Conopida la cuptor, cu masline, stafide si sofran

17 Aug 2016, Cristina Mazilu

Nu stiu cum s-a intamplat, da’ conopida asta a fost un hit la vremea ei (pe plan absolut local, adica la mine-n bucatarie). Sapte ani de bricolat in bucatarie si tot nu imi explic cum unele retete au un super succes (de exemplu banana bread – nu ca n-ar fi buna, it’s effing awesome, dar incerc sa inteleg resorturile acestei popularitati and it’s beyond me).

Anyway. Dupa cativa ani plini de repetitii, am incercat sa mai improvizez pe aceeasi tema. Banana bread va reveni curand intr-o varianta upside-down, cu un aluat mult mai simplu de pregatit si un topping (or is it bottom?) de caramel (la a carui varianta finala inca mai lucrez), iar conopida cu masline is making a come back in varianta de mai jos, dupa cum urmeaza:

 

INGREDIENTE

50 de minute, 2-4 portii

    • 1 conopida
    • 1 ceapa rosie
    • 100g masline, cantarite dupa ce samburii au fost scosi (alege-le pe cele mai bune pe care le gasesti, poti incerca cu masline verzi sau kalamata)
    • 100g stafide
    • 4-5 linguri de ulei de masline
    • 2 frunze de dafin
    • 1 lingurita de fire de sofran
    • 1 mana de frunze de patrunjel, tocate

 

Incinge cuptorul la 200°C. Pune firele de sofran intr-o ceasca si toarna deasupra 70ml de apa fierbinte, apoi lasa-le la infuzat cateva minute, cat timp pregatesti restul ingredientelor.

Taie conopida in florete, ceapa in felii subtiri si maslinele in jumatati. Daca stafidele sunt foarte uscate, inmoaie-le in apa fierbinte cateva minute.

Toarna apa cu sofran intr-un bol incapator si adauga restul de ingrediente: conopida, ceapa, maslinele, stafidele, uleiul de masline si frunzele de dafin. Amesteca bine.

Conopida la cuptor cu stafide si masline-1Transfera-le apoi intr-o tava incapatoare si da-le la cuptorul incins timp de 40-50 de minute (la jumatatea timpului scoate tava si amesteca/intoarce ingredientele, apoi da-o din nou la cuptor).

Conopida la cuptor cu stafide si masline-3

Dupa ce conopida e coapta (vrei ca textura sa ramana putin ferma, nu o lasa in cuptor pana se inmoaie de tot), scoate tava si lasa-o sa se raceasca putin inainte de a presara deasupra frunzele de patrunjel, sare si piper proaspat rasnit.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (8)
  1. Alexandra says:

    Vaaaai….se pare ca iar ma duc la cumparat de conopida :)) Nu ma mai satur de cea cu sos de mustar, dar asta arata incredibil.

  2. Florina says:

    Ce bine ca ai amintit de conopida. De mult timp nu am mai gustat un astfel de preparat. Mama si bunica le bucatareau grozav, generatia noastra insa parca a uitat totul. Multumesc pentru reteta.

  3. Doc says:

    Wow, arata delicios! si sofisticat…

  4. Irina V says:

    Banana bread mai usor de facut?? Is that even possible? Si e asa un hit pentru ca:
    1. e mega usor de facut
    2. e cea mai buna prajitura ever!!! (chiar si pt cei carora nu le plac checurile, like me)
    3. am zis ca e foarte usor de facut?

    Abia astept urmatoarea reteta! :)

  5. Claudia Stan says:

    Hello, hello,
    I did it!
    Foarte buna, nici nu mai simti gustul conopidei (pentru cei care au o pb cu acesta). In plus, eu am servit-o un sos de iaurt cu menta si busuioc… am simtit nevoia de sos (si cand am mancat-o pe cea facuta de tine) asa ca, iaurtul mi-a fost cel mai la indemana, busuioc aveam proaspat in frugider iar menta am cules de pe tarlaua proprie din spatele casei :).
    Multumesc Cris, esti o minunatie.
    Sorry, no pictures this time.

Comenteaza
Follow on Instagram