Tartă rustică de căpșuni
…sau cum ar spune Mario Batali: “No dude, that’s just lazy” – pentru că, sincer, ce e mai ușor de făcut decât o placinta? Well, un aluat peste care trântești o umplutură, that’s what.
Și nu doar că a fost simplă, dar a fost și bună, așa că tartei asteia îi prevăd multe reîncarnări cu multe alte fructe (deci reînfructări?!), în funcție de sezon și de ce se mai întamplă pe tarabe.
(almost) Random trivia: o să mai găsiți genul ăsta de tartă și sub numele de galette, dar am evitat să-i spun așa pentru că mai există și galette bretonne, care e altă poveste, despre care discutăm altă dată.
Revenind:
INGREDIENTE
15 minute, plus 30 de minute timpul de răcire al aluatului si 1 oră timpul de coacere, 8 porții
- PENTRU UMPLUTURĂ
- 600g căpșuni, curățate de codițe și tăiate în două (sau în 4 dacă sunt foarte mari)
- 2 lingurițe de amidon (merge și fără)
- 3 linguri de zahăr (în funcție de cât de dulci sunt fructele tale, poți să mai scoți din cantitatea de zahăr)
- PENTRU ALUAT
- 170g de unt rece, tăiat în cubulețe
- 260g făină
- 1 lingură oțet de mere
- 60ml apă rece
- 1 lingură de griș (sau făină de migdale)
- 2 linguri de zahăr
- PENTRU UNS ALUATUL
- 1 ou, bătut
Întâi pregătește aluatul: pune untul, făina, zahărul și un vârf de sare în bolul unui robot de bucătarie și mixează până obții firimituri fine (poți face asta și într-un castron, folosind vârfurile degetelor, da’ clar o să dureze puțin mai mult). Adaugă oțetul de mere și apa. Amestecă din nou, până ce aceasta se încheagă într-un aluat. Transferă-l pe o suprafață curată și frământă-l puțin până ce formezi o bilă de aluat. Turtește-o într-o formă de disc, împacheteaz-o în folie alimentară și dă-o la frigider 30 de minute.
Pune căpșunile tăiate într-un bol și amestecă-le cu zahărul (și cu amidonul dacă folosești).
Încinge cuptorul la 180ºC. Întinde o foaie de copt pe suprafața de lucru, apoi scoate aluatul pe foie, și folosind un sucitor întinde-l într-un cerc cu un diametru de 30-35cm.
Presară grișul peste baza aluatului, apoi aranjează căpșunile deasupra, lăsând o margine de aluat de aproximativ 3 cm. Cu ajutorul marginii hârtiei de copt pe care este așezat aluatul, împachetează-l peste căpșuni – nu-ți bate capul prea tare, trebuie doar să formezi o margine cât să nu-ți cadă căpșunile din tartă. Remember, we’re aiming for rustic ;-)
Într-un castronel, bate oul, și unge marginea tartei, apoi dă-o la cuptor timp de aproximativ 1 oră, până ce e aluatul e rumen și crocant.
Când tarta e gata, scoate-o din cuptor și las-o să se răcească 15 minute înainte să o tai.
Din experiența proprie, oamenii vor vrea două porții, așa că cel mai bine ar fi să te pregătești cu tarta #2.
Delicios! Un desert perfect pentru un weekend minunat!
Iti urmaresc cu mare placere blogul… Dar n.ar fi mai usor sa faci videoblogul? Ca sunt geniale alea cu morodan .
Eu am doua maini stangi si pare mai usor cand vezi consistente, culori, cantitati…
Oricum muuult succes
Adooor noua bucatarie cu faianta aia albastra! Un pic ma deranjeaza chestiile atarnate …gen fundurile de lemn, oalele
Spor in toate
e foarte complicat (cel putin in ceea ce ma priveste) sa fac videoblogging, pentru ca implica un alt gen de productie
Minunat! Un desert de sezon excelent!
Se poate face si cu alte fructe? Cu visine, de exemplu?
cu siguranta :-)
Hmmm… am vazut in aluat ou. Si am pus. Cred ca ar trebui scos de acolo si povestit la final! Sper sa iasa!
Io-s mai noua in ale gatitului, sa-mi scuzati intrebarea: se coace in forma de tarta sau direct pe tava?
Tava. M-am lamurit dintr-o reteta asemanatoare de aici. :D Ce sa fac daca eu cand aud de tarta ma gandesc la forma aia de tarta?!
Uite aici video-ul, care poate e mai explicativ :-) – https://youtu.be/90saLIvdGcE
Hei Mazi, oare acum aprox o luna era alt aluat de tarta? Imi aminteam ceva de genul 1 ou, 140g unt, stiu ca am facut-o de doua ori chiar ? but maybe is my pragnancy brain crazy ?
nu e pregnancy brain, am schimbat reteta, ca mi s-a parut mie ca asta e mai buna :D
Acum testez varianta improved ? oricum si prima era geniala ♥️
[…] de sezon și am ajuns la aceste galete. În paralel, unul dintre frații mei a testat rețeta de tartă rustică a Cristinei […]
Hello! E geniala tarta, super usor de facut (in special dupa ce vezi video) dar am senzatia ca a ramas putin necoapta la mijloc…am busit eu ceva? Ce as putea sa fac sa trec peste problema asta? Imi place prea mult ca sa renunt la ea…
La câte grade se bagă Tarta la cuptor ?
In cuptorul incins la 180ºC
Maaazi, am refacut tarta asta cu piersici amestecate cu prune (aromate si bine coapte, taiate asa mai grosier), nu ma mai intorc la aia cu capsune ever! Ce minune! Multumesc pentru inspiratie!