Cum să faci vinegretă, aioli, sos de iaurt
Rețetele din acest articol intră în categoria: durează mai mult să fotografiezi și să editezi, decât să le prepari. Cum probabil voi nu aveți situații așa complexe, în 15 minute terminați și sosurile, iar dacă vă organizați cum trebuie dați gata și juma’ de bol de aioli (sau sos de iaurt dacă îmi semănați) cu pâine prajită.
Nu că vinegreta ar fi ceva de lăsat – nici nu mai spun câte salate de frunze s-au mancat la studio de când cu această variantă (și nu ne pare rău, chiar avem nevoie de ceva “detox” după sezonul de cartofi noi).
1. Vinegretă cu muștar Dijon și oțet de vin roșu
INGREDIENTE
aproximativ 200ml de vinegretă, se poate păstra în frigider până la 5 luni
- 2 linguri de oțet din vin roșu
- 125ml ulei de măsline
- 2 lingurițe muștar Dijon
- 1 cățel de usturoi zdrobit
- 1 linguriță miere
- sare și piper după gust
Într-un bol amestecă usturoiul, oțetul, mierea și muștarul. Adaugă treptat uleiul și amestecă cu un tel până totul se omogenizează. Asezonează cu sare și piper proaspăt râșnit. Ideal pentru salate și legume proaspete.
O salată din frunze în care vei folosi un dressing cu vinegretă se va menține mai mult timp proaspătă. De fapt, uleiul în sine este cel care ofilește frunzele, dar în cazul vinegretei uleiul este emulsionat cu oțetul care protejează salata.
Se poate servi cu: salate de frunze și/sau legume, legume coapte sau la grătar, pește etc.
2. Aioli cu ardei cayenne
INGREDIENTE
aproximativ 150ml de sos, se poate păstra în frigider până la 2 săptămâni
- 1 gălbenuș de ou
- 1 cățel de usturoi
- ¼ linguriță sare
- 60ml ulei floarea soarelui
- 60ml ulei de masline
- 1/2 linguriță pudră de ardei cayenne
- 2 lingurițe suc lamaie
- piper proaspat rășnit după gust
Într-un bol metalic de mărime medie, pune usturoiul zdrobit (cu ajutorul unei prese, chiar dacă cea mai bună variantă este să îl zdrobești într-un mojar cu pistil), apoi adaugă gălbenușul împreună cu sarea și combină totul cu ajutorul unui tel până la omogenizare. Amestecă rapid și adaugă treptat uleiul de floarea soarelui până ce sosul începe să se îngroașe. Imediat după adaugă uleiul de măsline, puțin câte puțin, timp în care amesteci constant. După ce sosul a căpătat o consistență mai groasa și mai cremoasă, pune pudra de ardei cayenne, sucul de lămâie și asezonează cu sare și piper proaspăt râșnit.
La fel ca la maioneza clasică, sosul se poate separa dacă uleiul nu este turnat treptat sau suficient de încet. În cazul în care se întămplă asta, poți să-l salvezi astfel: adaugă treptat în sosul taiat un gălbenuș nou și mixează rapid după fiecare adăugare.
Se poate servi cu: legume verzi, legume coapte, burgeri și sandwichuri, pește și pui la grătar etc.
3. Sos de iaurt și mentă
INGREDIENTE
aproximativ 170g de sos, se poate păstra 24 de ore la frigider
- 150g iaurt grecesc (peste 10% grăsime)
- 1 cățel de usturoi
- frunzele de la 3 crenguțe de mentă
- sucul de la 1/2 lămâie
- sare și piper
Toacă menta mărunt, zdrobește usturoiul si adaugă-le într-un bol. Toarnă iaurtul peste aromatice, impreună cu sarea, piperul, sucul de lămâie și amestecă.
În perioada asta găsești în piețe (la Obor știu sigur ca este) peppermint (izmă) mult mai parfumată decât menta din supermarket, care îi va oferi sosului o aromă deosebită.
Se poate servi cu: frunze de salată, legume proaspete, carne de miel, de vită, și vă mai descurcați voi.
MORTAR – nu, MOJAR – da :))
Da, asa e. Am modificat :)) urmeaza sa facem si niste teste cu mortar, dar pana atunci ne-a impiedicat autocorrect-ul. Merci
Cateva mici obiectii tehnice:
– Sosul cu usturoi crud – cel mai bun exemplu e mujdeiul – se consuma in primele ore dupa preparare, pentru ca usturoiul devine toxic daca este zdrobit si pastrat mai mult de 24 de ore – chiar si in frigider. Combinatia cu ulei si otet nu-i sporeste durata de viata – termenul de 2 saptamani mi se pare cam riscat…
– “Mojar cu pistil”, pentru zdrobit – adica traducerea corecta de la “mortar and pestle” – mortarul e altceva :)) Cum rezista un sos cu galbenus crud, chiar si fiert, pana la 2 saptamani in frigider, in schimb cel din iaurt numai 24 de ore?!
In rest, pofta buna :)
Hello! Merci de obiectii, cateva lamuriri mai jos:
– Usturoiul nu este toxic. Daca este conservat prin murare / fermenteaza in ulei si este depozitat in conditii necorespunzatoare (la cald) atunci se poate dezvolta bacteria la care cred ca faci referire.
– Mojar este, ai dreptate! auto-correct ftw! :)) am modificat, multumesc.
– sosul cu galbenus rezista datorita acidului (suc de lamaie in cazul nostru, otet in alte situatii cu maioneza) care blocheaza posibilele bacterii din galbenus – also, poti sa folosesti oua pasteurizate si atunci esti acoperit.
– sosul de iaurt nu il pastram mai mult de 24 de ore pentru ca:
1. se separa
2. menta proaspata oxideaza si gustul sosului devine amar