Planul pentru masa de Craciun

23 Dec 2014, Cristina Mazilu

Masa de Craciun de pe 25 decembrie necesita intotdeauna multe pregatiri. Si, daca am invatat ceva din orele pline pe care bunica mea le petrecea in bucatarie inainte de un asemenea festin, e ca ar fi bine sa planuiesti totul din timp. Doar nu vrei sa fii prea obosit ca sa te mai bucuri de masa atunci cand, intr-un final, reusesti sa termini de pregatit toate felurile pe care ti le-ai propus.

So here’s my plan:

 

23 decembrie

 

24 decembrie

 

25 decembrie

9:00 — Scoate carnea care a stat la marinat (curcanul/porcul/vita) din frigider si pune vinul alb, bubbly-ul si restul de bauturi in loc.

9:45 — Incinge cuptorul la 180ºC. Fa putina ordine prin bucatarie si scoate toate farfuriile si platourile de care vei avea nevoie. Pune-le deoparte, ca sa nu te incurce pe blatul de bucatarie.

10:00 — Pune carnea la cuptor si gateste-o conform retetei.

12:00 — Pregateste masa – asaza fata de masa, tacamurile, farfuriile.

13:00 —  Scoate folia de aluminiu de pe friptura din cuptor si da cuptorul la 200ºC, ca sa se rumeneasca.

14:00 — Verifica daca carnea e patrunsa, scoate-o si las-o sa se odihneasca. In acest timp, poti pregati un sos sau dezgheata-l pe cel din congelator.

14:15 — Scoate din frigider aperitivele pregatite cu o zi inainte si finiseaza-le (da la cuptor prunele invelite in bacon, pregateste pe gratar carnaciorii pe frigarui de rozmarin)

14:30 — Gateste sau incalzeste garniturile si roaga pe cineva sa se ocupe de bauturi – sa decanteze vinul rosu, sa umple  frapierele cu gheata pentru vinul alb sau spumant, sa pregateasca cocktailuri.

15:00 — Serveste invitatilor aperitivele si bauturile.

15:30 — Taie friptura si serveste-o impreuna cu sosul si garniturile.

De aici incolo va descurcati pana la desert ;-)

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (5)
  1. Laura says:

    That is quite a plan. However eu voi înghesui multe mâine, pe 24, singura zi în care pot face treabă.

  2. Anca Popa says:

    Scenariul e bun, astept ecranizarea. Dar sa vedem cine stringe masa, face curatenie si spala vasele.

  3. […] de a fi gazda la un astfel de eveniment, chiar daca dupa ce am citit (si aplicat cu alte ocazii) planul pentru masa de Craciun al lui Mazi, aproape ca ma si vad in stare de asa ceva. Privind din loja spectatorilor, m-am trezit sa dau si […]

  4. […] obscen de frumos, mai găsiți tot felul de idei utile de genul meniuri pentru petreceri sau planul pentru masa de Crăciun, care e foarte aplicabil pentru orice masă festivă. Brilliant, I tell […]

Comenteaza
Follow on Instagram