Somon cu salsa de măsline kalamata

29 Nov 2018, Cristina Mazilu

Somonul este, cu siguranță, în capătul de jos al listei cu peștii pe care prefer să-i gătesc și să-i mănânc. Cred că sunt multe variante mult mai interesante cu care merită experimentat. Pe de altă parte, e ușor de găsit, dar și mai ușor de gătit. Așa că de fiecare dată când se întâmplă să-mi cadă vreunul în mână, încerc să-l fac interesant (cel puțin pentru mine). Iar varianta de mai jos e cu siguranță una dintre ele.
 

INGREDIENTE
30 de minute, 1 porție

    • 1 file de somon
    • 1 legătură de pătrunjel
    • 40g de măsline kalamata
    • 2 linguri de stafide aurii
    • 1 lingură de capere
    • 1 lingură de semințe de pin
    • 20ml ulei de măsline
    • 1 linguriță de zeamă de lămâie sau oțet – opțional
    • 3 cartofi mici, copți – opțional

Pune stafidele într-un bol sau într-o cană și acoperă-le cu apă fierbinte pentru a se umfla și înmuia cât timp pregătești restul ingredientelor.

Alege frunzele de pătrunjel și toacă-le mărunt. Scoate sâmburii măslinelor. Toacă grosier caperele.

Unge somonul cu 1 linguriță de ulei de măsline și presară-l cu puțină sare și piper proaspăt râșnit.

Într-o tigaie încăpătoare, încinge 1 lingură de ulei de măsline, adaugă măslinele și semințele de pin și prăjește-le la foc mediu timp de 4-5 minute, amestecând frecvent, până ce semințele de pin se rumenesc. Nu-ți lua ochii de pe ele, pentru că se pot arde foarte ușor.

Ia tigaia de pe foc și amestecă semințele de pin și măslinele împreună cu pătrunjelul, stafidele (scurse de apă) și caperele. Poți adăuga extra ulei de măsline și un strop de zeamă de lămâie sau oțet dacă ți se pare că salsa mai are nevoie de puțină aciditate.

Încinge tigaie pe foc mediu spre mare, adaugă fileul de somon (dacă are piele, așază-l cu ea în jos) și prăjește-l timp de 3 minute, până ce se rumenește. Dă focul la mediu, întoarce somonul pe cealaltă parte și mai prăjește-l timp de 2 minute (timpul poate fi crescut dacă preferi ca peștele să fie bine făcut – mie îmi place mai roz).

Scoate peștele din tigaie și pune-l pe o farfurie împreună cu salsa de de măsline. Dacă ai timp și chef, poți completa și cu câțiva cartofi copți.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (2)
  1. In loc de masline, am niste ghebe cules in toamna din Bucegi , cred ca izbutesc ceva. Revin cu poza::P

  2. Sandra says:

    Minunata! Mai ales cand te asteapta sotul cu mancarea facuta! ?

Comenteaza
Follow on Instagram