Planul pentru masa de Craciun
Masa de Craciun de pe 25 decembrie necesita intotdeauna multe pregatiri. Si, daca am invatat ceva din orele pline pe care bunica mea le petrecea in bucatarie inainte de un asemenea festin, e ca ar fi bine sa planuiesti totul din timp. Doar nu vrei sa fii prea obosit ca sa te mai bucuri de masa atunci cand, intr-un final, reusesti sa termini de pregatit toate felurile pe care ti le-ai propus.
So here’s my plan:
23 decembrie
- pregateste sosul pe care-l vei servi si congeleaza-l
- marineaza carnea pe care o vei gati si da-o la frigider
- pregateste desertul si congeleaza-l direct in tava in care va fi copt – in ziua mesei nu va trebui decat sa-l scoti si sa-l dai la cuptor
- sau poti face un salam de biscuti cu prosecco, care nu necesita coacere
- pregateste aperitive precum pateu cu vin si stafide si da-le la frigider
- poti gati azi feluri principale care necesita timp pentru a dezvolta arome: boeuf bourguignon, carbonnades à la flamande sau tocana de curcan cu caise confiate.
24 decembrie
- asambleaza aperitive precum prune invelite in bacon sau smochine umplute cu gorgonzola ori carnaciori pe frigarui de rozmarin si da-le la frigider pana a doua zi
- fa 2-3 banana bread (depinde cate tavi iti incap in cuptor intr-o singura tura) – e o prajitura simpla, toti vor manca din ea si, in plus, se pastreaza bine vreo 5 zile (dar nu rezista atat de mult…)
- pregateste legumele de care vei avea nevoie pentru masa de a doua zi
25 decembrie
9:00 — Scoate carnea care a stat la marinat (curcanul/porcul/vita) din frigider si pune vinul alb, bubbly-ul si restul de bauturi in loc.
9:45 — Incinge cuptorul la 180ºC. Fa putina ordine prin bucatarie si scoate toate farfuriile si platourile de care vei avea nevoie. Pune-le deoparte, ca sa nu te incurce pe blatul de bucatarie.
10:00 — Pune carnea la cuptor si gateste-o conform retetei.
12:00 — Pregateste masa – asaza fata de masa, tacamurile, farfuriile.
13:00 — Scoate folia de aluminiu de pe friptura din cuptor si da cuptorul la 200ºC, ca sa se rumeneasca.
14:00 — Verifica daca carnea e patrunsa, scoate-o si las-o sa se odihneasca. In acest timp, poti pregati un sos sau dezgheata-l pe cel din congelator.
14:15 — Scoate din frigider aperitivele pregatite cu o zi inainte si finiseaza-le (da la cuptor prunele invelite in bacon, pregateste pe gratar carnaciorii pe frigarui de rozmarin)
14:30 — Gateste sau incalzeste garniturile si roaga pe cineva sa se ocupe de bauturi – sa decanteze vinul rosu, sa umple frapierele cu gheata pentru vinul alb sau spumant, sa pregateasca cocktailuri.
15:00 — Serveste invitatilor aperitivele si bauturile.
15:30 — Taie friptura si serveste-o impreuna cu sosul si garniturile.
De aici incolo va descurcati pana la desert ;-)
That is quite a plan. However eu voi înghesui multe mâine, pe 24, singura zi în care pot face treabă.
Scenariul e bun, astept ecranizarea. Dar sa vedem cine stringe masa, face curatenie si spala vasele.
Haahaahahah, hai ca n-am gandit-o asa departe (adica pana la capat :-p)
[…] de a fi gazda la un astfel de eveniment, chiar daca dupa ce am citit (si aplicat cu alte ocazii) planul pentru masa de Craciun al lui Mazi, aproape ca ma si vad in stare de asa ceva. Privind din loja spectatorilor, m-am trezit sa dau si […]
[…] obscen de frumos, mai găsiți tot felul de idei utile de genul meniuri pentru petreceri sau planul pentru masa de Crăciun, care e foarte aplicabil pentru orice masă festivă. Brilliant, I tell […]