Dulceata… sau poate gem de capsuni
Eu nu prea stiu care-i diferenta. Care-i mai gros si care-i mai subtire, care are fructele zdrobite si care intregi, care-i mai dulce si care-i mai aromat? Si cum se spune corect – capsuni sau capsune? Detalii. Ideea e ca eu vroiam sa fac ceva nu exagerat de dulce, dar cu aroma puternica de fruct.
Evident ca nici dulceta/ gem nu mai facusem vreodata, asa ca m-am apucat sa intreb – pe mama, pe Violeta, pe Anita, am sunat-o si pe bunica-mea :)) Si bineinteles, a fost si un episod din Jamie at Home. Ficare cu alta reţetă.
Asa ca, dupa ce mi s-a spus ca, in lipsa de conservant (de care evident ca nu vroiam sa folosesc), daca nu pun suficient zahar, gemul/dulceata o sa-mi mucegaiasca (teh horror!), am facut o medie. Bunica-mea zicea un kilogram de zahar la unu’ de capsuni, iar Jamie (dear, sweet Jamie :x) – 150 de grame pe kilogram. Mare diferenta, indeed. Asa ca, to be on the safe side, am luat doua kilograme de capsuni, am turnat peste ele un kilogram de zahar, si am plecat la birou. Ca doar am si treaba, nu stau toata ziua sa pazesc aragazul. Ha! :))
Asa ca le-am pus pe foc.
Relativ mic o vreme. Pana ce m-am plictisit si am zis ca speed things up. Well, daca e sa invaţaţi ceva din greselile altora (recte, ale mele): foc mai mare = spuma fluffy & pink = dă in foc. Be on the smart side – keep a low flame si din cand in cand adunati spuma cu o lingura.
Nu stiu ca zic cat am tinut-o asa. Gemul/dulceata a fiert o ora si jumatate, maxim doua. Se pare ca at some point, am stors si un pic de lamaie in toata situatia. Sa fie acolo :)
Cam atat am avut de zis. Am încălecat pe-o sa si am impachetat gemul. Cine vrea, mai am cateva borcane ;) Eu iar n-am mancat din el. Da’ cica ar fi bun :))
Nu e de la mine “cetire” dar iata ce am gasit: ‘Diferenta intre dulceata si gem este: dulceata are sirop mai mult, iar gemul mai multe fructe”. Din ceea ce stiam eu era ca la gem fructele sunt mai zdrobite iar la dulceata sunt mai bine pastrate. Si cica s-ar zice capsune ca altfel e vorba despre planta: capsuni. Oricum super arata creatia ta, ca de obicei!
si eu credeam ca gemul e mai terci si dulceata e mai intreaga :P dar daca in ceea ce priveste limba romana, DOOM-ul e norma si zice ca pluralul acceptat e capsuni/capsune (deci ambele variante), in cazul gemului, dulcetii, magiunului si peltelei nu stiu cine mai face regulile :))))
Mazi, ce legatura are mama ta cu dordecarte.ro? Arata bine dulceata sau poate gemul…. Daca mai faci ceva bun zilele astea, pot sa vin si eu? :)) Ca tot sunt zilele astea prin bucuresti si m-am saturat de sandwichuri. Kidding of course….
Rox
mama mea ESTE dordecarte.ro :))
adica e siteul librariei ei, care in curand o sa-si schimbe interfata si o sa arate mult mai dragutz, asa ca don’t be fooled by the dusty layout ;)
Nu ma innebuni :) Eu sunt din Bc si e libraria mea preferata!! Mai ales carti de bucate cumpar de acolo. Wow, ce mica e lumea. Auzisem despre proprietarii librariei de la o tipa care a lucrat acolo, Cristina. E un loc mai special. Ce faza draguta :)
Rox
ha! how about that :))))
vreau eu un borcan! Doamne ce pofta, ce macel!!!
@gabriela – pai se rezolva, da-mi un mail :)
Si cam cate borcane mai ai, ca noi suntem 3?
Noi stim ca esti darnica….dar chiar avem sanse? :)))
cred ca mai am, but i’ll have to check cand ajung acasa :)
One will do… Il impartim! Frateste….sau ne luam la bataie, vedem noi…!
Well..ce mai conteaza nomenclatura cand gustul trebuie sa fie delicios.
exactly my point ;)
Pot confirma ca e dulceata, ca arata grozav si ca e cea mai buna dulceata de capsuni ever (o laud, da, ca sa mai faca :))
@Rox, multumim pentru aprecieri, te mai asteptam cu drag si te invitam sa ne vizitezi si online
Super super!
In primul an cand m-am casatorit (acu’ 7 ani, ei bine da!!!) am vrut sa-mi epatez sotiorul cu o dulceata de zmeura. Nu facusem niciodata si nici mama, asa ca eram o novice in toata regula dar, culmea – mi-a iesit. Sotiorul a zis ca e delicioasa, desi eu cred ca era un picutzel caramelizata, dar dragostea….
Mi-ar placea sa gust dulceata Mazilique-ei (fiind a ei, sunt sigura ca e dulceata!), nu faci un stand la, sa zicem, Targul Taranului, sau un loc din asta unde sa nu venim acasa sa iti luam mancarea de pe masa?
Aaaaa, not cool! Mazi mai ai dulceata/gem? Vreau si euuuu :D
Ti-am descoperit blogul recent, prin easy peasy :), si ma gandeam ca ar da bine sa te laud si eu putin. Deci… ESTI FOARTE TARE!!! Nu doar prin ceea ce gatesti, cat prin felul in care povestesti ce gatesti :) You’re very fun to read!
Si promit ca in curand sa ma apuc de gatit… desi… I don’t cook, by default si cand incerc, I usually suck at it :-< Guess not everyone is soooo gifted!
Sau poate sunt eu gatito-foba…
Ca sa eviti spuma cand faci dulceata pune 1-2 linguri de ulei de cocos (nearoamat) care ar trebui sa creeze o pelicula la suprafata. Nu schimba gustul.
@hurdadurda – thanks for the tip, asa o sa fac data viitoare :)
Mkay, maine fac si eu dulceata de capsuni si de prune. Nu de alta dar am unele pe cale sa se strice si e pacat de ele. Sper sa nimeresc cu cantitatea de zahar :). Tu n-ai pus apa deloc?
nu am pus apa, ca au lasat o gramada de zeama
da’ unde ai mai gasit tu capsuni?!