Stir-fry de fasole lunga cu alune
Saptamana trecuta m-am trezit la studio cu o punga plina cu fasole lunga luata de la Tomatina.ro. It was all fun and games pana mi-am dat seama ca fasole din asta 1/ mai mancasem doar o singura data si 2/ habar nu aveam cum s-o gatesc.
Not to worry, m-am descurcat exemplar. (Si pot sa spun asta pentru ca, habar n-avand cum trebuia sa iasa de fapt, am decis ca a fost foarte bine).
INGREDIENTE
20 de minute, 4 portii
- 600g fasole lunga
- 1 ceapa
- 130g alune
- 3-5 catei de usturoi, tocat marunt
- 2 linguri de ghimbir ras
- 3 linguri de ulei
- 3-5 linguri de sos de soia
- pudra de ardei cayenne sau fulgi de ardei iute
- sare si piper proaspat rasnit
Intr-o oala incapatoare, pune la fiert apa cu sare. Cand da in clocot, pune fasolea si las-o doua minute, dupa care scurge-o si raceste-o intr-un bol cu apa cu gheata, apoi scoate-o, taie capetele si pastaile in doua, dupa care usuc-o pe niste prosoape de bucatarie.
Intre timp, toaca alunele – vei vrea sa ai o parte maruntita fin si o alta tocata grosier. Taie ceapa marunt.
Incinge uleiul intr-un wok si adauga ceapa. Gateste-o timp de cateva minute, amestecand, pana ce se inmoaie. Adauga usturoiul, ghimbirul si alunele si mai lasa un 1 minut. Adauga fasolea si gateste-o amestecand, pana ce mixul de alune e relativ uniform distribuit, iar fasolea incepe sa se rumeneasca pe alocuri. Pune si sosul de soia (si ardeiul iute, daca folosesti) si amesteca bine.
Inainte de a o lua de pe foc gusta si vezi daca mai are nevoie de ceva – eu am vrut sa mai adauga soia, usturoi si ghimbir (da’ in general sunt nebuna si imi place ca mancarea sa trazneasca de arome, ceea ce nu e chiar pe gustul tuturor). De asemenea, fasolea trebuie sa fie crocanta, asa ca nu o uitati prea mult pe foc.
E bine de stiut ca toata treaba e foarte buna si rece, iar prietenii mei au crezut ca e fasole cu carne tocata (bwahahahahaha, it’s all vegan, but the peanuts do the trick)
Cred ca merge si cu fasolica verde de la noi din piata. Acum ma duc sa vad daca mai are careva. Imi imaginez aromele.
[…] printre care și salata de papaya sau Laap Muu). Săptămîna trecută am văzut la Mazilique o postare în care povestea că a primit și gătit long beans și mi-am zis că trebuie să încerc și eu […]
Off topic : am observat că ai trecut pragul restaurantului NOMA din Copenhaga, restaurant care în ultimii ani a primit foarte des prestigiosul titlu de cel mai bun restaurant din lume . Cred că ar interesa multă lume să faci o postare specială cu impresiile tale despre acest restaurant și dacă și tu te numeri în rândul celor care îl consideră cel mai bun restaurant din lume . Personal îmi doresc foarte mult să vizitez în curând Copenhaga și dacă nu este foarte restrictiv, chiar să iau masa în restaurantul NOMA .
Excelent! Intr-adevar mai trebuie usturoi si ghimbir adaugat, si sos de soia. E minunata!
Bunaa!! Am si eu o intrebare :)) alune adica alune de padure sau arahide? Mersiiii