Orez negru cu gălbiori
Dacă aruncați din când în când un ochi pe contul meu de Instagram (dacă nu – ar trebui, pentru că acolo se întâmplă toate chestiile interesante :p), ați văzut că m-am trezit în studio cu o lădiță de hribi și o alta de gălbiori (vă dau și sursa dacă aveți nevoie, cuz I’m nice like that :). Prin urmare a trebuit să mă execut în acest sens.
Evident, primul lucru pe care l-am făcut a fost să fierb o mămăligă și să-i trag un topping de hribi cu mult usturoi, pentru că pofta era muuuuult prea mare. Această problemă fiind rezolvată, am putut apoi să mă concentrez cu un cap ușor mai limpede și să îmi fac de treabă cu niște rețete noi. Cum ar fi cea de mai jos, care a intrat foarte rapid într-un top al preferințelor, prin urmare are toate șansele să se repete și într-un meniu de #ConvivialDinner.
Dar până atunci, încercați-o și voi și dați un semn ca să știu cum vi se pare.
INGREDIENTE
4 porții, 1 oră
- 200g orez negru
- 500g gălbiori
- 2½ linguri de ulei de măsline
- 1 ceapă
- 2 lămâi
- 4 crenguțe de cimbru
- 1 frunză de dafin
- 1½ linguriță ulei de trufe
- 1 linguriță unt
- 2 lingurițe suc de lămâie
- pătrunjel tocat pentru decor
- sare și piper proaspăt râșnit
Cu un cuțit mic, curăța de orice impurități piciorușele ciupercilor, apoi, folosind o pensulă sau periuță, înlătură pămantul de pe pălăriile acestora. Ideal este să nu le speli, ci să încerci să le cureți cât mai bine – astfel își vor păstra cel mai bine gustul și textura pe timpul gătirii.
Curăță o ceapă și toacă-o mărunt. Cu ajutorul unui peeler, curață de coajă cele două lămâi (fără partea albă) și stoarce două lingurițe de zeamă de lămâie.
Încinge într-o tigaie cu pereți înalti 1 lingură de ulei de măsline apoi adaugă ceapa tocată împreună cu coaja de lămâie, cimbrul, frunza de dafin, ½ linguriță de sare și piper proaspăt râșnit. Călește-le pe foc mediu timp de aproximativ 5 minute, până când ceapa se înmoaie puțin. Apoi adaugă orezul și mai gătește timp de un minut.
Adaugă 400ml de apă și lasă prezul la fiert pe foc mic, pentru 30 de minute, amestecând din când în când. La final, orezul trebuie să fie fiert al dente și să fi absorbit toată apa. Ia tigaia de pe foc și mai las-o 5 minute acoperită cu un capac.
Între timp, într-o tigaie încăpătoare pune uleiul de măsline rămas și adaugă cipercile, împreună cu puțină sare și piper proaspăt râșnit. Gătește-le timp de aproximativ 5 minute, până când gălbiorii încep să se rumenească. Oprește sursa de căldură, adaugă uleiul de trufe, untul, sucul de lămâie și amestecă.
Cu ajutorul unei furculițe sau unui clește de bucătărie, scoate din orez coaja de lămâie, cimbrul și frunza de dafin apoi montează orezul pe un platou. Așază deasupra ciupercile și presară puțin pătrunjel proaspăt, tocat.
În cazul în care nu găsești gălbiori, încearcă rețeta asta și cu hribi sau ciuperci pleurotus. Iar pentru o variantă vegană, omite untul.
Imi place mult cum arata ! Anul asta nu am gasit deloc galbiori nici in piata si nici in supermarket asa ca as avea nevoie de sursa :)
Orezul (nu prezul ca s-ar putea intelege si prazul :)) ala cat fierbe cele 30 de minute se tine acoperit cu un capac, nu ? Sau nu este cazul pentru acest tip de orez ?
Multumesc.