image, Profi si Selgros.
GIVEAWAY
Poti castiga un set de 18 ingrediente Shan’shi daca te inscrii pentru giveaway-ul de aici.
__________
*Datorita continutului crescut de 80% nuca de cocos, la laptele de cocos Shan’shi se poate intampla ca partea lichida a laptelui sa se aseze in partea de jos a conservei. Partea solida de la suprafata, cu continut mare de grasime, poate fi folosita in locul uleiului sau untului, pentru a praji carnea sau legumele in wok.
** Mugurii de bambus Shan’shi pot fi folositi in supe, salate, preparate cu carne sau legume la wok
*** Orezul este unul aromat, cu bobul lung – ideal pentru preparatele asiatice.
Nu vreau sa fie rautacios dar sunt omul exactitatii :(! Deci, cat de mare sa fie ghimbirul: cat degetul mic, mare, mijlociu sau aratator?! Fiind atat de aromat acest condiment ar fi important de stiut.
Apoi, este dificil- pentru destule persoane, cred- sa cumpere produse scumpe utilizand doar cantitati reduse pentru preparate arareori..
ghimbirul tre’ sa fie cam cat degetul mare. dar, daca-ti place, poti pune mai mult :-)
la care produse anume te refereai?