Salata de orez basmati cu pui
V-am mai povestit si cu alte ocazii cat de tare ma enerveaza sa irosesc mancare, sa las ingredientele sa mi se strice in frigider nefolosite, sa arunc ceva ce ar putea de altfel fi folosit.
Asa ca la final de saptamana, vinerea, inainte sa plec acasa de la studio, dau o tura prin frigider si, cu ingredientele care trebuie folosite urgent, incerc sa fac ceva. Si, inevitabil, gasesc o gramada de resturi de la retetele testate de-a lungul saptamanii – bucati de legume, resturi de garnituri, cate o bucata de carne, ierburi aromatice sau frunze de salata pe care daca le mai trec cu vederea se vor vesteji. Asa ca inainte sa ma impachetez pentru weekend, incerc sa fac ceva cu ele. Si de cele mai multe ori reusesc, pentru ca retetele facute dupa modelul “vezi-ca-ti-se-strica-in-frigider” nu trebuie sa fie neaparat pretentioase in vreun fel, dar gustoase vor fi cu siguranta. (Cum am mai spus – daca ai ingrediente bune, pe care le folosesti cu respect si simtul masurii – n-are ce sa iasa rau).
In cazul de fata, aveam un bol cu orez ramas de la un curry pe care-l testasem, niste legume ratacite dupa o saptamana agitata, plus o bucata de piept de pui pe care o neglijam pentru ca, in general, sunt multe alte chestii pe care vreau sa le mananc sau gatesc pana sa ajung la piept de pui. Sorry-not-sorry.
INGREDIENTE
10-20 de minute, 3-4 portii
- 200g orez basmati, fiert
- 1 piept de pui, taiat in cuburi sau fasii si prajit in tigaie sau la gratar
- 1 ardei rosu, taiat in cuburi
- 2-4 cepe verzi, tocate marunt
- 1-2 ardei iuti, taiati in felii (rondele) subtiri
- 1 legatura de patrunjel, tocata marunt
- ulei de masline
- zeama de lamaie
- sare si piper proaspat rasnit
Odata ce ai toate ingredientele aliniate, treaba e foarte simpla – trebuie doar sa amesteci. Iar “reteta” de mai sus nu e neaparat una de urmat, cat un punct de pornire. Lista cu adaugiri sau variatiuni e lunga si deschisa. Poti adauga migdale tocate grosier, o lingurita-doua de chimion, orice alte legume ai prin frigider, poti sari partea cu puiul sau poti adauga alt tip de carne, poti sa faci un dressing de curry amestecand o lingurita de pudra cu zeama de lamaie si uleiul de masline.
Ma rog, ati prins idea. Dar orice ati face, folositi-va simtul masurii si gustati mancarea pe parcurs – salata asta nu trebuie sa devina tocmai bolul in care rastorni tot raftul cu condimente :-). Cum zicea René Redzepi (nu ma intrebati cum a ajuns sefu’ la mancare sa fie citat intr-un rant despre leftovers) – “You have to use your natural-born skills as a human being to taste a dish. It is the cook who makes the difference”