#NOFOODWASTE: Tartă rustică cu legume

01 Oct 2021, Cristina Mazilu

Țineți minte obiceiul meu de vineri? Cel în care îmi adun ingredientele care altfel ar urma să se strice și încropesc o rețetă rapidă cu ele? Sper că între timp l-ați preluat și voi, așa că astăzi am pregătit o nouă rețetă – la fix pentru acest început de toamnă.

Ce e important de reținut este că – cu ajutorul acestei rețete foarte versatile – poți salva multe legume într-un mod rapid. De asemenea, știți deja sper că acestea pot fi înlocuite cu fructe de sezon pentru a obține un desert la fel de delicios.

INGREDIENTE

1 tartă, 1 oră și 20 de minute

PENTRU ALUAT

  • 260g făină
  • 2 lingurițe de sare
  • 160g unt rece, tăiat cubulețe
  • 60ml apă rece
  • 1 lingură oțet de mere

PENTRU UMPLUTURĂ

  • 1 dovlecel
  • 1 vânătă mică
  • 3-4 ciuperci
  • 3-4 roșii cherry
  • 1 gogoșar
  • 3 fire de cimbru proaspăt (sau 1 linguriță de cimbru uscat)
  • 1 linguriță de sare
  • 1 linguriță de piper proaspăt râșnit
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 100g brânză rasă
  • 1 ou bătut

Pentru a pregăti aluatul, pune făina în bolului unui robot de bucătărie împreună cu sarea. Eu folosesc (deja de 6 ani) un Kitchen Assistent de la Electrolux. Adaugă untul rece, tăiat în cubulețe. Mixează pe viteză medie, până ce compoziția arată ca niște firimituri. E important să existe niște bucăți mai mari de unt, ca să obții un aluat fraged.

Într-un pahar, combină apa și oțetul, apoi adaugă-le peste făină. Amestecă în continuare, până când aluatul începe să se formeze. Dacă aluatul este prea umed și nu îl poți manevra, completează cu o lingură de făină.

Pe o planșetă tapetată cu făină, scoate aluatul, adună-l într-o formă rotundă și modelează-l în formă de disc. Învelește-l în folie alimentară și lasă-l la frigider timp de 30 de minute (sau 10 minute la congelator).

Încinge cuptorul la 190°C – eu folosesc cuptorul Electrolux SteamPro CookView, pe funcția de încălzire de sus și jos.

Cât timp aluatul se răcește, iar cuptorul se încinge, ocupă-te de legume – taie-le în bucăți de dimensiuni aproximativ egale. Pune-le într-un bol și adaugă sare, piper, ulei de măsline și cimbru. Amestecă bine și lasă-le deoparte.

Scoate aluatul din congelator, pune-l pe o hârtie de copt pe care ai presărat puțină făină și întinde-l într-o foaie de grosime egală ( ar trebui să obții un cerc cu diametru de 35cm).

Rade brânza deasupra aluatului, lăsând o margine de aproximativ 5 cm. Folosind o pensulă de patiserie, unge această margine cu ou bătut.

Așază deasupra brânzei legumele și împăturește marginile aluatului, “împachetând” astfel legumele la mijloc. Folosind restul de ou bătut, unge bine marginea aluatului – acesta se va rumeni frumos la cuptor.

Transferă foaia de copt cu tarta pe o tavă și dă-o la cuptor timp de 1 oră, până când crusta este rumenită, iar legumele – coapte.

//

În 2019, Electrolux a lansat programul Better Living, o inițiativă ce cuprinde mai multe măsuri prin care compania și-a propus să ofere consumatorilor o viață mai bună și mai durabilă. Obiectivul principal este de a-i inspira pe oameni să opteze pentru obiceiuri de consum și gătit sustenabile.

Concret, acest lucru se reflectă și la nivel de tehnologie inovatoare, care ajută consumatorul să aibă experiențe culinare atât memorabile, cât și sustenabile. Astfel, au fost implementate funcții care permit gătirea sau regenerarea cu abur în cuptor (Steamify), prepararea alimentelor în vid, stocarea ingredientelor pe o durată mai îndelungată (tehnologia 360 Cooling sau tehnologia TwinTech® No Frost) și altele.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (2)
  1. Anca says:

    Buna, am incercat reteta, toate bune si frumoase (arata grozav) pana am observat ca legumele (dupa 30 min la cuptor) isi lasasera foarte multa apa. Ce e de facut in cazul acesta? Mentionez ca am copt tarta la un cuptor electric cu functia de aer circulant si caldura sus si jos. Multumesc! :)

    • Cristina Mazilu says:

      Unele legume sunt mai zemoase, spre exemplu ciupercile, rosiile, dovleceii vor lasa mai multa apa. Conteaza ca mixul de legume sa fie echilibrat, astfel incat sa nu fie majoritatea legumelor din categoria celor “apoase”. Recomandarea mea este ca dupa ce tai legumele, sa le condimentezi si sa le pui intr-o sita la scurs inainte sa le bagi la cuptor. Altfel, poti sa coci tarta un pic mai mult (inca 10-15 minute peste 1h), pana cand se evapora apa. Probabil ai observat ca dupa ce s-a racit, tot continutul s-a inchegat. Asta se intampla si in cazul tartelor rustice cu fructe, tocmai de aceea e recomandat sa o lasi un pic la racit inainte sa o tai.

Comenteaza
Follow on Instagram