Transilvania Gastronomica la Mazilique Studio

16 Aug 2016, Cristina Mazilu

Inainte sa aruncati cu jumari in moldoveanca care s-a trezit cotrobaind cu tupeu prin vechile retete sasesti din Transilvania, sa ma explic.

M-am indragostit de Transilvania acum mult timp, iar vara trecuta am reusit sa petrecut mult timp prin satele de pe Valea Hartibaciului si nu numai. Iar dupa ce am ajuns la brunch-urile minunate organizate de Asociatia My Transylvania (despre care am povestit aici) nu m-am mai dat dusa.

Vara asta nu a mai fost asa ingaduitoare cu programul meu, asa ca ce am incercat sa fac a fost sa aduc un pic de Transilvania la mine. Mai exact la studio, unde saptamana trecuta am incercat sa organizez un mic preview pentru Festivalul Transilvania Gastronomica, care va avea loc intre 1 si 4 septembrie la Sibiu. Evenimentul, aflat acum la cea de-a doua editie, incurajeaza cultura gastronomica autentica din sudul Transilvaniei, celebrand diversitatea culturala bogata care se regaseste in produsele si retetele locale.

Asa ca m-am repezit in retetele vechi pe care le-am primit de la prietenii de la My Transylvania si mi-am dat silinta sa make them proud.

Ce-a rezultat a fost o masa relaxata la studio, pentru care am pregatit dupa cum urmeaza:

Pâine coaptă pe vatră
Slănină săsească și mezeluri din Sibiu
Șorici
Jumări
Brânzeturi din Transilvania
Hocăneală
Lichiu cu ceapă
Zacuscă cu legume coapte și ghebe
Sosuri din livadă
Pesto de pătrunjel cu nuci
Pesto de busuioc cu seminţe de floarea soarelui
Salată de vinete
Pate artizanal de Sibiu
Tocană de porc
Ghiveci de legume
Piure de mazăre cu tarhon
Salată din gradină
Salată de cartofi cu ardei copt
Salată de sfeclă coaptă cu hrean, pătrunjel și seminţe de dovleac
Caș de Fântânele la cuptor, cu miere și ierburi aromate
Gogoși
Plăcintă cu afine
Hencleș cu prune
Tartă cu zmeură de pădure și mure de grădina
Sirop de fructe
Vin
Țuică

Cateva dintre retete le-am adaptat putin, cum ar fi lichiul cu ceapa, dar pe cat de multe emotii am avut pentru ca am umblat la reteta (am transformat aluatul intr-o crusta mai apropiata cu cea de tarta si am cam exagerat cu umplutura), pe atat de mult succes a avut. Si, cu riscul de a primit una dupa ceafa, parerea mea e ca retetele traditionale pot ramane vii in mostenirea noastra culturala doar daca evolueaza, pastrandu-se astfel in repertoriul bucatariilor noastre.

Anyway, sa trecem la chestii mai interesante – pozele frumoase facute de Catalin Georgescu:

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-11

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-12

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-9

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-13

 

Șorici

Șorici

 

Salată de vinete

Salată de vinete

 

Salată de sfeclă coaptă cu hrean, pătrunjel și seminţe de dovleac

Salată de sfeclă coaptă cu hrean, pătrunjel și seminţe de dovleac

 

Zacuscă cu legume coapte și ghebe

Zacuscă cu legume coapte și ghebe

 

Sosuri din livadă

Sosuri din livadă

 

Salată din grădină

Salată din grădină

 

Pesto de pătrunjel cu nuci

Pesto de pătrunjel cu nuci

 

Piure de mazăre cu tarhon

Piure de mazăre cu tarhon

 

Mezeluri din Sibiu

Mezeluri din Sibiu

 

Jumări

Jumări

 

Lichiu cu ceapă

Lichiu cu ceapă

 

Varză acră

Varză acră

 

Caș de Fântânele la cuptor, cu miere și ierburi aromate

Caș de Fântânele la cuptor, cu miere și ierburi aromate

 

Hocăneală

Hocăneală

 

Brânzeturi din Transilvania

Brânzeturi din Transilvania

 

Hencleș cu prune

Hencleș cu prune

 

Gogoși

Gogoși

 

Tartă cu zmeură de pădure și mure de grădina

Tartă cu zmeură de pădure și mure de grădina

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-22

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-25

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-26

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-27

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-23

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-31

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-24

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-34

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-28

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-33

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-37

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-35

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-29

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-32

 

Transilvania Gastronomica - Mazilique Studio-40

Cam atât din partea mea :-) Mai multe fotografii de la eveniment puteti vedea aici. Iar daca toata treaba de mai sus v-a facut pofta si v-a deschis apetitul, inseamna ca intre 1 si 4 septembrie trebuie sa va faceti drum la Sibiu, ca sa dati o tura pe la Festivalul Transilvania Gastronomica. Acolo promit ca o sa gasiti the real deal.

Pe parcursul celor patru zile de festival, in Piata Cibin o sa puteti descoperi o parte din traditiile culinare transilvanene, retete, povesti, momente culinare si culturale.

Pe 3 si 4 septembrie, la Redal Expo, se vor degusta retete gatite live, dar si produsele micilor producatori, sau vinuri si bauturi locale din Transilvania.

O serie de restaurante sibiene vor avea, pe toata perioada festivalului, evenimente culinare dedicate – brunch cu specialitati rurale din zona Sibiului, o cina gourmet bazata pe produsele aflate in sezon, o alta cina in cetate, vor fi prezentate retete ale bucatelor boieresti din Romania. De asemenea, restaurantele vor avea in aceasta perioada si un meniu special – “Sibiu City Menu”, care cuprinde retete regionale reinterpretate.

Mai multe informatii poti gasi pe site-ul Asociatiei My Transylvania.

Dar pana atunci, eu o sa mai revin cu povesti din #TransilvaniaGastronomica, dar si cu cateva retete traditionale din cele de mai sus. Asta pana le veti putea descoperi in cea mai autentica forma a lor, la festivalul de luna viitoare.

S-AR PUTEA SĂ-ȚI MAI PLACĂ
Comentarii (2)
  1. Alexandra says:

    Oh, doamne, “A MURI DE POFTA” e prea putin spus pentru toata intamplarea asta.

  2. […] text inspirat de Manu și evenimentul Transilvania Gastronomică pe care l-a organizat săptămâna trecută la […]

Comenteaza
Follow on Instagram