Kuku (frittata persana) cu vinete, patrunjel si merisoare
Funky name, right? :-)) Asa am zis si eu cand am intalnit-o prima data. Iar cand am aflat ca e de fapt un soi de omleta persana foarte consistenta, in care ingredientele principale sunt, cel mai adesea, oua si ierburi aromatice, am stiut ca e ceva ce o sa vreau sa gatesc in cat mai multe variante.
Prima dintre ele a fost cea de mai jos – o reteta Ottolenghi (din cartea Plenty More) cu care stiam ca nu o sa dau gres. Also, sa stiti ca mai urmeaza una cu muuuuuuuuuult patrunjel (aici e o poza din making off, care demonstreaza exact cat de verde e situatia).
Altfel insa, kuku (cu variatiunile kookoo si kükü) este un fel de mancare cel mai adesea vegetarian, in care ouale sunt amestecate cu diverse alte ingrediente. E foarte similar cu frittata, dar in compozitie mai intra adesea nuci, uneori praf de copt, turmeric, legume murate si o gramada de condimente, iar felul de mancare poate constitui fie un aperitiv, fie un fel principal.
INGREDIENTE
1 ora (din care 35 de minute – timpul de coacere), 6 portii
- 120 ml ulei de floarea soarelui
- 4 cepe mici – taiate felii
- 3 vinete mici (daca te deranjeaza coaja, le poti curata)
- 5 oua
- 25g faina
- 1 lingurita de praf de copt
- 35g de pesment (firmituri de paine?)
- 1 legatura de patrunjel
- jumatate de lingura de sofran, dizolvat intr-o lingurita de apa fierbinte
- 3 catei de usturoi
- 20g merisoare
- sare si piper proaspat rasnit
Incalzeste cuptorul la 210°C.
Pregateste o tigaie de dimensiuni mari si incinge uleiul. Adauga ceapa si caleste pe foc mediu, aproximativ 7 minute, pana cand se inmoaie (dar nu incepe sa se rumeneasca inca).
Cat timp ceapa este pe foc, taie vinetele in jumatati (pe latime). Apoi, din fiecare jumatate taie felii de aproximativ 1cm grosime. Feliile ar trebui sa aiba in final in jur de 7-9cm lungime si 1cm latime.
Adauga vinetele peste ceapa calita, alaturi de jumatate de lingurita de sare si continua sa le gatesti pe foc mediu. Amesteca ocazional si cu atentie, astfel incat feliile de vanata sa nu se rupa. Ia-le de pe foc atunci cand vinetele sunt complet moi (aprox. 15 min) si lasa-le sa se raceasca.
Intre timp, intr-un bol incapator, amesteca ouale, faina, praful de copt, pesemetul, patrunjelul tocat, sofranul, usturoiul, jumatate de lingurita de sare si mult piper proaspat rasnit. Dupa ce compozitia devine omogena, adauga ceapa calita cu vinete, plus merisoarele.
Acopera cu hartie de copt o forma cu baza detasabila, cu diametrul de 20cm, si unge interiorul cu putin ulei. Adauga compozitia de mai sus in tava si da-o la cuptor pentru 35 de minute, pana ce devine aurie si e complet inchegata (practic, pana cand o scobitoare introdusa in compozitie iese curata).
Scoate-o din cuptor si asteapta sa se raceasca. Se poate manca la temperatura camerei sau mai calda, cu o portie generoasa de patrunjel tocat presarat deasupra.
[…] de linte dintr-o supă-cremă sau frittata cu tot felul de legume – uite o variantă persană cu vinete și […]