Tort cu portocale caramelizate, malai si migdale
De prin primavara tot planuiesc o plecare la Londra pentru ca it’s been too long. Dar cum toate socotelile mele wanderlusty sunt putin cam inghesuite si nu mai au loc unele de altele, pana o sa reusesc o descalecare pe Heathrow, am hotarat ca tot cheful meu de duca ar trebui sa se produca intr-un mod mai constructiv.
Si cum, pentru mine, orice vizita la Londra debuteaza cu un brunch la Ottolenghi, in bucataria de la studio s-a intamplat acest tort inspirat fix din vitrinele si retetele lui Yottam & Sami, care imi plac atat de mult.
INGREDIENTE
1 ora, plus timpul de racire, 6-8 portii
- 120g malai Pambac
- 50g faina alba
- 1 lingurita praf de copt
- 200g unt moale
- 200g zahar
- 3 oua
- 2 lingurite apa de flori de portocal
- 240g faina de miglade
- 1 varf de sare
- PENTRU BLAT
PENTRU TOPPINGUL DE CARAMEL
- 90g zahar
- 2 linguri de apa
- 20g unt
- 3 portocale
PENTRU GLAZURA
- 4 linguri dulceata/ marmelada de portocale
- 1 lingura de apa
Pregateste o forma de tort de aproximativ 20 de cm. Taie o bucata de hartie de copt si aplic-o pentru toata suprafata formei ca sa nu se lipeasca caramelul la final.
Pentru realizarea caramelului, pune zaharul si apa intr-o craticioara. Amesteca incet pana cand zaharul se inmoaie si ajunge la punctul de fierbere. Folosind o pensula de bucatarie trecuta prin apa, periaza peretii cratitei pentru a inlatura cristalele care se formeaza in apropierea zaharului atunci cand fierbe.
Dupa cateva minute apa se va evapora, iar zaharul se va inchide la culoare. Zaharul se poate arde cu usurinta, astfel incat trebuie sa fii mereu cu ochii pe el.
Cand devine auriu inlatura tigaia de pe foc si adauga usor si cu atentie untul, amestecand constant.
Dupa ce untul s-a topit, pune zaharul caramelizat in tava de tort tapetata cu hartie si intinde-l suficient de rapid cat sa nu se intareasca.
Pune tava deoparte.
Folosindu-te de un cutit ascutit, taie cam 1 centimetru din captele portocalelor. Asaza-le in pozitie verticala pe un tocator si, cu atentie, urmarind cu cutitul conturul natural al portocalei, curata coaja si partea alba.
Taie, apoi, fiecare portocala pe orizontal in aproximativ 6 felii.
Asaza feliile peste caramel.
Pentru blatul de tort, incalezeste cuptorul la 170°C.
Foloseste un robot de bucatarie sau un mixer si amesteca incet untul cu zaharul pana se formeaza o pasta cremoasa. Apoi adauga si ouale in compozitie si amesteca pana se omogenizeaza. Treptat, include si faina de migdale, malaiul Pambac, faina amestecata cu praful de copt si apa de flori de portocal. Pune vasul inapoi in robot si amesteca pana sunt toate ingredientele incorporate si s-a format un aluat.
Transfera aluatul in tava de tort, peste feliile de portocale si intinde compozitia folosind o spatula, pana cand este acoperita toata suprafata.
Transfera tava la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute, pana cand o scobitoare iese curata.
Cand tortul e gata, lasa-l 5 minute sa se aseze. Ai grija sa nu raceasca prea tare, pentru ca trebuie sa fie inca fierbinte cand o inlaturi din tava.
Pune o farfurie mai mare decat diametrul tavii peste tort si intoarce-o rapid, apoi inlatura cu grija hartia de copt.
Lasa tortul sa se raceasca complet inainte sa ii aplici glazura si sa o tai.
Pentru glazura, pune marmelada si apa intr-o craticioara amesteca si lasa-le pana fierb. Apoi trece compozitia printr-o sita.
Unge toata suprafata tortului cu glazura fierbinte si lasa-l la racit.
//
Aceasta e a patra reteta dintr-o serie in care folosesc malaiul dincolo de clasica mamaliguta (not that there’s anything wrong with that!).
Malaiul de la Pambac, folosit de mine in aceasta reteta, vine acum intr-un nou ambalaj, resigilabil, care ma ajuta sa nu mai imprastii malai prin toata bucataria.
Incearca si chipsurile de malai cu chives, parmezan si sos de avocado cu iaurt, tarta de malai cu topping de carnati de casa, rosii uscate, mozzarella si busuioc, cupcakes cu malai si capsuni, and stay tuned – saptamana viitoare urmeaza inca o reteta misto ;-)
Astazi dimineata am incercat tortul, din pacate partea estetica este un dezastru, dar este absolut delicios!
am intrat pentru gâteau au citron (pe care o ador la cafea, e f buna si cu suc de portocale instead, mulțumim pt rețeta!) si am dat de asta, mmm, cred ca imi schimb planul :) iubesc prăjiturile cu mălai si caramelul-făcut-de-mine. si migdalele!
Divin, divin….divin. Reteta asta si-a castigat loc de cinste in caietul cu bunatati. Prima data am executat-o exact cum apare aici si a iesit de milioane. A doua oara…something happened. Pe la jumatatea retetei constat ca nu am faina de migdale. Eh, una din acele zile in care parca sunt mai aiurita decat de obicei. Las imaginatia sa zburde pe campii, si dupa cautari disperate prin dulapuri, dau de ceva bun… Cu gandul la “What can possibly go wrong ?!?!” adaug cu mandrie nuca de cocos. Stiu, altceva, din alt film…Rezultatul? Ceva pe placul meu, fan nuca de cocos, merge la cafea, merge la ceai, merge la…pe cine incerc eu sa pacalesc, desertul e desert, nu are nevoie de pretexte.
Bottom line, cand n-ai, inventeaza. What can possibly go wrong?!?
Hmm, partea pe care nu am am inteles-o absolut deloc e cea cu apa+zahar = caramel. Mai exact, am respectat reteta, am obtinut un sirop care refuza efectiv sa se ingroase, pana la urma s-a evaporat apa si zaharul s-a transformat in multe cocoloase de dimensiuni diferite asa ca nu am reusit sa le mai topesc pe toate pentru ca s-ar fi ars caramelul..chiar era nevoie de apa? Cred ca ar fi mers la fel de bine si fara. Plus ca oricat as fi incercat eu sa intind pe fundul unei tavi cu 20 cm diametru a iesit mult prea putin..
ai adaugat si untul?